Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İstanbul'da İşgal Yılları

İ. Hakkı Sunata

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir gün gelir ki bugün tebcil edilenler (yüceltilenler), o günün en makhur (kahredilmiş) ve menfur (nefret edilen) adamı olabilirler.
Harpten önce, yani 1914 Ağustosu'na kadar üniversitenin adı "darülfünun" idi ve yalnız erkeklere mahsustu.
Reklam
I. Azerbaycan
30 Ocak gününe Darülfünun konferans salonunda toplantı var. Yeni doğmuş olan Azerbaycan Hükümeti’nin doğum yıldönümü kutlanacak. Yusuf Akçura, Ruşen Eşref (Ünaydın) ve Ubeydullah Bey ve efendiler konuştular. Ruşen Eşref herhalde Bakü’ye gitmiş olacak ki, oranın en ileri zenginlerinden birinin evine vardığı zaman onun en muhteşem salonuna giriyor. Duvarda gerili siyah bir perdeyi kaldırıyor bu zat. Altından bizim bayrağımız çıkıyor ve sonra bu zatın gözü sevinç gözyaşlarıyla dolu; "Yıllardır bugünü bekleyerek yaşıyorduk. Tanrı’ya şükür ki buna kavuştuk." diyor. Bu tablo hakikaten çok içten duygu veren bir değer taşıyordu. 
Sayfa 70 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 9. BasımKitabı okudu
Ajans telgraflarında ise Türk kuvvetlerinin sekiz bin kadar zaiyat verdiği bildirmekte. Acaba doğru mu? İngilizler bunu yapmışlardır. Yunanlıların hocaları onlar. Bizimkiler bu kadar kayıp verdiyseler pek yazık.
Sayfa 105 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 9. BasımKitabı okudu
16 Mart 1920 sabahı üniversiteye giderken Yenikapı açıklarında bir zırhlı gördüm. Topları İstanbul’a çevrili. Biraz sonra öğrendim, bir Yunan zırhlısıymış. Neden acaba diye düşünerek vazifeye geldim. Odacımız İsmail Ağa’dan öğrendim ki: Şehzadebaşı’nda Letafet Apartmanı’nda bulunan Onuncu Kafkas Fırkası Mızıka Bölüğünü İngiliz askerleri basmışlar. Silah aramak istemişler. Onlar da uyku sersemliği ile karşı koymuşlar, İngilizler de ateş etmişler. Bizim askerlerden on iki ,onlardan altı kişi telef olmuş. Bir miktarda yaralı varmış. Önce inanmadım. Bu binayı biliyordum. Harpten önce burada bir oda tutmuş, bir cemiyet kurma hazırlığı yapmıştık...
Sayfa 78 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 9. BasımKitabı okudu
Çerkez Ethem İhaneti…
Yine bu sıralarda Millicilerin (Kuvayı Milli) meşhur kahramanı Ethem Bey (Çerkez) de, Hürriyet ve itilafcıların Anzavur’u gibi, Yunanlılarla birleştiğini ve Anadolu Hükümetine ihanet ederek silah kullanmaya başladığını gazetelerde okudum. Yazık, şimdiye kadar millîcilere hizmet uğruna bu kadar canlara kıyan bu adamın, bu hainliğe sapması neden acaba?
Sayfa 125 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 9. BasımKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal, Edirne’de bize veda ederken de, vatanımızın müdafaasının birinci derecede önemli bir vazife olduğunu söyleyerek, inşallah arkamdan siz de gelirsiniz, demişti. Bu kadar dürüst düşünen bir adamın bir çapulcu güruhunun başkanı olmayacağı şüphesizdir. 
Sayfa 93 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 9. BasımKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.