Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Büyük Fitneden Arap Baharına

İslam Medeniyetinde Anayasal Kriz

Muhammed B.El-Muhtar Eş-Şankiti
"Bu değerli çalışma, alanında donanımlı bir araştırmacı tarafından ciddi bir araştırma neticesinde hazırlanmış olup, çağdaş sorunlara yönelik sağlam ve cesur bir cevap niteliği taşımaktadır. Elinizdeki bu eser, ötekiyle olan ilişkilerde, çatışmayı değil, mütevazı bir onur çerçevesinde diyalog kurmayı esas almaktadır. Böyle bir çalışmaya müracaat etmekten ne öğrenciler ne de ilim adamları kendilerini müstağni sayabilirler. Kur’ân ve sünnet esaslı kurucu İslami metinlere duyulan güveni yenileyerek ve insanlığı iki cihan saadetine yönelten imkanlar sağlayarak, cesur içtihatlar ve özgün metinlerle Arapların ve Müslümanların sofrasını zenginleştirmesi ve hepimizin önünde geniş ufuklar açması, bu eserin kıymetini göstermeye kafidir. Aynı zamanda bu eser, İslam ümmetinin üretkenliğine dair beslenen umutları yeniden yeşertmekte ve onun artık dönüşü olmayan büyük tarihi değişimlere gebe olduğunu göstermektedir. Bu değişim, bir ilerleyiştir aynı zamanda; özgür kılan İslam’a doğru bir ilerleyiş..." Raşid el-Gannûşi "İslam medeniyetindeki anayasal krize yönelik bir çözüm bulma girişimi, günümüzde İslam aleminde akan kanı durdurmak ve siyasi parçalanmışlığın perişan ettiği İslam toplumlarını dengeli bir yapıya kavuşturmak için gereken İslami bir zorunluluktur. Ayrıca bu çözümü bulmak, insani bir ihtiyaçtır aynı zamanda; çünkü çağdaş pragmatizm, rölativizm ve nihilizm gibi felsefeler tarafından çürütülen insanlık medeniyetinin tazelenmesi için, tüm insanlık İslami değerlere ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde İslam medeniyetindeki anayasal krizin çözümüne yönelik herhangi bir girişim, iki karakterle donatılmış olmak zorundadır: Bunlardan birincisi, İslam siyasi değerlerine ve ilk İslam siyasi tecrübesine bağlı olan Müslüman vicdanı ikna edici olmaktır ve bu da çözümün halkların vicdanından kopuk laik bir çözüm olmamasını gerektiriyor. İkincisi çağdaş devlet mantığının dışında veya üzerinde değil bu mantıkla uyumlu olmaktır ki bu da çözümün eski İslam imparatorluklarından gelen tarihsel görünümün esiri olmuş selefi bir çözüm olmamasını gerektiriyor. "
Yazar:
Muhammed B.El-Muhtar Eş-Şankiti
Muhammed B.El-Muhtar Eş-Şankiti
Çevirmen:
İbrahim Muhammet Çelik
İbrahim Muhammet Çelik
Tahmini Okuma Süresi: 16 sa. 0 dk.Sayfa Sayısı: 565Basım Tarihi: Şubat 2020Yayınevi: Mana Yayınları
ISBN: 9786052339350Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
565 syf.
·
Puan vermedi
·
80 günde okudu
Bu kitap, İslam medeniyetindeki anayasal krizden söz eden, “Ölçütleri itibariyle İslami metinlere, konusu itibariyle İslam tarihinin deneyimine dayanmakta ve Müslümanların bu siyasi krizden çıkmasını hedeflemektedir”.Kitap, “eski siyasi fıkhın bağından ve onun yönlendirici tarihsel bağlamından kurtulmaya” bununla birlikte hem vahyin ruhuna hem de insanlığın çağdaş ihtiyaçlarına dayanan (yargıda ve hukukta çifte standarda değer vermeyen) yeni bir siyaset fıkhı inşa etmek için kaleme alınmıştır. Gannuşi’nin tabiriyle Şankıti, “İslami yönetimin doğasına ve İslam’daki temel siyasi değerlere yönelik kayda değer sorular sorarak iyi işler başarmaktadır”. Böylelikle Müslümanların, yokluğunu hissettikleri “temellendirilmiş sağlam bir siyasal kültürlenme ihtiyaçlarını” gidermektedir. “Ümmet arasındaki en büyük ihtilaf, imamet (siyasi iktidar, başkanlık) hakkındaki ihtilaftır. Çünkü İslam’da imametten dolayı kılıç çekildiği gibi hiçbir dini kaideden dolayı kılıç çekilmemiştir” diyen Şehristani, İslam medeniyetindeki krizin, aslında siyasal otoritenin meşruiyeti ve el değiştirmesi ile ilgili olan anayasal bir kriz olduğunu derinlikli bir şekilde anlamış ve aktarmıştır.Maalesef Müslümanlar “hilafet ve mülk için aralarında çekişmişler, birbirlerini öldürmüşlerdir. Onların siyasetteki bu ayrılıkları dinde de ayrılığa düşmelerine sebep olmuştur. Keyifli Okumalar!
İslam Medeniyetinde Anayasal Kriz
İslam Medeniyetinde Anayasal KrizMuhammed B.El-Muhtar Eş-Şankiti · Mana Yayınları · 202011 okunma
Reklam
565 syf.
8/10 puan verdi
Genel anlamda İslam Medeniyetinin anayasal krizi; siyasi otoritenin oluşturulmasında meydana gelen meşruiyet sorunu, yönetim problemi, değerler bütününde belirsizlik, yazılı metinlerde noksanlık, İslam siyasi metinlerinin icrasında eksiklik gibi durumlarla ifade edilmektedir. Müslümanlar tarihi ânı yakalayıp bunu bir tahlil süzgecinden geçirerek hastalığı doğru bir şekilde tespit edebilirse İslam siyasi tarihi boyunca büyük tartışmalara neden olan siyasi meşruiyet sorununa ve anayasal bunalımına çözüm üretebilir. Böylelikle vahye dayalı anayasal metin eksikleri nedeniyle farklı örf ve kültürlerdeki siyasi anlayışların sanki İslam'ın siyasi değerleriymiş gibi lanse edilmesinden kaynaklı problemlerin önüne geçebilir. İşte bu sorunları çözüme kavuşturmak için İslam'ın başta siyaset olmak üzere ortaya koyduğu değerlerin üzerini kaplayan tozlardan arındırmak, sonradan inşa edilmiş değerlerle birlikte maziyi sorgulamak, modern dönemin sunduğu imkanlarla uyum arayışına girmek ve aklı merkeze almak gerekmektedir. İşte Muhammed Muhtar Şankıti, bu sorunları teşhis etmek, değerlendirmek ve çözüm önerileri sunmak ve en nihayetinde siyasi erklerin çekmiş olduğu kılıcın tekrar kınına sokulmasına yardımcı olmak amacıyla “İslam Medeniyetinde Anayasal Kriz: Büyük Fitneden Arap Baharına” başlıklı bir eser kaleme almıştır. Açık ve anlaşılır bir dille kaleme alınan eser çevirmenin de büyük gayretleriyle çok spesifik konuları ihtiva etmesine rağmen okuyucuyu bunaltmayan bir hüviyete bürünmüştür. Bu sebeple konuya ilgi duyan herkesin rahatlıkla okuyacağı bir eserdir.
İslam Medeniyetinde Anayasal Kriz
İslam Medeniyetinde Anayasal KrizMuhammed B.El-Muhtar Eş-Şankiti · Mana Yayınları · 202011 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.