Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Epiktetos ve Marcus Aurelius Örneği

İnsan Felsefesi

Müslim Akdemir

İnsan Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

İnsan Felsefesi sözleri ve alıntılarını, İnsan Felsefesi kitap alıntılarını, İnsan Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
M. Aurelius’a göre..
İzlenimler bedene, dürtüler ruha, yargılar zihne aittir..
Sayfa 103 - SentezKitabı okudu
Kendinize ait olmayan ve başkalarının gücü altındaki şeylere hayranlık duyarsanız sevdiğiniz o şeylerin karşısında kendinizi köleleştirmiş olursunuz.. Epiktetos
Sayfa 117 - SentezKitabı okudu
Reklam
"nasıl bir marangozun malzemesi ağaç ise, heykeltıraşın mal­zemesi bakır ise yaşamak sanatının malzemesi de kendi ya­şamıdır" Epiktetos
Epiktetos
Mutluluk ise kendine hakim olan ve dış dünyanın etkisinden kaçınan insanın elde edeceği şeydir…
Sayfa 126Kitabı okudu
Dış dünyadaki şeyler benim hükmüm altında değil ancak iradem benim hükmüm altındadır. İyi ve kötüyü nerede aramam gerekir? Yalnız bana ait olan şeylerde. Bize ait olmayan şeyler ise ne iyiyi barındırır ne de kötüyü; ne faydalı olabilir ne de zararlı…
Sayfa 115 - EpiktetosKitabı okudu
Evrende nedensiz yani rastlantısal olarak meydana gelen hiçbir şey yoktur. İnsan da evrenin bir parçası olduğundan “evrensel nedenselliğin, nedensel zorunlu bağlantıların içinde yer alır. “
Reklam
İnsan çok şeylere bağlandığı içinde sıkıntılara dü­şer ve acılar çeker. Epiktetos
"Öyle görülüyor ki, cehaletimiz hem atalarımızın yaşama tarzından, hem tabiatımızın kompleks oluşundan hem de idrakimizin yapısından ileri geliyor" Carrel
Stoacılık!!!
Bilge insan, "her türlü yanılma ve yanlışın dışındadır, her yaptığı şey yetkindir, hiçbir kusuru yoktur. Her şey üzerinde doğru bir görüşü vardır, hiçbir şey üzerinde yanlış sanıya kapılmaz. Kötü ise hiçbir şeyi doğru yapamaz, her türlü kusuru işler, hiçbir şey üzerinde doğru bilgisi yoktur, aydınlanmamıştır, zorbadır, zalimdir, düşüncesizdir."
Platon'un ruh anlayışı devlet anlayışıyla çok yakından ba­ğıntılıdır. O, Devlet'te insan, hemcinsleriyle birlikte yaşamaya ve toplum kurmaya mahkum edilmiş sosyal bir varlıktır, der. Bu yüzden insanın doğası ve amacı, ancak içinde yaşadığı sos­yal bütünlük açısından kavranabilir. Ona göre nasıl ki, insan organize bir varlıksa, devlet de organize bir varlıktır. Devlet,adeta aynı özelliklere sahip büyük bir insandır; insan da aynı özelliklere sahip küçük bir devlettir. Yalnızca bireyler devlete şekil vermez, devlet de bireylere şekil verir. Bu yüzden birey, içinde yaşadığı devletin karakter ve mizacını taşır. Yani her birey içinde yaşadığı devlete benzer; devletin kişiliği ne ise bireyin kişiliği de o olur. Bir devlet cesursa birey de cesur, bir devlet ölçülüyse bireyde ölçülü olur. Yine "devlet nasıl doğru olursa, insan da o türlü doğru olur."
166 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.