Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İran Siyasetini Anlama Kılavuzu

Abdullah Yeğin

İran Siyasetini Anlama Kılavuzu Gönderileri

İran Siyasetini Anlama Kılavuzu kitaplarını, İran Siyasetini Anlama Kılavuzu sözleri ve alıntılarını, İran Siyasetini Anlama Kılavuzu yazarlarını, İran Siyasetini Anlama Kılavuzu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Askeri dehası kadar siyasi manevralarının da çok ustaca olduğu bilinen Kasım Süleymani bu birikimleri, sınır ötesi çalışmaları ve karizmatik kişiliğiyle dünya medyasında sık sık gündeme gelmektedir ve süreç onun ileriki dönemlerde çok daha fazla gündeme geleceğini göstermektedir. Son olarak Türkiye’de Kürt açılımı çerçevesinde İmralı ile başlatılan müzakerelerin ertesinde beraberindeki bir heyetle Kandil’de bir takım görüşmeler gerçekleştirdiği basına yansımıştır.
Sayfa 112 - Kasım SüleymaniKitabı okudu
Kasım Süleymani’nin adı son zamanlarda Suriye olaylarında da gündeme gelmiştir. Suriye olaylarında Esed yanlısı bir tavır alan İran’ın Esed’e hem ekonomik hem de askeri destek verdiği iddia edilmektedir. İşte bu noktada doğal olarak Suriye’deki tüm İran askeri varlığı yine Kasım Süleymani ve Kudüs Tugayları ile ilişkilendirilmektedir.
Sayfa 112 - Kasım SüleymaniKitabı okudu
Reklam
Kudüs Tugayları’nın adı daha çok İran’ın sınırötesi operasyonlarında anılmaktadır. İran’ın sınırötesi bütün siyasi ve askeri çalışmalarının Kudüs Tugayları tarafından organize edilip yönetildiği kabul edilmektedir. Bu yüzden de esas olarak İran ordusunun bir alt birimi olmasına rağmen birçok kez terör örgütü olarak vasıflandırılmaktan kurtulamamıştır. Hal böyle olunca da bu birimin başındaki kişi olan Kasım Süleymani de dış dünyada İran’da tanındığından çok daha fazla tanınmış ve kendisine yönelik birçok iddia ortaya atılmıştır. İran dışındaki faaliyetlerin Süleymani’nin başında olduğu birim tarafından koordine edildiği dikkate alındığında bu iddialar çok da yersiz görünmüyor. Fakat dediğimiz gibi Süleymani ile ilgili o kadar çok iddia ortaya atılmıştır ki somut olaylar üzerinden dile getirilien iddiaların bazılarının doğruluğunu tespit etmek olanaksızdır. Lübnan Hizbullah’ının faaliyetlerinin Kudüs Tugayları tarafından koordine ediliyor oluşu Lübnan’daki bazı kritik olaylarda Süleymani’nin adının geçmesine neden olmuştur. Amerika’nın Irak’ı işgalinden sonra Kasım Süleymani’nin Irak’a gidip orada Şii güçleri organize ettiği bilinmektedir. Özellikle Şii emniyet güçleri ile Sadr grubu arasında meydana gelen anlaşmazlık ve çatışmaların sona erdirilmesi konusunda çok önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca Irak seçimlerinde İyad Allavi’ye karşı Nuri el Maliki’nin seçimleri kazanmasında onun çalışmalarının rolü büyüktür.
Sayfa 111 - Kasım SüleymaniKitabı okudu
Kasım Süleymani’nin hem İran hem de dünya kamuoyunda tanınmaya başlaması 2000 yılından sonrasına denk gelir. Bu tarihte dini lider Ali Hamanei, Süleymani’yi Kirman’dan Tahran’a çağırdı ve Kudüs Tugayları’nın başına geçirdi. Kudüs Tugayları’nın başına geçtikten sonra özellikle medyada görünmemeye özen göstermesine rağmen adı uluslararası kamuoyunda sıkça anılan İranlıların başında gelir. Hatta medyadan uzak durması onu daha gizemli ve neredeyse yarı efsanevi bir şahıs haline getirmiştir. Öyle ki artık uluslararası medya organlarında Kasım Süleymani ile ilgili yazılan haberlerin hangisininin doğru hangisinin yanlış olduğunu kestirmek bile zordur.
Sayfa 111 - Kasım SüleymaniKitabı okudu
Devrim Muhafızları Ordusu’nun alt birimlerinden birisi olan ve yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösteren Kudüs Tugayları’nın komutanı Kasım Süleymani 1957 yılında Kirman eyaletinde yoksul bir ailede dünyaya geldi. Gençlik yıllarında inşaat işçiliği dahil pek çok zorlu işlerde çalıştı. İran-Irak savaşının başlamasıyla gönüllü olarak cepheye giden Süleymani kısa bir süre sonra gönüllülerden oluşturduğu askeri bir birlik kurdu. Sarallah 41. Ordu isimli bu birlik savaşta efsaneye dönüşen başarılar sağladı. Savaştan sonra da bu birlik bazı bölgelerin güvenliğinden sorumlu oldu. Özellikle İran’ın doğu sınırındaki uyuşturucu kaçakçıları ile mücadelede üstün başarılar sağladı.
