Haziran 2018

İrfan Mektebi Dergisi - Sayı 139

İrfan Mektebi Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Kur’an’ı kesinlikle biz indirdik; elbette onu yine biz koruyacağız.” Hicr Suresi 9. Ayet
(Osmanlıda) Konakların kapısı iftar vakti açık tutulur. İsteyenler bu iftarlara katılırlardı. Kurulan sofralara Kur’ân-ı Kerîm’den sûre isimleri verildi: Bakara Sofrası, Yâsin sofrası ve Tebâreke sofrası gibi… Her sofraya ait kaşıkların üzerlerine sofranın ismi yazılırdı. Bütün kaşıklar bir sepete konulur ve gelenler rastgele bu kaşıklardan birini seçerler, kaşığın üzerinde ismi yazan sofraya otururlardı. Böylece hem içtimâî ve toplumsal kaynaşma sağlanmış olur, hem de statü farkı gözetilmeksizin her sofraya toplumun her kesiminden insanlar oturabilirdi.
Reklam
Topkapı Sarayının giriş kapısının önündeki 3. Ahmed Çeşmesi ve Sultanahmed Meydanındaki Alman Çeşmesi gibi çeşmelerin içleri Ramazan boyunca şerbetle doldurulur, halkın istifadesi sağlanırdı.
İftarlara ev sahipliği yapanlar, misafirlerini uğurlarken, onlara ‘diş kirası’ olarak tesmiye edilen bir miktar para verirlerdi. Sanki ‘Dişinizi kullandınız, yemeğimizi yediniz, sevap kazanmamıza vesile olduğunuz ve bu da dişinizin eskime parası!’ der gibi… Diş kirası sayesinde misafirler, ev sahibine karşı minnet altında kalma hissiyatını yaşamazlardı.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.