Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İşte Tevhid

Ziyaeddin El Kudsi

İşte Tevhid Gönderileri

İşte Tevhid kitaplarını, İşte Tevhid sözleri ve alıntılarını, İşte Tevhid yazarlarını, İşte Tevhid yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kötülükten Koruması İçin Halka Takmak Şirktir...
İmran B.Husayn şöyle rivayet etti: “Rasûlullah (sav) bir adamın koluna halka takmış olduğunu görünce sordu: “Bu nedir?” Adam da: “Bu kötülüklerden koruyan bir şeydir” dedi. Rasûlullah (sav) : “Hemen çıkart. Bu seni daha kötü yapar.” dedi ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Eğer bu üzerinde olduğu halde ölseydin asla felaha erişemezdin.”(1) Hadiste geçen; “bu seni daha kötü yapar” sözündeki “kötülük”ten kasıt; nefisteki kötülüktür, yoksa cesetteki kötülük değildir. Fakat nefisteki kötülük bazen cesedi de dolaylı olarak etkileyebilir. Çünkü hadiste bildirildiği üzere, halka takan kimse gibi, kötülükten korunmayı, taktığı şeye bağlayan kişinin, bu inanç ve amelinden dolayı nefsi zayıf düşer, o şeye daha çok bağlanır ve güvenir. Böylece Allâh’a güveni unutur. Bunun sonucunda; nefsin zayıflığı insanın bütün vücudunun zayıflamasına sebep olur. Hatta sağlıklı olan kişi bazen hasta olduğunu düşünür ve bu düşünce onu sonuçta gerçek hasta yapar.  Bazen de insan hasta olduğu halde hastalığını unutur ve bu sebeple iyileşir. Bu gösteriyor ki; psikolojik durumun vücuda büyük etkisi vardır. Zaten psikolojik hastalığa düşenlerin, bu hastalığa düşmelerinin sebebi aslında nefsin zayıflığıdır. Nefsin zayıflığı sebebiyle insan, şu ya da bu hastalığa tutulduğunu zanneder. Nihayet bu düşünce ve korku, onu gerçekten hasta eder. Kötülüğü defetmek için halka takan kişiyi, taktığı halka daha kötü yapar. Çünkü bu halkayı taktığı müddetçe iyi olacağını, onu çıkarınca da kötü olacağını zanneder ve kötü hal ona geri dönecektir.
Hak Yayınları - ([1])Ahmed ve Hakim sahih senetle rivayet ettiler.
Nazar Boncuğu Gibi Şeyleri Kötülüğü Defetmek İçin Takmak Şirktir..
Allâh-û Teâlâ şöyle buyuruyor: “Ey Muhammed! Yemin olsun ki, eğer sen onlara: “Gökleri ve yeri kim yarattı?” diye sorsan elbette: “Allâh yarattı” derler. Sen onlara şöyle de: “Söyleyin bakalım eğer Allâh bana herhangi bir zarar vermek istese, sizin Allâh’ı bırakıp da taptıklarınız O’nun bu zararını giderebilirler mi? Yahut bana bir rahmet dilese O’nun bu rahmetini durdurabilirler mi? De ki: “Bana Allâh yeter. Güvenenler sadece O’na güvensinler.” (Zümer: 38) Allâh-û Teâlâ göklerin ve yerin yaratıcısı, yegâne kudret ve kuvvet sahibidir. Kullarına bir fayda vermek istediğinde ona engel olabilecek veya bir zarar vermek istediğinde o zararı defedebilecek hiçbir şey, güç ve kudret yoktur. Her şey O’ nun elindedir. Dilediğini dilediği kimseye verir. Dilediğini de dilediği kimseden alır. Bu mesele zihinlerde yerleştikten sonra, Müslümanların artık kimseden korkmasına ve kimseden bir şey ummasına gerek yoktur. Allâh’a bu şekilde imân eden kimse ne sarsılır ne korkar ne de bir kimse onu yolundan çevirebilir... Bu hakikat mü’minin kalbine yerleşirse, artık onun imanı kemale ermiş demektir. O, sadece Rabbine güvenir ve O’na tevekkül eder. Kim bir melekten, rasûlden veya Allâh’a yakın olduğunu zannettiği bir ölüden menfaat sağlamak veya kendisinden bir zararı defetmek için yardım ister veya onu yardıma çağırır ya da kendisine fayda verebileceğine inanırsa büyük ŞİRK işlemiş olur.
