2026
Amerika Birleşik Devletleri
Türler:
Sıralamalar

Puan vermedi
Louis C.K., ilk romanında bizi “Amerikan Rüyası” denilen o tuhaf illüzyonun tam ortasına, tozlu ve tekinsiz bir yolculuğa çıkarıyor. Ingram, yoksulluğun pençesinden kurtulup kendine ait bir dünya kurmak isterken; garsonlar, suçlular ve kaybolmuş ruhlar arasında kendi kimliğini arıyor. Geçmişin yükü mü daha ağırdır yoksa bilinmez bir geleceğin vaadi mi? Tehlikeli ama umut dolu bir büyüme hikayesi.
·304 syf.·
2026 51. kitabı
Merhaba, Nisan ayının ilk kitabını okudum. Amerikalı komedyen Louis C.K.’nin Ingram kitabından bahsetmek istiyorum. Kitaba adını veren Ingram karakteri, henüz 9 yaşındayken ailesinin maddi sıkıntılarıyla yüzleşmek zorunda kalır. Babasının bir gün evi terk etmesiyle her şey değişir; annesi de artık ona bakamayacağını söyleyerek Ingram’ı evden gönderir. Daha çocuk yaşta, ne hayatı ne de dünyanın kurallarını bilen Ingram, okuma yazma dahi bilmeden kendini uçsuz bucaksız bir yolun içinde bulur. Bu yolculuk boyunca açlıkla, susuzlukla ve yalnızlıkla mücadele eder. Karşılaştığı insanlar onun hâline acıyıp kısa süreli yardımlar eder; ancak hiçbiri kalıcı olmaz. Bir süre sonra herkes onu kendi kaderiyle baş başa bırakır. Ingram ise yeniden yola koyulur. Her durakta farklı insanlarla karşılaşır ve hayatı yavaş yavaş, çoğu zaman acı deneyimlerle öğrenmeye başlar. Bir noktada karşılaştığı bir adam, ona hayatta kalmanın yollarını anlatır. Bunun ardından Ingram, bir mısır tarlasında iş bulur ve çalışmaya başlar. Bu, onun ilk çalışma deneyimi olur ve aynı zamanda hayatın gerçek zorluklarıyla yüzleştiği bir dönüm noktasıdır. Roman boyunca, uzun yollar kat eden Ingram’ın hayatta kalma mücadelesine tanıklık ederiz. Bu hikâye, büyük buhran döneminin yoksulluğu içinde büyüyen bir çocuğun, içgüdüleriyle şekillenen sert ve sarsıcı bir yolculuğudur. Kitabın en önemli noktalarından biri, John Steinbeck’in Gazap Üzümleri kitabındaki umuda giden yolculuk ve işçi sınıfının hikayesidir. Daha iyi bir hayat bulmak için yapılan uzun yolculukta karşılaşılan insanlar, işçi sınıfının yaşadığı zorluklar, düşük yevmiye ve sömürü düzeni bu kitapta da yazar tarafından dile getirilmiştir. Daha fazla spoiler vermek istemiyorum. Kitabı büyük bir keyifle okudum. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen
2026 55. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2026 22:38
Aklı erecek yaşa kadar karnı doyurulmuş başka hiçbir şey öğretilmemiş bir çocuğun hayata tutunması ne kadar mümkündür sizce? Kitabın arkasında konusuna dair “Gazap Üzümleri, Forrest Gump ile buluşursa” yazıyor. Bu hikayedeki Forrest’ın farkı sefalet içinde olması. Ingram çocuk yaşta büyümek zorunda kalan bir çocuk. Hayata erken atılmak zorunda kalan, hayata dair hiçbir şey bilmeyen, tek istediği karnını doyurmak olan ailesinin dışladığı kimsesiz bir çocuk. İnsanı derinden sarsan bir gerçekçilik var tüm hikayede. Amerika’nın büyük buhran döneminde geçiyor kitabımız. Amerikan rüyasının temelde ne kadar fos olduğunun ispatı niteliğinde. Irkçılığın 1920’lerde ne durumda olduğunu tüm açıklığıyla okuyoruz. Yazarın ilk kitabıymış Ingram, bence çok başarılı. İyi ki okudum diyorum. “Hiç olmamış birinin eksikliğini nasıl hissedebiliyordum?”