Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devlet Karşıtı Kuvvetler Olarak Toplumsal Hareketler

İktidarı Dağıtmak

Raul Zibechi

İktidarı Dağıtmak Yorumları ve İncelemeleri

İktidarı Dağıtmak yorumları ve incelemelerini, İktidarı Dağıtmak kitabı hakkındaki okur görüşlerini , İktidarı Dağıtmak puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.210 üzerinden
5 Kişi · 2 İnceleme
216 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Siyasi eylemin klasik mantığını veya klasik solun konformasyonunu kopyalamayan hareketleri yeni bir şekilde analiz etmeyi, yorumlamayı ve değerlendirmeyi hedeflemiş. Şahsen ben kitaba bayıldım, mükemmeldi. Yeni örgütlenme ve direniş biçimleri, toplumsal hareketlerin mantığı gibi konuları müthiş işlemiş kitapta. Şili isyanında olanlarla ve genel olarak sistemde radikal siyasi değişiklikler yapmaya çalışan ancak klasik solla özdeşleşmeyen hareketlerin ortaya çıkmasıyla belirli bir paralellik kurulabilir.
İktidarı Dağıtmak
İktidarı DağıtmakRaul Zibechi · Otonom Yayıncılık · 201510 okunma
216 syf.
9/10 puan verdi
Kitap ilk okunmaya başlandığında "devletsiz toplum olmaz" fikri bağlamında biraz ütopik gelebilir. Ancak yanı başımızdaki Rojava Devrimi ve Gezi Komünü ile birlikte, bu kitapta anlatısı yapılan Bolivya'daki El Alto direnişi, ortak olanın nasıl devletsiz ve kolektif eylemin kurucu gücüyle alınabileceğini ve inşa edilebileceğini bizzat gözler önüne sermektedir. Bu devletsizleşme süreci El Alto'da Ekim 2003'te El Alto sakinlerinin mahalle konseyleri aracılığıyla ve başka şekillerde örgütlenerek, mahalle yönetimi haline geldikleri ve gayri meşru hale getirilen ve yok olan devletin yerini alarak başlamaktadır. Tüm ayaklanma tanımları, tek bir kurumun veya liderliğin olmadığını ve eylemlerin doğrudan mahalle sakinleri tarafından gerçekleştirildiğini ve tüm kurum ve kuruluşları ve hatta öncesinde kendilerinin oluşturdukları kurumları bile geçersiz kıldıklarını göstermektedir. Ayaklanmalarda tüm toplumsal liderlikler dağıtılmış ve karar alan kişiler, "mahallenin mikro hükümetlerini oluşturan mahalle sakinlerinin ta kendisi olmuştur." Tüm örgütlenmeler hazırlıksız ve kendiliğinden gelişmiştir. Herhangi bir plan yapmadan ve hendek ve barikatlara dayalı bölgesel bir kontrolle , herkes ablukada gözetleme görevini üstlenme konusunda aniden uzlaşmış, tüm halk seferber olmuş, blok, sokak, komite çevresinde örgütlenmiş ve bunu sağlamak için herhangi bir mecburi anlaşmaya gereksinim duymamışlardır.
İktidarı Dağıtmak
İktidarı DağıtmakRaul Zibechi · Otonom Yayıncılık · 201510 okunma