Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Karmatiler

İslam Komüncüleri

Faik Bulut

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İslamda din ve devlet arasındaki ayrım yapılamadığından, sisteme muhalif herhangi bir hareketin örgütlenmesi fırka/mezhep biçiminde; söylemleri ise teolojik/ mistik olarak kendini gösterir.
Reklam
lhvan-ı Safa, yine burçlar ve gezegenlerin hareketliliğine dayanarak, belli mevsimlerdeki siyasal-toplumsal olayların tahlilini yapmış; neyin ne zaman olması gerektiği konusunda kadrolarına ve halka işaret vermiştir. Risaleler’deki metne bakalım: “Ey kardeş! Natık İnsanlar ile Faal Ruhlar yıldızlarının kendilerine ilham verdikleri faaliyet ve davranışlarda bulunurlar. Bizim için en faziletü gün ve en değerli bayram, Kaim’in (Gizli İmam) ortaya çıkıp huruç eylemesi/başkaldırmasıdır. Bu da, Güneş’in Koç burcuna girdiği İlkbahar mevsimine rastlar. Nimet, bereket, verimlilik ve rahmet dört bir yanı kaplar. Her tarafta yayılmışız. Tüm kardeşlerimiz ve herkes için, sevinçli bir gündür bu."
Yeni Eflatuncular arasında geliştirilmiş fakat İslamileştirilmiş; bu arada Zerdüştilik ve Manilikten çok şey almış bu hareketin, sadece felsefeyle yetinmeyip; aynı zamanda o dönemin elverdiği koşullarda doğa bilimleriyle, toplumsal olaylarla, iktidarı devirmek isteyen siyasal örgütlenmelerle, Şeriatçı Abbasi sistemine karşı, “Fazilet toplumu”
Deyim yerindeyse, Karmati hareketi, ezilen her kesimden yetmiş iki milletin, her renkten ve sınıftan insanın katıldığı bir mücadeledir ve boy hedefi şu kesimlerdir: Başta Abbasi egemenleri olmak üzere onlara sırtını dayamış büyük toprak sahipleri, aristokrat tüccarlar, kabile şefleri, mali oligarşi, eski Sasani sömürücü sınıfı (dihkan), Türk askerleri ile başkent Bağdat’ta manevi (dini-ruhani) bir aristokrasi kurmuş olan Hanbeli-Maliki mezhebi âlimleri.
Reklam
Karmati hareketinin kaybolmuş cennetinde gezinti yapmaya kalkıştığınızda; bunun basit bir gezintiden ziyade, çok zor ve zahmetli bir yolculuk olduğunu hemen anlarsınız. Meçhule gider gibi olursunuz ve tehlikelerle karşılaşmanız kuvvetle muhtemeldir. Çünkü Karmatilik, Ortaçağ İslam sisteminin en istikrarsız devrinde ortaya çıkar. Toplumsal, ekonomik ve siyasi kargaşanın ürkütücü ortamında her türlü huzursuzluğu görmek mümkündür. Fikirsel, dinsel, mezhepsel çekişme ve çatışmalar almış başmı yürümüştür. Deyim yerindeyse, Karmati hareketi, ezilen her kesimden yetmiş iki milletin, her renkten ve sınıftan insanın katıldığı bir mücadeledir ve boy hedefi şu kesimlerdir: Başta Abbasi egemenleri olmak üzere onlara sırtını dayamış büyük toprak sahipleri, aristokrat tüccarlar, kabile şefleri, mali oligarşi, eski Sasani sömürücü sınıfı (dihkan), Türk askerleri ile başkent Bağdat’ta manevi (dini-ruhani) bir aristokrasi kurmuş olan Hanbeli-Maliki mezhebi âlimleri.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.