Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rönesans Sanatında İnsancıl Temalar

İkonoloji Araştırmaları

Erwin Panofsky

İkonoloji Araştırmaları Sözleri ve Alıntıları

İkonoloji Araştırmaları sözleri ve alıntılarını, İkonoloji Araştırmaları kitap alıntılarını, İkonoloji Araştırmaları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İçsel Anlam veya İçerik:
"Bu anlam, bir ulusun, bir dönemin, bir sınıfın, bir dinsel ya da felsefi düşüncenin bir şahsiyet tarafından bilinçsizce değerlendirilip bir eserde somutlaşan temel tutumunu açığa vuran esas ilkeler saptanarak anlaşılır."
Sayfa 29 - Pinhan Yayıncılık, Eylül 2012Kitabı okudu
"İkonografi, sanat eserlerinin biçimleri karşısında konuları veya anlamlarıyla ilgilenen sanat tarihinin bir koludur."
Sayfa 25 - Pinhan Yayıncılık, Eylül 2012Kitabı okudu
Reklam
"Avustralyalı aborjin Son Akşam Yemeği'nin konusunu anlayamayacaktır; ona bu resim sadece heyecan verici bir akşam yemeği partisi yapıldığı fikrini verecektir. Resmin ikonografik anlamını kavramak için İnciller'in içeriğine aşina olması gerekecektir."
Sayfa 33 - Pinhan Yayıncılık, Eylül 2012Kitabı okudu
"Centilmenin bu eylemini anlamam için benim sadece nesnelerin ve olayların fiili dünyasına aşina olmakla kalmayıp belli bir uygarlığa özgü adetlerin ve geleneklerin dünyasını da tanımam gerekir."
Sayfa 27 - Pinhan Yayıncılık, Eylül 2012Kitabı okudu
Birincil veya Doğal Anlam:
"Olgusal ve ifadesel olmak üzere alt kategorilere ayrılır. Bu anlam, saf biçimleri, (yani renk ve çizgiden oluşan kimi konfigürasyonlar veya belli bir biçimde şekillendirilmiş bronz ya da taş kütleleri) tıpkı insan, hayvan, bitki, at, alet ve benzeri şeyler gibi doğal nesnelerin temsilleri olarak saptanarak; ve bir duruşun veya hareketin matem havası veya bir evin içinin huzurlu sıcak ortamı gibi ifadesel nitelikler algılanarak kavranır. Birincil veya doğal anlamların taşıyıcıları olarak kavranan saf biçimler dünyasına sanatsal motifler dünyası denebilir. Bu motiflerin sayılıp ortaya dökülmesi sanat eserinin ön-ikonolojik betimi olacaktır."
Sayfa 28 - Pinhan Yayıncılık, Eylül 2012Kitabı okudu
"Tanıdığım bir kişi sokakta şapkasını çıkararak beni selamladığında, biçimsel bir bakış açısından gördüğüm şey, benim görüş dünyamı oluşturan genel renk düzeni, çizgiler ve hacimlerin şekillendirdiği bir yapıda belli ayrıntıların değişmesidir. Otomatik olarak bu yapıyı bir nesne (centilmen), ayrıntının değişimini de bir olay (şapka çıkarma) olarak saptadığımda, saf biçimsel algının sınırlarını aşıp konunun veya anlamın birinci alanına girmiş olurum."
Sayfa 25 - Pinhan Yayıncılık, Eylül 2012Kitabı okudu
Reklam
İkincil veya Uzlaşımsal Anlam:
"Bu anlam, elinde bıçak tutan bir erkek figürünün Aziz Bartholomew'i temsil ettiği, elinde şeftali tutan kadın figürünün ise Doğruluğu simgelediği, bir yemek masasının çevresinde belli bir düzen ve duruş içinde oturan bir grup figürün Son Akşam Yemeği'ni temsil ettiği veya belli bir nizamda savaşan iki figürün Combat of Vice and Virtue'ü (Erdem ile Erdemsizliğin Savaşı) temsil ettiği kavranarak anlaşılır. Bunu yaparken biz sanatsal motifleri ve sanatsal motiflerin bileşimlerini (kompozisyonları) temalar veya kavramlarla birleştiririz. Böylece ikincil veya uzlaşımsal anla- mın taşıyıcıları olarak anlaşılan motiflere imgeler denilebilir; ve imgelerin bileşimine de eski sanat kuramcıları 'invenzi-one' (buluş) demişlerdir; biz bunlara hikayeler ve alegoriler demeye alışmışızdır."
Sayfa 28 - Pinhan Yayıncılık, Eylül 2012Kitabı okudu
İkonografi görseli betimler, sınıflandırır ve eserin derinlerine inmez. Ancak ikonoloji betimlemenin ötesine giderek sanat eserini anlamak için derinlere iner. Önce eserin biçimsel analizini yapar, sonra metinlere başvurur, son olarak da bütün edinilen bilgilerden yola çıkarak görseli tarihsel süreç içindeki diğer örneklerle karşılaştırarak yorumlar.