Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İlk İslam Hümanistleri

Şahin Filiz

İlk İslam Hümanistleri Hakkında

İlk İslam Hümanistleri konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
7/10
1 Kişi
3
Okunma
1
Beğeni
999
Görüntülenme

Hakkında

İnsan hakkındaki ilk düşüncelerin MÖ V. asrın ortalarında Sofistlerle başladığı biliniyor ve onlar 'her şeyin ölçüsü insandır', diyorlardı. Özellikle Protagoras'ın, 'insan her şeyin ölçüsüdür. Var olan şeylerin varoluşunun, var olmayan şeylerin var olmayışının ölçüsüdür', sözü meşhurdur. Aynı çağda felsefeyi gökten yere indiren filozof olarak bilinen Sokrates, insan problemine ahlaki bir açıdan yaklaşmış, insanın bireysel yapısından çok, insanlığın ortak yapısını ele almıştı. Ona göre bu ortak yapı bilgi sayesinde ve insanın 'kendini bilme' ilkesiyle olacaktı. Çünkü insanın biricik amacı mutluluktur ve mutluluğa insan ancak bilgi ile ulaşacaktır. Zira ona göre bilgili olmak, erdemli olmaktı. Bu eser, Antik Yunan felsefesi olmak üzere Batı ve İslam düşünce tarihlerinde insan meselesi ile ilgili görüşlerin özet halinde kısaca ele alınması ve sonra da İhvan-ı Safa hakkında genel bir bilgi verilmesiyle başlıyor. İhvan'ın yaşadığı dönemin kısa bir panoraması sunulduktan sonra, Risaleler genel çizgileriyle tanıtılmakta, bu ansiklopedik eserde kullanılan bazı temel kavramlardan söz edilmektedir. Risaleler'deki genel konuların odağı olarak insan sorununun nasıl incelendiği noktası üzerinde durulmakta, âlemi içinde insan ve onun yeri tartışılmakta, Risaleler'in insan-evren ilişkisini nasıl kurduğu tespit edilmeye çalışılmaktadır. Son bölüm, evrenle benzerliği kurulan insanın varlık yapısı ve doğasına ilişkin olarak Risaleler'de nasıl bir insan görüşü sergilendiği problemine hasredilmiştir. Bu bölümün sonunda, insan, nihai noktada mutluluğu arayan bir varlık olarak ele alınmaya çalışılmıştır. (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 57 dk.Sayfa Sayısı: 210Basım Tarihi: Mayıs 2011İlk Yayın Tarihi: 2002Yayınevi: Bilim ve Ütopya Kitapçılığı
ISBN: 9786055441043Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Şahin Filiz
Şahin FilizYazar · 13 kitap
01.03.1965 Bolvadin/Afyonkarahisar’da doğdu. 1988’de S.Ü. İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. 1991’de Felsefe ve Din Bilimleri’nden mastırını, 1995’te doktorasını tamamladı. 2000 yılında yine Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü’nde doçentlik unvanını alarak aynı Fakültede 20 yıl görev yaptı. 2008 yılında Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne profesör olarak atandı ve halen bu görevini Bölüm Başkan yardımcısı olarak sürdürmektedir. 1992’de merkezi ABD’de bulunan bir kuruluşun davetlisi olarak Inter-Religious Seminar’a bir buçuk aylık süreyle tartışmacı ve dinleyici olarak New York’a davet edildi. 1993’de çalışmalarına İngilizce kaynaklar yanında Arapça doküman toplamak üzere 6 aylığına Kahire’ye gitti. 1995’de, Almanya’da bulunan Türk toplumunu ulusal dil ve kültür alanlarında aydınlatmak üzere üç ay süreyle Berlin ve Frankfurt’ta bulundu. 1997’de merkezi Kudüs’te bulunan The Elijah Summer School’un davetlisi olarak Modernizm ve İslam, Türk Din Anlayışı ve Dinler ve Kültürler Arası Etkileşimleri konu alan bir dizi panel, konferans ve sempozyumlara katılmak üzere 1 ay süreyle İsrail’de bulundu. Filiz, 2000 yılında Harvard University, Department of Near Eastern Languages and Civilizations’da post-doktorasını yaptı. Araştırmalarıyla ilgili bir dizi seminer ve konferanslar verdi. Şahin Filiz,  S.Ü. İletişim Fakültesi’nde Felsefe ve S.Ü. Sosyoloji Bölümü’nde Felsefe, Felsefe Tarihi, Türk-İslam Düşüncesi ve Sosyoloji ve Etik derslerini; 1989’dan 2008’e kadar S.Ü. İlahiyat Fakültesi’nde İslam Felsefesi, Türk Düşüncesi, Çağdaş İslam Düşünürleri, Karşılaştırmalı Batı ve İslam Düşüncesi ve Yeni Çağ Felsefesi derslerini vermiştir. Uzmanlık alanı ve kapsamı: Felsefe, İslam Felsefesi, İslam Tasavvufu, Türk Düşüncesi, Modern Batı Düşüncesi, Felsefe Tarihi, Prof Dr. Şahin FİLİZ’in yayınlanmış telif ve çeviri olmak üzere on beşin üzerinde kitabı ve yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır. Yurt içi ve dışında çeşitli konferans, panel ve sempozyumlara katıldı.