Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gelibolulu Mustafa Ali

İslam Devletleri Tarihi 622-1599

Gelibolulu Mustafa Ali

İslam Devletleri Tarihi 622-1599 Gönderileri

İslam Devletleri Tarihi 622-1599 kitaplarını, İslam Devletleri Tarihi 622-1599 sözleri ve alıntılarını, İslam Devletleri Tarihi 622-1599 yazarlarını, İslam Devletleri Tarihi 622-1599 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
175 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
49 günde okudu
Bu eser Gelibolulu Mustafa Ali'nin Künhü'l-Ahbâr adı verilen mufassal Osmanlı tarihine bir zeyl şeklinde hazırlanmıştır ve Künhü'l-Âhbar'ın özeti durumundadır. Eserin orijinal ismi Füsûl-i Hall ü 'Akd ve Usûl-i Harc ü Nakd'dır. Mustafa Ali'nin böyle bir eseri hazırlamasının amacı Osmanlı Devleti'nde bozulmaya başlayan işleyişin nedenlerini tarihten örneklerle ortaya koymaktır. Eser Türk-İslam tarihinin bir fragmanı gibidir. Türk-İslam tarihine dâhil olan devletlerin çöküş ve yıkılışını 32 fasıl, 1 zeyl ve 1 hâtime ile ele almaktadır. Fasıllar incelendiğinde eserin bir siyasetnâme örneği olduğunu söylemek mümkündür. Genel okuyucu kitlesinden ziyade akademik çalışma yapanlar için istifade etmeye daha uygundur. Eserin dış tenkidine gelince normal kalitede bir kapağa sahip olmakla birlikte sayfalar için saman kağıt kullanılmış. Ancak eserde neredeyse hiç teknik hata ve yazım hatasına rastlamadım. Bu bakımdan sanki sınırlı imkanlarla muazzam iş başarılmış hissiyatını uyandırdı bende. Zira pek çok büyük yayınevinin onlarca hata ile bastığı kitapları görünce gerçekten takdire şayan. Kimsenin pek ilgisini çekeceğini sanmıyorum; ama bu da burada kalsın. ^_^
İslam Devletleri Tarihi 622-1599
İslam Devletleri Tarihi 622-1599Gelibolulu Mustafa Ali · Değişim Yayınları · 20062 okunma
Suyun suya benzediğinden çok, geçmiş geleceğe benzer -3-
Medresenin bu dönemde içine düştüğü bir başka problem, liyakatli, liyakatsiz müderrislerin çokluğu nedeniyle içine düşülen tayin problemidir. Bunların bir üst mevkie çıkarılabilmesi için ismi var fakat binası yok medreselere tayin edilmesi...
Sayfa 7 - Değişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Suyun suya benzediğinden çok, geçmiş geleceğe benzer -2-
XVI. Yüzyıl'ın ikinci yarısında dinî bilimlere dayalı Osmanlı eğitim düzeni, kendilerine TEK ÇIKIŞ YOLU olarak medrese mensubu olmayı gören yoksul çocukların akınına uğradı. Eğitim kurumlarında zaten düşmekte olan seviye yüzünden bu çocukların eğitimi de bir sorun olarak ortaya çıkınca, okullar karışıklık ve tembellik merkezi oldular.
Sayfa 6 - Değişim YayınlarıKitabı okudu
Suyun suya benzediğinden çok, geçmiş geleceğe benzer
Para darlığı ile vergilerin ağırlaşması ve ehl-i örfün gelirlerini arttırma yollarını aramaları, köylü üzerinde dayanılması güç bir etki yaptığı için çiftçilik şartlarını zorlaştırmış, bu yüzden çiftçi halkın köyünü terk etme eğilimi baş göstermişti.
Sayfa 5 - Değişim YayınlarıKitabı okudu