Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İktidarın Simgeleri

Yves Charles Zarka

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Demokrasinin, Antik Çağ’dan beri analiz edilegelen güçleri ve zayıflıkları vardır. Sözün kamusal kullanımı, ikna etme ihtiyacı veya gönüllü katılım elde etme isteği hiç tartışmasız demokrasinin gücüdür, ama bir yandan da günümüzün medyolojik demogojisinin hizmetine girdiklerinde zayıflıktır. Kanunlarla yönetim de bir güçtür, ama bu güç, düzenli
Sayfa 106Kitabı okudu
Bireylerin özgürlüklerini ortadan kaldırdığı için (yöneticilere kıyasla diğer bireyleri küçük yaşta çocuklar gibi görerek), babacı devlet yapısı gerçekten akla gelebilecek en büyük zorbalıkken, vatansever devlet yapısı bireyin özgürlüğü ile uyum içindedir. KANT
Reklam
Demokrasi
Geleneksel olarak, meşru üç siyasi rejimin karşısına gayrimeşru üç siyasi rejim getirilirdi. Bir tarafta monarşi, aristokrasi ve demokrasi ve diğer tarafta tiranlık, oligarşi ve anarşi vardı. Bugün ise artık tek bir meşru siyasi rejim vardır. Demokrasi, meşruiyet ilkesini tek başına kendisinde toplar. Dünyada halen varolan monarşilerin meşru olmasının sebebi, sembolik olarak kapsadıkları siyasi rejimin monarşik boyutu genelde tarihi- sembolik bir işleve indirgendiği ve hatta bazen sadece dekoratif bir işlev söz konusu olduğu için gerçekte demokratik olmalarıdır. Oysa demokrasinin karşısında, gayrimeşruluğun tekelini üzerinde toplayan totaliter rejim bulunur. Meşruiyetin bu demokratik tekelinin karşısına bundan böyle gayrimeşruluğun totaliter tekeli çıkar. Totalitarizm, demokrasinin bozulmuş ve patolojik bir biçimidir.
milli çıkar
Demokratik rejimin, özünü belirleyen eşitlik ve yasallık prensiplerine ayak uyduramadığı zamanlarda, iktidarın dengesizliklerini ve sapmalarını, özellikle de özel çıkarların kamu çıkarlarının yerine geçmesini veya devletin kurumlarının neredeyse tekelleştirilmesini milli çıkar kisvesi altında saklamaya çabaladığını göstermeye çalışacağım. Tek kelimeyle söylemek gerekirse, devlete hizmet edenlerin devletin efendileri haline gelmeleriyle milli çıkar devreye girer.
Burada milli çıkara başvurulması, işlevi, özel çıkarın kamu çıkarıyla gizlice değiştirilmesini saklamaya yönelik bir perdedir. Çürümenin gerçek tanımı bu değişimdir. Demokratik kurumlar iki şekilde bozulabilirler: ya zamanın şartlarına adapte olamadıklarından (toplum ve devlet arasındaki uyuşmazlık) ya da onlardan yararlanan insanların kullanım tarzları nedeniyle. Milli çıkar burada yalnızca yöneticilerin bozulmuşluğunu ve kurumların zayıflığını halktan saklamanın yollarından biridir…….Halbuki demokrasiler sonsuza kadar sürmezler: Bozulabilirler ve otoriter ve hatta totaliter rejimlerde yok olup gidebilirler. Aynı zamanda, bir siyasi sınıfın neredeyse tamamının saygınlığını yitirmesinin sonucu olan krizler kadar tehlikelileri aşmaya da muktedirlerdir..
Sayfa 105Kitabı okudu
İktidar, prensin mi yoksa devletin midir? Modern çağda iktidar üzerine olan her görüş, prens figürünün politik kahraman olarak yavaş yavaş kaybolmasından ve yerine iktidarın adli-politik yapılar içinde kurumsallaşmasını sağlayan veya hakimiyeti, itaati çoğaltma yöntemleriyle kalıcı kılan kişisellikten uzak mekanizmaların tasvirinin geçmesinden ibaretti.
Reklam
Tüm insanlar sadece bir tek şeyi arzularlar (çünkü bu aynı zamanda diğer arzulara ulaşmayı sağlar), yani iktidarı.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.