Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Adem" kelimesi, uzatmasız "a" ile yazıldığında "yokluk/hiçlik" demektir. Ama "a" harfi uzatmalı yani "Âdem" şeklinde yazıldığında ise "insan" anlamına gelmektedir. Bu yazılış bile düşünüldüğünde Allah'ın 'kün' emriyle yokluktan varlığa çıkmanın, bir anlamda "Adem’den Âdem’e geçişin'' fark edilişi ancak "isim" ile mümkün olmaktadır. Tıpkı bunun gibi "Ahadiyyet Mertebesi’ndeki Hakk'ın da bir "ismi" yoktur. Fakat ne zaman ki "bilinmek ontolojik arzusu", özündeki sayısız mümkünâtı şehâdet/imkân âleminde görünür varlıklara dönüştürdü, işte o zaman bu varlıklara isimler verildi. Başka bir ifade ile Allah'ın ilmindeki sayısız isimler tecellî ederek bu âleme varlık verdiler.
Sayfa 24 - Hayy Kitap, 1. Baskı İstanbul, Ekim 2019 Herkes İçin Tasavvuf - 68Kitabı okudu
Reklam
"Esmaü'l-Hüsna" bir hafıza eksersizi değil, hayata yansıması gereken bir gerçekliktir. ...... Allah'ın isimlerini idrak etme, üzerlerinde düşünme, onları kalbe ve hayata yansıtma, onların insanla ve alemle olan bağlantısını keşfetme, anlama, kavrama, yaşama, onlarla Allah'ı yüceltme, Allah'a yaklaşma eylemleri de girmektedir
Sayfa 27 - Hayy Kitap, 1. Baskı İstanbul, Ekim 2019 Herkes İçin Tasavvuf - 68Kitabı okudu
Ayan-ı sabite; eşyanın görünür hale gelmeden önce Allah'ındır ilminde bilgi olarak mevcudiyetleridir.
Bu çerçevede düşünüldüğünde Allah'ın isimleri sonsuzdur. Çünkü yaratılış bilfiil devam etmektedir ve her an Allah'ın gaybî ilminden şehâdete sayısız varlıklar çıkmaktadır. Bu anlamıyla yaşadığımız âlem Allah'ın isimlerinin birer tecelligahından başka bir şey değildir. Anlaşılıyor ki; Zât'ı ile idrâki mize kapalı olan Allah, yalnızca isimleriyle bizim bileceğimiz/ göreceğimiz boyutta kendini bize açmaktadır.
Reklam
Gayba iman, bütün oluşlara ümit ve Ufuk açan manevi bir güçtür.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.