Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefe

İslam Düşüncesi 4

Salih Aydın

İslam Düşüncesi 4 Gönderileri

İslam Düşüncesi 4 kitaplarını, İslam Düşüncesi 4 sözleri ve alıntılarını, İslam Düşüncesi 4 yazarlarını, İslam Düşüncesi 4 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Vâcibu'l-Vücud yoksa her şey mümteniu'l-vücud olmak zorunda kalırdı, Zorunlu varlık yoksa zorunlu olarak yokluk sözkonusu olurdu. Oysa varlıklar var ve muhakkaktır.
Sayfa 93
Kişiye ait hakikat olmaz, hakikat birdir, belki kişilerin kendilerine ait doğruları olur. Hakikat kendinde varlıktır, doğrular ise bendeki hakikate ait tasavvurlardır. Doğrunun subjeye ait olması demek, her doğrunun hakikati yansıtmayacağını da ifade eder.
Sayfa 77
Reklam
Akıl Kur'an'da "isim olarak değil hep fiil olarak" gelmiş ve onun varlığı değil çalıştırılması övülmüştür.
Sayfa 73
Molla Lütfi, 'geometri bilmeyen kadılar doğru karar veremez', diyerek ileri bir zihniyet örneği sergilediği için, 'bu kıldığımız namaz kuru yatıp kalkmaktan ibarettir', sözü bahane edilerek, 1494'te Sultan Bayezit zamanında At Meydanında idam edilmiştir.
Sayfa 65
Hz. Ali davasında haklı ve Muaviye içtihadında hatalıdır, şeklinde yumuşak bir yorum getirsek de hilafet ve iman meseleleri gibi önemli birçok konuya bu sürtüşme rengini vermiştir.
Sayfa 49
Her hoca kitap yazabilir fakat her kitaba metin olmak ve klasikleşmek nasip olmaz. "Metni atlayarak geçmek" değil, "metnin içinden metni aşmak" gerekir.
Sayfa 42
Reklam
Descartes ve Kant, İbn-i Sina ve Gazâli'nin çok güçlü etkisini taşıyan talebesi olarak yerini almalıdır. Örneğin bir Thomas von Aquin "De ente et Essentia" adlı varlık ve mahiyet üzerine yazdığı bir kitapta Aristoteles'in iki katı Avicenna'ya atıfta bulunur.
Sayfa 38
İslam felsefesi, "akıl asıl değil fakat metodik olarak ön plana alan" bir düşünme tarzıdır. Bu açı göz ardı edilecek olursa İslam felsefesi ve İslam kelâmı eşitlenecektir.
Sayfa 36
Tanrı'yı ve kendi yaratılmışlığını kabul etmeyen, peygamberliği reddeden bir filozof, kısacası yağmuru rahmet olarak tanımlayamayan, iktisatta bereketi, tebâbette duayı dışlayan bir düşünür bir filozof veya bir bilim adamı olabilir fakat gerçeği bütün yönleriyle göremiyor ve hakkı sahibine teslim etmiyor demektir. Bu açıdan hikmetle herhangi bir alakasından bahsedilemez.
Sayfa 33
Yağmurun, sıcaklık, buharlaşma, yoğunlaşma, hacim, ağırlık gibi yakın sebeplerini görüp bu olayın daha bir geri planı olan (ilahi) yapıyı ve melekeyi (meleklik), dahası onun da geri planındaki malikiyyet ve kudreti, hatta onun da dayandığı Mutlak Zât'ı görememek "bilgi" olsa da hikmet değildir.
Sayfa 31
Reklam
Meşriki ve İşraki filozoflar ile mütekellimler ve mutasavvıflar arasındaki farkı esaslarda ve usuliddin'de bir fark gibi görmek, İslam dünyasında ortaya çıkan bütün Meşriki ve İşraki hikmeti, natüralist ve gnostik felsefeye indirgemek olur ki bu yanlıştır ve selefçi düşünceye mağlup olmaktır.
Sayfa 24