Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlimlerin Sayımı

Farabi

İlimlerin Sayımı Gönderileri

İlimlerin Sayımı kitaplarını, İlimlerin Sayımı sözleri ve alıntılarını, İlimlerin Sayımı yazarlarını, İlimlerin Sayımı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizim en çok reddettiğimiz ve kabul etmek istemeyeceğimiz şeylerin bize en yararlı şeyler olmaları mümkündür.
Olduğu gibi kalmayı tercih eden ve düşüncelerinde zanlarla yetinen, onlarla kanaat eden biri için ise mantık zorunlu değildir...
Reklam
"Çünkü insanın fiilleri genellikle zan ve ilminden çok tahayyüllerine tâbidir. Çünkü birçok durumda insanın zan ve ilmi, tasavvuruna aykırıdır ve insan zan ile ilmine göre değil, tasavvuruna göre fiile koyar."
Sayfa 20 - Mantık İlmi HakkındaKitabı okudu
"Çünkü bir başkasının görüşünü de, ancak kendimizdeki bir görüşü düzeltmek için kullandığımız şeyler ve yollarla düzeltiriz."
Sayfa 11 - Mantık İlmi HakkındaKitabı okudu
58 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Gerçekten çok büyük bir insan (bence, alanında). Hayranlığım her bir kitabını okuduğumda katbekat artmakta. Nasıl artmasın ki . Her bir ilmin konusu ve değerleri hakkında Aristo'dan etkilendiği havasıyla bilgilendirmekte olup ayrıca herhangi bir ilmi kazandığımızda hangi üstünlüğü elde etmiş olacağımıza dair bizleri aydınlatmıştır. Şunu da söylemek mümkün olacaktır ki bu kitabın yazılmasında Farabi'nin bu angaje olmayan tutumunu anlamamız veya bu varsayımı kabul etmemiz, hakkında olumlu düşünmediği aşikâr olan fıkıh ve kelamı, kullandıkları yöntemlere sempati duymadığı fıkıhçı ve kelamcılaeı neden siyaset bilimi ve siyaset felsefesi içinde andığını da mümkün kılar.
İlimlerin Sayımı
İlimlerin SayımıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 2019681 okunma
İnsan öyle bir varlıktır ki aklı ile idrak edemeyeceği ve aklının anlamakta aciz kaldığı şeyleri ancak vahiy yoluyla dinlerden öğrenebilir. Aksi takdirde yani vahyin insana yalnızca bilmekte olduğu ve üzerinde düşündüğü takdirde aklı ile bilmesinin mümkün olduğu şeyi bildirmesi durumunda vahyin hiçbir anlamı ve faydası olamaz. Eğer durum böyle olsaydı, insanlar akıllarına başvurur ve herhangi bir peygamberliğe ve vahye ihtiyaç duymazlardı. Ancak insan böyle yaratılmamıştır. Bundan dolayı dinlerin verdiği bilgilerin aklımızın kavrama gücüne sahip olmadığı bilgiler olmamaları gerekir. Onlar sadece bu tür bilgiler de olmamalı, hatta aklımızın inkar edeceği bilgiler olmalıdırlar.
Reklam
Farabi'nin İstihzası
"Bu kitaptan her ilimde bulunan bütünleri bilmek isteyen kültürlü ve zengin bilgi sahibi kimselerle, bilgin zannedilmek için onlara benzemeyi arzu eden kişiler de faydalanabilirler."
Sayfa 2 - GirizgâhKitabı okudu
İlahiyat İlmi
Bu ilim diğer varlıkların varlık bakımından ondan sonra geldikleri, onun kendisinden başka her şeye varlığını veren ilk varlık olan, kendisinden başka her şeye birliğini veren ilk bir olan (vahid), kendisinden başka gerçekliği olan her şeye gerçekliğini veren gerçek olan olduğunu ve bunu hangi bakımdan verdiğini, onda hiçbir bakımdan hiçbir çokluğun bulunmasının mümkün olmadığını, tersine onun bir olan adına ve onun manasına, var olan adına ve onun manasına, gerçek olan adına ve onun manasına, bir, var ve gerçek oldukları söylenen başka şeylerden daha fazla layık olduğunu ortaya koyar.
Mantık sanatı, bütün olarak, aklı düzeltmeye ve insanı, yanılgıya düşmesinin mümkün olduğu bütün akılsallarda (maʼkûlât) doğru yola, hakikate götürmeye yarayan kanunları, akılsallar konusunda hata yapmaktan, ayağı kaymaktan ve yanlışa düşmekten koruyan kanunları, kendileriyle ilgili olarak insanın hataya düşmesinin mümkün olduğu akılsalların kontrol edilmesi için gereken kanunları verir.
Çünkü dil, önce düşüncenin, sonra bu düşüncenin yöneldiği varlıkların bilgisinin temel aracıdır. O halde dilin kurallarının bilinmesi, dilin doğru kullanılması her türlü zihinsel çalışmanın, düşüncenin temelidir ve hepsinden önce gelir.
Reklam
Sayısı çok olan münferit şeyler ancak insanın ruhunda bilinen bir düzen içinde hasıl olan kanunlar içine sokulmak suretiyle sanat haline gelirler veya bir sanatın içine girerler.
112 syf.
8/10 puan verdi
·
23 günde okudu
"Günümüzde modern bilim artık bilim sınıflandırmasını başarıyla yapmıştır bu yüzden 800 yıl önce birisinin yaptığı ilim sınıflandırması pek de okuma değeri taşımaz" gibi bir yargıyla kitaba yaklaşırsak alacağımız verimi eritmiş oluruz diye düşünüyorum. İlim disiplinlerinin kişiye faydalarına benim beklediğim gibi uzun uzun değinilmemiş, fakat ilimlerin "ne olduklarına" bence başarıyla tanımlanmış. Bir islam filozofu olarak tabiki Farabi ilimlerin arasına Fıkıh, Kelam gibi ilimleri de eklemiş. Günümüzdeki gibi pozitif ve sosyal bilimler olarak ikiye ayırıp sonra dallandırmamıştır, kendi çatısı altında 5 büyük dala ayırarak başlamıştır saymaya. Bu 5 büyük dal; Dil, Mantık, Matematik, Tabiat ve İlahiyat, Siyaset (Fıkıh ve Kelam). Genel olarak sınıflandırmasında Aristoteles'in bilim sınıflandırmasına yakın bir yol görüyoruz, zaten sık sık bazı ilimleri tanımlarken Aristoteles'in kitaplarına atıfta bulunulmuş. Fakat Aristoteles'in üzerine eklenmesi çok mantıklı ve isabetli olan bazı alanları da eklemiş. Özellikle Dil ilmi gibi yer olması ve bundan bahsedilmesi bence başarılı. Bunun yanı sıra görünce beni şaşırtan sınıflandırmalardan bir tanesi de; Müzik ilmi diye bir ilmin kitapta bulunması ve Matematik ilminin alt dallarında yer almasıydı.
İlimlerin Sayımı
İlimlerin SayımıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 2019681 okunma
489 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.