Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İkbal Külliyatı

Muhammed İkbal

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Cavidname
Mevlana: "Boş durma, kendinden kendine sefer et!"
Sayfa 227 - KARBON KİTAPLAR - 1.BASIMKitabı okudu
MÜNÂCÂT (1) Renkli dünyamızda görsen insanı, Çenk olup feryada kaptırmış canı. Bir nefes arzûsudur yakmış onu, Okşayan bir nâle, öğretmiş onu! İşbu âlem, suyla topraktan doğar, Muktedir kim, söylesin, bir kalbi var! [1] Bak, deniz, dağ, çöl, saman, dilsiz, sağır, Ay, güneş, gök, topyekun dilsiz, sağır![2] (5) Gerçi, gökler,yıldızın
Sayfa 249 - KARBON KİTAPLAR - 1.BASIMKitabı okudu
Reklam
İkbal, Esar-i Hödi isimli eserinden başlayarak, en son eseri sayılan ve vefatından sonra yayınlanan, Armağan-i Hicaz'a kadar, bütün eserlerinde Mevlana'yı kendine rehber edinmiş, ondan feyz almış, ilham almıştır. İkbal'in Şaheseri sayılan Cavidname'de İkbal Mevlana'nın bir gazelini okumak suretiyle onun ruhunu çağırıyor. Ve onun refakatinde ruhani bir miraca çıkıyor. Bilindiği gibi İtalyan şairlerinden Dante'nin, (1265-1321) dünya şaheserleri arasında sayıları İlahi komedi (Divana Comedia) adlı eserinde, sevgilisini bulmak için, yer altı alemine yaptığı hayali seyahatte Dante, kendisine, meşhur olan şair, "Virglns'i rehber etmiştir. Onunla birlikte cehennemi, arafı ve Cenneti gezmiştir. İkbal Hazretleri de, ruhani miracında, gönül verdiği, mürşit bildiği hazreti Mevlana'yı kendine rehber etmiştir.
Sayfa 242 - KARBON KİTAPLAR - 1.BASIMKitabı okudu
"Sen ilahi bir kitabın, bir nüshasısın. Sen, kainatı yaratan Hakk'ın güzelliğinin aynasısın. Dünyada ne varsa senden dışarıda değildir. Ne istiyorsan, sen, onu kendinden iste, kendinde ara!" Mevlana (Rubaiyat 2113)
Sayfa 227 - KARBON KİTAPLAR - 1.BASIMKitabı okudu
Yunus Emre bir misalle şöyle anlatmaktadır: "İş bu vücut şehrine, her dem giresüm gelür, İçindeki sultanın yüzün göresüm gelür. İş bu vücüt şehrinin yedi kapusu vardır Her kapudan içeru, cevlan kılasum gelür Her kapuda bir kişi, yüzbin çerüsü ile! Aşk kılıncın kuşanup, cümle kırasum gelür. " Bizim vücüt şehrine girmemize izin vermeyen, kendimizi, kendi ben'imizi bulmamıza engel olan çeriler kimlerdir? Bizim kötü huylarımız, korku tembellik, cimrilik, şöhret, hiddet, şehvet, hırs, yalan, riya gibi insanı, insanlıktan alıkoyan, insanı küçük düşüren, bütün kötü huylarımız, bizim içimize inmeye, içimizdeki Sultanı görmeye mani olmaktadır. Tek çare aşk kılıcını kuşanıp, bütün bu kötü huylarımızı kılıçtan geçirmemize bağlıdır.
Sayfa 234 - KARBON KİTAPLAR - 1.BASIMKitabı okudu
1911-1912 yıllarında Lahor'da açık hava toplantıları düzenlenir, hatipler halka hitap ederlerdi. İkbal de yazdığı şiirleri okurdu. Hind halkının Türk'e olan sevgisi bu toplantılarda kuvvet kazanmıştır. "Peygamber Efendimizin Huzurunda" isimli bir şiiri bunun çok içten ve en güzel bir örneğidir: "Sen dünya bahçelerinden bir koku gibi uçup geldin: Oradan bize ne hediyeler getirdin?" diye soran Peygamber'e elindeki ufacık şişeyi göstererek "Efendimize bir şişe getirdim. Bu şişede olan şey, cennette bile yoktun Zira bu şişede ümmetinin şeref ve haysiyetinin timsali vardır. Bu şişede Trablus'ta şehit düşenlerin kanı vardır," İkbal'in Türk sevgisini belirten başka şiirleri de mevcuttur. Bu sevgi etkisiyle Pakistan'dan Türk ordusu saflarında çarpışmak üzere Anadolu'ya kadar gelen Müslümanların sayısı az değildir,
Sayfa 17 - KARBON KİTAPLAR - 1.BASIMKitabı okudu
Reklam
Hakiki müslüman temiz bir ruhun geniş bir tefekkür ile imtizacından doğar Ali Nihad Tarlan)
Sayfa 7 - KARBON KİTAPLAR - 1.BASIMKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.