Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nişan ve Nikah Ahkamı

İslamda Evlilik 3

Ahmet Mahmut Ünlü

İslamda Evlilik 3 Gönderileri

İslamda Evlilik 3 kitaplarını, İslamda Evlilik 3 sözleri ve alıntılarını, İslamda Evlilik 3 yazarlarını, İslamda Evlilik 3 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Dindarlığını ve ahlâkını beğendiğiniz biri gelip sizden kız isterse (o kişinin maddî du- rumuna bakmaksızın) onu (onunla) evlendirin. Eğer (sadece mala rağbet eder de) bunu yapmazsanız yeryüzünde (kızların evde kalması, zinâ ve kız kaçırma gibi olayların yaygınlaşması gibi) büyük bir fitne ve enine boyuna yaygın bir fesat meydana gelecektir." (Tirmizî, Nikâh)
Sayfa 25
Kefaet kocanın kadına denk olmasıdır. Sözlük itibarıyla denklik manasını ifade eden kefaet, fıkıh ıstılahında, evlenecek çiftler arasında dini, iktisadi ve ictimai (sosyal) seviye açısından bir denkliğin var olması demektir. Evlilikte denklik gözetmenin şart olmasının bazı delilleri vardır. Nitekim Allah-u Te'ala: "Temiz kadınlar temiz erkeklere mahsustur, temiz erkekler de temiz kadınlara aittir. (Ancak bunların birbirleriyle evlenmeleri yakışık alır)" (Nur Suresi: 26'dan) buyurmaktadır.
Sayfa 175
Reklam
4) Zevciyet hukukunu (karı koca haklarını) ihlal edeceği (bozacağı) kesinlikle bilinen bir kişinin evlenmesi ise haramdır.
Sayfa 141 - NİKAHIN (EVLENMENİN) HÜKMÜ
3) Eğer evleneceği hanımın haklarını yani mehrini veremeyeceği veya nafakasını karşılayamayacağı zannı varsa evlenmesi tahrimen (harama yakın bir) mekruhtur.
Sayfa 141 - NİKAHIN (EVLENMENİN) HÜKMÜ
"Kına gecesi, nişan yada düğün merasimlerindeki meşguliyetler asla namazın tehiri için bir özür teşkil etmez. Makyajın bozulmaması için abdest almayarak namazı kazaya bırakan ise 1 vakit namazı bile terk etmek suretiyle büyük bir günah işlemiş olur ve Allahu Teala onun düğününü mübarek kılmaz."
Sayfa 137
6) Düğün merasimi nedeniyle meşguliyetten veya makyaj bozulmasın diye abdest almamak yüzünden namazı geciktirmek de büyük günahlardandır. İnsanların bu gibi merasimlerde telaş yüzünden namazı unuttukları, geciktirdikleri hatta tümden terk ettikleri görülmektedir. Şeriatta hiç bir sebeple namazın terkine müsaade edilmemiştir. Nitekim Allah-u Te'ala: "Nihayet onların ardından birtakım kötü döller gelmişti ki onlar o (farz namazlara İnanmayarak veya tamamen terk ederek yahut kazaya bırakarak ya da ta'dil-i erkana riayet etmeyerek) namazı zayi etmiştiler ve (içki, zina gibi haramlar işleyerek, namazdan ve zikirden alıkoyan nefsani arzulara ve) şehvetlere tamamen uymuşturlar. Muhakkak ki onlar büyük bir şerre/o azgınlığ(ın ağır cezasın)a/ (cehennemdeki diğer vadilerin bile, şerrinden Allah'a sığınmakta oldukları) Ğayy(kuyusun)a / kavuşacaklardır" (Meryem Suresi: 59) buyurmuştur. Farz namazın vaktinden tehir edilmesi de ancak meşru bir mazereti olan için caiz olur, aksi taktirde büyük azaplar söz konusudur. ..
Sayfa 135 - 136
Reklam
5) Düğünlerde işlenen kötü adetlerden biri de insanlara hava atmak için yapılan takı merasimleridir...
Sayfa 134
Nikah akdini def çalarak ilan etmek ve mescitte kıymak da sünnettir.
Sayfa 120 - Arifan Yayınları - 3.baskı - 2013
Çağrılmayan kişinin düğün davetine katılması caiz olmaz.
Sayfa 119
Şu bilinmelidir ki, düğün daveti olan yerde kadın-erkek karışık oturma ve çalgı-çengi gibi haramlar mevcutsa o zaman o tür merasime iştirak (katılmak) sünnet veya vacip olma vasfını yitirmekle kalmaz, aksine duruma göre mekruh veya haram olur.
Sayfa 114 - Arifan Yayınları - 3.baskı - 2013
Reklam
"Şir'atül-İslam" da zikredildiğine göre mümin düğün yemeğine katılmayı ganimet bilmelidir, zira her düğün yemeğinde cennet taamından bir miskal (yüz arpa kadar) bulunduğu rivayet olunmuştur. İbrahim (Aleyhisselam) ile Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve sellem) düğün yemeği için bereket duası yapmıştır. İmamzade es Semerkandi, Şir'atül-İslam, sh:219; Seyyid Ali Zade, Şerhu Şir'atül-İslam, sh:442-443)
Sayfa 114 - Arifan Yayınları - 3.baskı - 2013
Nikah dünyada Âdem (Aleyhisselam) dan başlayıp devam eden ve cennette de mevcut olan çok hususi bir akittir ki meşruiyetine dair bir çok ayet-i kerime ve hadis-i şerif mevcuttur.
Sayfa 73 - Arifan Yayınları - 3.baskı - 2013
"Yaratanın koyduğu sınırlar çok iyi korunmalıdır, zira yarattığı kullarının ne yolla huzurlu olacaklarını en iyi ancak O bilir."
Sayfa 55
Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur :
"Bir adam, beraberinde mahremi olmayan kadınla asla tenhada kalmasın." (Buhari, et-Terğib fi'n-nikah: 110, no: 4935, 5/2005)
Sayfa 54
"Ebu Hureyre (radiyallahu anh)den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu konuda şöyle buyurmuştur: " Dindarlığını ve ahlakını beğendiğiniz biri gelip sizden kız isterse ( o kişinin maddi durumuna bakmaksızın) onu (onunla) evlendirin. Eğer (sadece mala rağbet eder de) bunu yapmazsanız yeryüzünde (kızların evde kalması, zina ve kız kaçırma gibi olayların yaygınlaşması gibi) büyük bir fitne ve enine boyuna yaygın bir fesat meydana gelecektir. " (Tirmizi, Nikah: 3, no: 1084, 2/380; Abdürrezzak, el-Musannef, no: 10325; İbni Kesir, et-Tefsir: 7/131; Süyuti, ed-Dürru'l-mensur; 7/218-219)
Sayfa 24 - -25
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.