Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan ve Teknik - Yaşam Felsefesine Bir Katkı

Oswald Spengler

İnsan ve Teknik - Yaşam Felsefesine Bir Katkı Gönderileri

İnsan ve Teknik - Yaşam Felsefesine Bir Katkı kitaplarını, İnsan ve Teknik - Yaşam Felsefesine Bir Katkı sözleri ve alıntılarını, İnsan ve Teknik - Yaşam Felsefesine Bir Katkı yazarlarını, İnsan ve Teknik - Yaşam Felsefesine Bir Katkı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tekniğin Aletler Üzerinden Tanımlanmaması Gerekliliği
Teknik; aletler üzerinden tanımlanmamalıdır. Söz konusu olan eşyaların üretimi değil onlarla kullanılan yöntemdir; yani silah değil bilakis savaşın ta kendisidir. Modern savaşlarda olduğu gibi taktikler yani savaşın idare tekniği belirleyici olandır. Silahları tasarlama, üretme ve kullanma teknikleri yalnızca genel sürecin unsurları olarak görülebilir. Bu durum hep aynıdır. Silahları tasarlama, üretme ve kullanma teknikleri yalnızca genel sürecin unsurları olarak görülebilir. Bu durum hep aynıdır. Ceylanı zekice avlayan bir aslanın tekniği ve diplomatik teknikler gibi hiçbir alete ihtiyaç duyulmayan sayısız teknik vardır. Veyahut #siyasi tarihin mücadeleleri için devleti formda tutan tekniklerin yanında bir maddeyi ayrıştırmaya yarayan kimyasal veya gaz tekniği süreçleri vardır. Bir sorun hakkında var olan her mücadelede mantıklı bir teknik; bir fırçayı, bir atı veya bir zeplini idare etmek için kimi teknikler vardır. Söz konusu olan eşyalar değil bilakis amacı olan bir eylemdir. Bu özellikle açıklanabilmesi için var olması gereken fakat ardında hiçbir iz kalmayan sayısız süreçler hakkında kafa yormak yerine, daha çok müzelerde düşünerek vakit geçirilen tarih öncesi araştırmalarda göz ardı edilmektedir.
84 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İnsanın Koşulları ya da Toplu Katliam ve İntihar
İnsan ve Teknoloji, Alman filozof Oswald Spengler'in kısa ve yoğun bir felsefi bir çalışmasıdır. Kitap 1931 yılında Münih'te C. H. Beck tarafından yayımlanmıştır. Kitap, Spengler'in 6 Mayıs 1931'de Münih'teki Deutsches Museum'da kültür ve teknoloji üzerine verdiği bir konferanstan önce yayımlanmıştır. Söz konusu metin teknik süreçlerin modern dünyadaki konumu ya da kültür temelli eleştirisi üzerine salt bir değerlendirme değildir. Spengler daha ziyade, günümüz teknolojisinin, kökleri Batı düşüncesinin derinliklerine uzanan Faustvari bir yaşam dürtüsünden zorunlu olarak doğduğunu ve bu dürtüyle birlikte yok olacağını göstermeye çalışmaktadır. Spengler, eğitim, gelenek ve insani değerlerden oluşan 'gerçek kültürü' gerçeklik, devlet, ekonomi ve siyaset alanından kesin bir şekilde ayırmanın hata olduğunu söyler. Spengler'e göre, ilerleme ideolojisinin işaretinde teknoloji, insan mutluluğunun (hiçbir şey yapmama ve keyifli bir yaşam sürme) sonuna giden bir araç olarak görülmektedir. Ancak, insan bu koşullar için yaratılmamıştır; bu koşullar "kısmen bile gerçekleşse toplu katliam ve intihara yol açacaktır." Ancak teknolojinin özü, onu modern makine dünyasına indirgemekle ortaya çıkmaz. Aksine teknoloji, insanlık tarihinin çok eskilerine uzanan ve hatta hayvanlarda bile bulunabilen bir yaşam taktiğidir. Doğadaki serbest hareketlilik, yaşamla başa çıkmak için özel 'araçların' geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Almanca aslından Türkçeye çevrilen bu çalışmayı teknoloji felsefesi ile ilgilenen herkese tavsiye ederim.
İnsan ve Teknik - Yaşam Felsefesine Bir Katkı
İnsan ve Teknik - Yaşam Felsefesine Bir KatkıOswald Spengler · Akademim Yayıncılık · 20224 okunma