Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

El-Lüma

İslam Tasavvufu

Ebu Nasr Serrac

İslam Tasavvufu Gönderileri

İslam Tasavvufu kitaplarını, İslam Tasavvufu sözleri ve alıntılarını, İslam Tasavvufu yazarlarını, İslam Tasavvufu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Peygamberimiz sav.'den bir dua:
Allah'ım, benim üstümü, altımı, sağımı, solumu, arkamı, önümü, her tarafımı nur kıl! Kalbime de nur ver, gözüme, kulağıma, etime, kemiğime her uzvuma nûr ver."
"Allah, hâinlerin hilesini başarıya ulaştırmaz." (Yusuf/52) Allah, sâlihlerin dostudur ve ihsân ehlinin ecrini zâyî etmez.
Reklam
“De ki: Rabbimin sözler için derya mürekkep olsa ve bir o kadar da ilâve getirsek dahi, Rabbimin sözler bitmeden önce deniz tükenecektir.” Kehf - 109.Ayet
Şiblî der ki:
Ben âşıklardan sayılmam, eğer Kalbim O’nun evi ve makamı yapmamışsam.
Allah şöyle buyurmuştur:
"Ben sizi sırrınızı bana açasınız diye yarattım. Eğer bunu yapamazsanız benimle konuşun. Bunu da yapamazsanız bana münâcatta bulunun. Bunu da yapamazsanız bâri beni dinleyin."
Reklam
Sûfîlerden biri şöyle der:
Senin mekânın, benim kalbimin tamamıdır, Kalbimde Sen'den başkasına yer yoktur.
️Delîl ve kerâmetten söz eden birini görünce bilesin ki, onun yolu abdalların yoludur. ️Nîmet ve ihsânlardan söz eden birini görünce bilesin ki o da muhabbet ehlinin yolundadır. İkincisinin yolu birinciden üstündür. ️Zikirden bahseden ve anlattığı bu zikre bağlı kalan birini görünce de bilesin ki, onun yolu da ârifler yoludur. Onun derecesi ise bütün bu hâllerin hepsinden yukardadır. Yahya b. Muaz
Göklerin sâhibine sığınırız, Zîrâ âşıklar cefâdadır.
İnsan nefsi, Kur'an okumaya ve dinlemeye karşı direnir. Çünkü Kur'an, Hakk'tır. (İnsan nefsi ise Hakk'a teslimiyette zorlanır.) Kur'an okurken güzel sesle lâhni birleştirenler, avâmın nefislerini Kur'an dinlemeye cezbetmek isterler. Şâyed kalbler hazır, haller sağlam, gönüller temiz, nefisler eğitilmiş, tabîat-i beşeriyye kaybolmuş olsa, böyle güzel ses ve lâhne ihtiyaç kalmazdı.
Reklam
Sebebini bilemediğimiz gam ve üzüntü...
Ebû Osman'a: "İnsanın içinde hissettiği ve sebebini bilemediği gam ve üzüntü" hakkında soruldu. Ebû Osman şunları söyledi: "Rûh, nefs aleyhinde olan günah ve suçları koruma altına alır. Nefs onları unutur. Nefsin tesîrinden kurtuluş/sahv hâlinde suç ve günahları kendisine arzolunduğunda rûhu burukluk ve eziklik duygusu kaplar. İşte insanın nereden geldiğini bilemediği gam, budur."
ihlas
"İhlas, meleğin bilip sevap yazamadığı, şeytânın bilip ifsâd edemediği, nefsin âgâh olup kendine çekemediği bir sırdır." Ebû Yakub Sûsî ks.
“Muhâlif görüşlü kişilerle oturup kalkmak rûhu köreltir. Karşıt fikirlilerle düşüp kalkmak ise mânevî zevke engel olur.” Yahyâ b. Muâz
Hakk ile sohbetin O'nun emrine muvâfakat tarzında, halk ile sohbetin onlara öğüt ve nasîhat türünde, nefs ile sohbetin ona muhalefet şeklinde, şeytanla beraberliğin ona düşmanlık tarzında olsun. Zünnûn-ı Mısrî ks.
Ben bir grup insan görmüştüm, Allahu Ekber diye yaptıkları akid ve niyetle başladıkları namazı vesveseye düşmeden tamamlayabilmek için hafif tutuyor ve uzatmayı hoş karşılamıyorlardı.
117 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.