Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Davranışlarımızın, Düşüncelerimizin ve Hislerimizin Arkasında Yatan Nedenler

İnsan Olmanın Bilimi

Marty Jopson

İnsan Olmanın Bilimi Gönderileri

İnsan Olmanın Bilimi kitaplarını, İnsan Olmanın Bilimi sözleri ve alıntılarını, İnsan Olmanın Bilimi yazarlarını, İnsan Olmanın Bilimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Ancak Evrim, giderek artan bir karmaşıklık süreci veya başka türlü bir üstünlük ölçümü değildir. Evrim kördür, gündemi yoktur ve seçim yapmaz. "
Sayfa 18
Homo sapiens, diğer Homo türleriyle ardışık olarak değilse de eş zamanlı olarak çok uzun bir süre var olmuş gibi görünmektedir. Bu ise ilgi çekici ve potansiyel olarak karmaşık bir sorunu gündeme getirmektedir. İnsanlar Neanderthallerle karşılaştıklarında ne oldu?
Sayfa 21
Reklam
1991-2005 yılları arasında Karadeniz ile Hazar Denizi'nin arasında, Gürcistan 'daki Dmanisi'de yer alan bir mağarada bir dizi sıradışı fosil bulundu. Bu beş kafatası ; Homo habilis, Homo erectus ve hatta az bilinen Homo ergaster ile Homo rudolfensis gibi birkaç tür dâhil olmak üzere birtakım farklı türlere işaret eden çeşitli özellikleri ortaya koymaktadır. Bununla birlikte kafataslarının hepsi aynı yerde bulunmuştur ve hepsi aynı yaştadır, yani aynı türden oldukları muhtemeldir. Bu durum, şimdiye kadar yalnızca bir veya iki fosil aracılığıyla tanımlanan tüm erken Homo türlerinin aslında aynı türden olma ihtimaline işaret etmektedir. Dmanisi fosillerinin Afrika'dan çok uzakta olduğu da dikkatten kaçmamalıdır. İnsanların yalnızca Afrika Rift Vadisi 'nde evrim geçirdiği ve buradan dünyaya yayıldığı düşüncesi artık kabul görmemektedir.
Sayfa 19
İlerleme Yürüyüşü
Sağa doğru duruşu giderek dikleşen ve adım atan bir dizi figürün olduğu gelişim şeması gösterilir. Bu şemayı etiketlersek eğer, insansı maymunun yanındaki figür bir çeşit Australopithecus olur. Bunu takiben sırasıyla Homo cinsimizin üyelerine ulaşırız:Homo habilis, Homo erectus, Homo neanderthalensis ve son olarak Homo sapiens. Bunların son ikisi genellikle alet kullanımının göstergesi olarak elinde bir mızrak ya da yay ve ok tutar halde resmedilir. Popülerleşip her yerde kopyalanır hale gelen ve aslında 1965 yılında dayanan bu görsel, Amerikan Time-Life tarafından yayımlanan Life Nature Library adındaki kitap serisinin bir bölümüdür. Bu kitapta görsele, "İlerleme Yürüyüşü" adı verilmiştir.
Sayfa 17
Çok önemli bir nokta
Büyük Britanya'da en çok aşina olduğum Larus martısı, kuzey gümüş martısıdır ki bu kuşun, Kuzey Amerika'daki batı komşusu Amerika ringa martısıyla çiftleşerek, üreyebilen kırma yavrular meydana getirebildiği ortaya çıktı. Buna karşılık Amerika ringa martısı, Doğu Sibirya ringa martısıyla ; Doğu Sibirya ringa martısı, Heuglin martısıyla ve Heuglin martısı da Sibirya kara sırtlı martısıyla çiftleşmektedir. Sibirya kara sırtlı martısı, İskandinav ülkelerinin kuzey enlemlerinde yaşar ve bulunduğu bölge, bahsettiğim ilk martı olan Kuzey gümüş martısının doğu sınırıyla kesişir. Sibirya kara sırtlı martısı, Kuzey gümüş martısıyla çiftleşemediği için zincirin sona erdiği yer de bu kesişme noktasıdır. Türlerin karışma halkası Norveç ile Kuzey Denizi arasında bir yerde kırılır. Bu ilginçlik, halka tür olarak bilinir ve çok nadiren meydana gelir. Birbirinden farklı görünmelerine karşın A organizması B organizmasıyla çiftleşebiliyorsa, bazı biyolojik tür kavramlarına göre bu , onların aynı türe ait olduğu anlamına gelmektedir. B organizmasının aynı zamanda C organizmasıyla da çiftleşebilmesi tüm bu üç organizmayı aynı türden yapar. Halka türde C organizmasının A organizmasıyla çiftleşememesi ise bunun dışında kalır çünkü, ikisinin farklı türe ait olduğu anlamına gelir. Her şey çok karmaşık bir hal alırken tür tanımımız da bozulmaya başlar. Özellikle Larus halka türü üzerinde yapılan son genetik çalışmada bunun bir halka değil , aslında iki veya hatta daha fazla türün karmaşık bir şekilde birbirine geçmiş spagetti sarmallarından oluşan melezleşmesi olabileceği ortaya konulmuştur.
Sayfa 15
Benjamin Franklin veya muhtemelen Mark Twain, Daniel Defoe veya Christopher Bullock'un yorumladığı gibi, bu dünyada ölüm ve vergiler hariç hiçbir şeyin kesin olduğu söylenemez.
Reklam
.., bu dünyada ölüm ve vergiler hariç hiçbir şeyin kesin olduğu söylenemez.
Daha büyük boşluklar bırakmak, yavaşlamak ve şerit değiştirmemek tamamen özgeci davranışlardır. Bu bir tür mahkum ikilemidir: eğer hepimiz bunları yaparsak trafik akışı hepimiz için daha hızlı hale gelir. Öte yandan, eğer bencilce davranırsanız trafik yavaşlar ve artık sıkışmış olan trafikte diğer insanlardan ne kadar hızlı gitseniz de, herkesin fedakar davrandığı zaman olabilecek hızda gitmeniz mümkün olmayacaktır.
Sayfa 199Kitabı okudu
Trafik sıkışmasında aracın hızının her zaman saatte 20 kilometre olması, trafiğin esas nedeninin insan biyolojisi olduğu anlamına gelir. En nihayetinde hayali trafik sıkışıklığının nedeni, insanın tepki sürelerine, algılama yeteneğine ve psikolojisine bağlıdır. Kullandığınız araçla veya gittiğiniz yerle bir ilgisi yoktur.
Sayfa 198Kitabı okudu
40 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.