Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İman-İslam İlmihali

Ahmet Mahmut Ünlü

İman-İslam İlmihali Gönderileri

İman-İslam İlmihali kitaplarını, İman-İslam İlmihali sözleri ve alıntılarını, İman-İslam İlmihali yazarlarını, İman-İslam İlmihali yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ "Şüphesiz ki Allâh nezdinde o (gerçek ve makbûl) dîn ancak İslam'dır" (Ali Imran Sûresi: 19) buyurmaktadır.
Sayfa 19 - Tuana Basın Yayın - 1.Baskı - 2015
"... her dönemde gönderilen şerî'ata teslim olmanın adı İslâm olduğundan Adem (Aleyhisselam)dan bugüne kadar gönderilen şerî'atların tümünün adı da İslâm'dır. Yine bu itibarladır ki Allâh katında müteber tek din İslâm'dır ve bütün peygamberler Müslümandır. Nitekim: مَا كَانَ ابْراهِيمُ يَهُودِيًّا وَلا نَصْرَانِيًّا وَلَكِنْ كَانَ حَنِيفًا مُسْلِمًا "İbrâhîm ne (Yahudilerin dediği gibi) bir Yahudi, ne de (Hristi- yanların iddiası gibi) bir Hristiyan değildi. Velâkin o, (yanlış inançlardan uzak) bir hanîf ve bir Müslümandı" (Al-i Imran Süresi:67) âyet-i kerîmesi bu hakîkati nâtıktır."
Sayfa 19 - Tuana Basın Yayın - 1.Baskı - 2015
Reklam
"İslâm'ın kelime anlamı teslimiyettir."
Sayfa 19 - Tuana Basın Yayın - 1.Baskı - 2015
"Îtikād" ve "Din" kelimeleri aynı anlama geldikleri için müterâdif (eş anlamlı) kelimelerdir. Kadîm (klasik) akäid ve kelam kitaplarında "Dîn"; Allâh-u Teâlâ tarafından vazedilmiş olması itibarıyla inanılması gereken şeylerin bütününe verilen bir isim olarak tarif edilmiştir. "Akîde" ve cemîsi (çoğulu) olan "Akäid" kelimeleri de din kelimesi ile aynı mânâda kullanılmaktadır. İnsanların inançları gereği fikir birliği içinde olmalarını sağladığı için dine, "Millet" de denilmiştir. Buna göre "Din" ve "Millet" kelimeleri; inanılması gerekli olan şeylere farklı açıdan bakılarak verilmiş aynı şeye ait iki ayrı isimdir.
Sayfa 19 - Tuana Basın Yayın - 1.Baskı - 2015
"Rûhu'l-beyân Tefsîri"nde zikredildiğine göre; bir tâlib (öğrenci) ilmiyle amel eden bir üstad bulduğu zaman artık her ilmin en güzel ve âhirette en faydalı olanını seçmeli ve böylece evvelâ farz-ı ayn olandan başlamalıdır ki o da zâhiren ve bâtinen inanılması, yapılması ve bırakılması gereken şeyleri bilmektir.
Sayfa 5 - Tuana Basın Yayın - 1.Baskı - 2015
Ama farzlar arasında da bir tertip vardır. Zîrâ amelden evvel ilim farz olduğu gibi, ilim ve amelin içinde de ihlaslı olmak gibi bir farz mevcuttur, amelden sonra da (kabul olup olmadığı noktasında) korku ve ümit arasında olmak farzdır. (Ali el-Kāri, Mirkātü'l-mefätih, 1/477)
Sayfa 5 - Tuana Basın Yayın - 1.Baskı - 2015
Reklam
Ali el-Kărî (Rahimehullah)in beyanına göre, şârihler, bu ilimden maksadın “Herkesin mutlaka öğrenmesi gereken itikāt ilmiyle, abdest ve namazla ilgili ilmihâl bilgisi" olduğunu söylemişlerdir. Çünkü bunları öğrenmek, farz-ı ayn (büluğa ermiş her erkek ve kadına istisnasız farz)dır. İctihâd ve fetva verme mertebesine ulaşmak ise farz-ı kifayedir, dolayısıyla bazılarının o mertebeye ulaşmasıyla farziyet diğerlerinden düşer.
Sayfa 5 - Tuana Basın Yayın - 1.Baskı - 2015
Farz olan bir şeyi yapmamak ise, azabı mûcib bir haramdır.
Tuana Basın Yayın - 1.Baskı - 2015
Enes (Radiyallahu Anh)dan rivayet edilen: عَنْ أَنَسٍ رَضِيَ الله تَعَالَى عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ تَعَالَى عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: طلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ.» "İlim tahsili her Müslüman erkek (ve kadın) üzerine farzdır" (Ibni Máce, Mukaddime:17, no:224, 1/81: Taberâni, el-Mu'cemü'l-Kebir, no:10439, 10/195, Beyhaki. Şu abu'l-îmân, no:1666, 1667, 2/254) hadîs-i şerîfi bu ilimden bahsetmektedir ki aynı zamanda buna "İlmihâl" denir.
Tuana Basın Yayın - 1.Baskı - 2015
Fıkhın Farz-ı Ayn Olan Kısmı; evvelâ doğru îtikāt (inanç)ları bilmektir. Dînin hükümleriyle ilgili ise tahâret, namaz ve oruç meseleleri gibi her mükellefe gereken konuların bilinmesidir. Yine böylece şerî'atın bir insana gerekli kıldığı herhangi bir ibâdetle ilgili ahkâmı öğrenmesi de o insan üzerine farz olur. Mesela malı olanın, zekâtla ilgili meseleleri, üzerine hac farz olan kimsenin de hac hükümlerini bilmesi farzdır. Ayrıca ticaretle uğraşan ve yerlerini kiraya veren kimselerin hangi alış-veriş akitlerinin sahih, hangisinin fâsit (geçersiz) olduğunu ve dahi faizle ilgili hükümleri bilmeleri gerekir.
Sayfa 3 - Tuana Basın Yayın - 1.Baskı - 2015
61 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.