Sayfa 111 - Kasım SüleymaniKitabı okudu
Financial Times gazetesinin 2006 yılında en etkili İranlı yorumcu olarak ilan ettiği Şeriatmedari dini lider merkezli muhafazakâr yapının en önemli savunucularındandır. Özellikle Suriye olayları ile ilgili Türkiye’yi suçlayıcı yazılarıyla birlikte Türkiye’de de adı anılmaya başlandı. Genel olarak İran muhafazakâr kesiminin, özel olarak da dini liderin bir konuda ne düşündüğünün anlaşılması için Şeriatmedari’nin yazılarının takibi oldukça önemlidir. (…) Her halükarda devletin çok önemli n talarından bilgiler aldığı kesindir. Öyle ki Şeriatmedari ile ilgili şu söz söylenegelmektedir: “Bütün gazeteciler yaşanan olayları haber yaparlar, Şeriatmedari ise yaşanacak olayları haber yapar.”
Sayfa 102 - Hüseyin ŞeriatmedariKitabı okudu
Reklam
1957 Necef doğumludur. Aslen İran’ın Kuzey Eyaletlerinden Mazenderan’a bağlı Larican şehrindendir. Babası ünlü din adamlarından Haşim Amuli’dir. Matematikte lisans, bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans yapan Laricani doktorasını batı felsefesi üzerine yapmış olup aynı zamanda Kant Felsefesi üzerine Tahran Üniversitesinde dersler vermiş, bu
Sayfa 84 - Ali Erdeşir LaricaniKitabı okudu
Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, 1956 yılında Germsar’da yoksul bir ailede doğmuştur. 1 yaşında iken ailesi Tahran’a taşınmıştır. İlk ve orta öğrenimden sonra üniversiteye yönelip Şehir Planlama Bölümü’nde okumuştur. Siyasi faaliyetlerinin başlangıcı bu döneme rastlamaktadır. İslam Devriminden sonra Müslüman Öğrenciler Birliği’nin kuruluşunda yer alan
Sayfa 82 - Mahmud AhmedinejadKitabı okudu
İran İslam Cumhuriyetinin en yüksek resmi kurumu olan dini liderlik makamında bulunan Ali Hamanei 1939 yılında Meşhed’de dünyaya gelmiştir. Aslen azeri olup babası sonradan Meşhed’e göç etmiştir. Hamanei eğitimine Şii dünyasının önemli merkezlerinden biri olan Meşhed’de başlamıştır. Bir müddet sonra eğitimini sürdürmek üzere Irak’ın Necef kentine
Sayfa 81 - Ayetullah Seyyid Ali HamaneiKitabı okudu
İran’da özel televizyon kanalı yoktur ve mevcut kanalların tamamı doğrudan dini lidere bağlı olan İran Radyo ve Televizyon Kurumu’na bağlıdırlar. İnternet konusunda da İran’da filtre kırıcılar çok yaygın olarak kullanılmakta, böylece sansür mekanizması bir şekilde zorlanabilmektedir. Basın organları ise daha kontrol edilebilir bir bilgi iletim aracı olduklarından daha sıkıntılı bir noktadadırlar. İran’da birçok gazete yasalara aykırı yayın yaptığı gerekçesiyle geçici ya da sürekli kapatma cezası almıştır. Gazeteler ise bu duruma başka bir isimle tekrar yayınlanma yöntemiyle karşılık vermektedirler.
Sayfa 75 - MedyaKitabı okudu
Reklam
İran Arapları daha çok Huzistan eyaleti ile Basra körfezindeki adalarda yaşamaktadırlar. Arap bölgelerinden İran’a göçleri Sasaniler döneminde başlayıp Müslümanların İran’ı fethiyle artış göstermiştir.
Sayfa 74 - AraplarKitabı okudu
Gilan eyaletinin kuzeybatısı, Erdebil ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin güneyinde yaşamaktadırlar. Hem yerleşik, hem göçebe yaşayanları vardır. Köy ve şehirlerde yerleşik olup daha çok tarımla uğraşanlarına Talaş, dağlarda göçebe olarak yaşayıp çoğunlukla besi ve avcılıkla uğraşanlarına ise Galaş denmektedir.
Sayfa 74 - TalaşlarKitabı okudu
Göçebe Türkleridir. Erdebil, Zencan, Fars Eyaleti’nin kuzeyi ve Save şehrinde yaşamaktadırlar. Azerbaycan Şahsevenleri ve Harkan, Hamse, Kum, Tahran Şahsevenleri olmak üzere iki ana gruba ayrılmıştır.
Sayfa 74 - ŞahsevenlerKitabı okudu
Göçebe Türk boylarının en güçlüsü ve en büyüğüdür. Fars eyaleti civarında yaşamaktadırlar. Dere, Şeş Blok, Amele-i Cafer Begi gibi kolları vardır.
Sayfa 74 - KaşgailerKitabı okudu
Orta Asya’dan İran’a göç eden Türk boylarından olan Türkmenler Sünnidir. Daha çok Türkmen Sahra ve kuzey ile kuzey doğu bölgelerinde yani Mazenderan eyaletinin doğusunda, Horasan’ın kuzeyinde ve yine Türkmenistan sınırında yaşamaktadırlar.
Sayfa 74 - TürkmenlerKitabı okudu
44 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.