Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2 Cilt Takım

İslamda Aile Eğitimi

Abdullah Ulvan

İslamda Aile Eğitimi Sözleri ve Alıntıları

İslamda Aile Eğitimi sözleri ve alıntılarını, İslamda Aile Eğitimi kitap alıntılarını, İslamda Aile Eğitimi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
çocuklara merhamet, Allah’ın kullarına olan bir bağış lütfudur.
terbiyeci kardeşim! çocuğun senin seslenmene olumlu cevap vermesini, yaptığın öğüde gönül kulağını açmasını, irşadını dinleyip uygulamasını istiyorsan, İslâm'ın açmış olduğu doğru yolda yürü, çocuğuna karşı içten sevgi besle, Peygamber (A.S.) Efendimiz'in Ashabına karşı gösterdiği o güzel muameleyi örnek edin, yanında oturanlara nasıl samimi ve içten muhabbet gösterdiğine dikkatle bak. işte ancak o zaman bu inanç ve anlayışla sağlam bir terbiye yolunda yürümüş olursun ve en faziletli olanını tayin edip erişme imkanını bulursun. ve sonra da bu yoldan çocuğun kalbini kendine çekmiş olur ve irşad ettiğin her şeyi kabul etmesini sağlamış bulunursun. ıslahı için harcadığın bütün mesai ve gayretlerin olumlu sonuç verir.
Reklam
Ömer b. Hattab’ın (r.a.), «çocuğun babası üzerindeki hakkı nedir?» diye soran adama verdiği şu cevap duyulmaya değer bir anlam taşımaktadır: «anasını iyice araştırıp seçmesi, ismini güzel koyması, kendisine Kur'ân öğretmesidir.»
Sayfa 50
el-Mufaddal b. Zeyd, müslüman bir bedevi kadının oğluna gözleri dokununca ona hayranlık duydu, çocuktaki terbiye nezaket, güzel söz ve davranış çok mükemmeldi. Kadını çağırıp sordu, oğlunu bu kadar güzel nasıl yetiştirebildin? Kadın şu cevabı verdi: - Çocuğum beş yaşını doldurunca onu iyi bir terbiyeciye verdim. O, ona önce Kur'an okutup ezberletti. Sonra yararlı şiirler nakledip öğretti. Kendi milletinin öz değerlerini, iftihara vesile geçmişlerini anlatarak çocuğa tarihini ve milletini sevdirdi; dede ve babalarının güzel eserlerini, iyi hasletlerini bir sayıp döktü. Çocuk ergenlik çağına girince, ona ata binmeyi, at üzerinde çevik hareketler göstermeyi öğretti. Sonra silah kuşanma şeklini ta'lim etti. Kabile ve oymakların çadırları arasında onu dolaştırıp bağırıp çağıranların, inleyip sızlayanların sesini duymasını sağladı.
Sayfa 292
lâyık olan şu ki, kalb rahmet duygusuyla dolup taşmalı. rahmetin zahiri ana-babanın kalbine girip onda kök salınca, onlar bu merhametle vacib olan terbiyeyi yerine getirirler, Allah'ın üzerlerine gerekli kıldıkları çocukların terbiyesine riâyet hakkını edâya çalışırlar, sorumluluğun gereğini yaparlar ve bütün bu vacib, hak ve sorumluluk evlâdı ile, onun varlığıyla iç içedir.
Sayfa 61
Resülullah (A.s) efendimiz şöyle buyurmuştur :Şüphesiz ki Allah aksırmayı sever, esnemekten hoşlanmaz. O halde sizden biriniz aksırdığında Allah'a hamdederse, onu işiten her müslümana - Yerhamuke'llah - Allah sana rahmet indirsin. Demesi haktır. Esneme gelince o şeytandandır. O halde sizden biriniz esnemek istediğinde, mümkün olduğu kadar onu geri çevirsin, yani esnememeye çalışsın. Çünkü sizden biriniz esneyince açık olan ağza şeytan girer. ( Buhari)
Reklam
tahnîk, sözlük olarak hurmayı ağızda çiğnedikten sonra onu çocuğun ağzına dokundurmaktır. bu da, çiğnenen hurmadan bir parça parmağa konularak çocuğun ağzına sürülerek gerçekleştirilir, aynı zamanda ağzının sağına ve soluna hareket ettirilir de çocuğun ağzının içi çiğnenen maddeye temas sağlamış olur. hurma kolay ya da mümkün olmadığında herhangi tatlı bir madde, örneğin akit, gül suyuyla eritilmiş şeker olabilir. bu, bir sünneti uygulamaya yöneliktir ki hurma olması şart değildir. bundaki hikmet, çocuğun ağız kaslarını, çene nahiyelerini harekete geçirip kuvvetlendirmek ve böylece anasının göğsünü daha çabuk tutmasını sağlamaktır. ayrıca bunun ruh üzerinde de birtakım olumlu tesirleri düşünülebilir. bu bakımdan belirtilen sünneti, takva ve salâh ile bilinen, tanınan bir kişinin yerine getirmesi, böylece çocuğun mübarek ve takvâyla mevsuf bir kişilik kazanması bakımından daha uygun olur.
Sayfa 85
108 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.