Hak Yayınları
Reklam
Subhânallah! Günümüzde Yapılanlar Arasında Mevcut...
▪️İbadet şirki hiçbir zaman KÜÇÜK ŞİRK olmaz. Her zaman BÜYÜK ŞİRK'tir.
Hak Yayınları
Küçük Şirk...
2 - Küçük Şirk : ▪️İbadet seviyesine çıkmamış amellerin Allâh’tan başkasına veya Allâh’la birlikte bir başkasına yapılmasıdır. ▪️Riyanın azlığı, Allâh-û Teâlâ’dan başkasına yemin etmek gibi... ▪️Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kim Allah’tan başkasına yemin ederse şirk işlemiştir”. (Tirmizi) ▪️“Allâh ve sen dilersen”, “bu, senden ve Allâh’tandır”,
Hak Yayınları
Büyük Şirkin Türleri...
7) — Teşri Koyma Şirki: ▪️Teşri koymak, helal veya haram, iyilik veya kötülük ölçülerini tayin etmek sadece Allâh-û Teâlâ’ya ait olan ULÛHİYET'in en önemli özelliklerindendir. ▪️Bu nedenle kim, bu özelliklerden herhangi birisinin kendisinde olduğunu iddia ederse, yani; Allâh-û Teâlâ’ya muhalefet ederek teşri koyma, helal (serbest) ve haram (yasak) ölçülerini tayin etme, bir şeye iyi veya kötü deme yetkisinin kendisinde bulunduğunu iddia ederse, kendisini ilah ilan etmiş ve Allâh-û Teâlâ’ya denk kılmış olur. Her kim de onun bu iddiasını kabul ederek bu yetkiyi ona verir ve ona bağlanırsa, onu kendisine İLÂH edinmiş olur. ▪️Allâh-û Teâlâ şöyle buyuruyor: “Hüküm vermek yalnız Allâh’a aittir. Kendisinden başkasına değil, sadece O’na ibadet etmenizi emretti. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.” (Yusuf: 40) ▪️“Yoksa onların Allâh’ın izin vermediği şeyi kendilerine dinden bir şeriat koyan ortakları mı vardır?” (Şura: 21) ▪️“(Ey Muhammed!) de ki: “Biliyor musunuz, Allâh size rızık olarak her ne indirmişse, onun kimini haram kıldınız, kimini helal...” Yine de ki: “Allâh mı bunun için size izin verdi, yoksa Allâh’a iftira mı ediyorsunuz?” (Yunus: 59)
Hak Yayınları
Büyük Şirkin Türleri...
6) — Tevekkül Şirki: ▪️Tevekkülün şer'i manası; Hayrı elde etmek veya şerri defetmek için Allâh’a güvenmektir. ▪️Allah-û Teâlâ şöyle buyuruyor: ▪️“Eğer mü’min iseniz yalnız Allah’a tevekkül edin.” (Maide: 23) ▪️“Kim Allâh’a tevekkül ederse Allah ona yeter.” (Talak: 3) ▪️Yalnız Allâh’a güvenmek, O’na gönülden bağlanmak, TEVHİD'dir. Tevekkül aşağıdaki durumlarda büyük ŞİRK olur: ▪️Sadece Allâh-û Teâlâ’nın yapabildiği konularda yaratılanlara güvenmek. Örneğin; Yağmur yağması, rızık elde etmek, çocuk sahibi olmak, hastalıktan korunmak ve hastalıktan kurtulmak gibi sadece Allâh-û Teâlâ’nın elinde olan meselelerde Allâh-û Teâlâ’dan başkasına güvenmek gibi. ▪️Ölülere ve cansızlara herhangi bir konuda tevekkül etmek, güvenmek.
Hak Yayınları
Reklam
Büyük Şirkin Türleri...
5) — Korku Şirki: Allâh-û Teâlâ şöyle buyuruyor: “Eğer inanmışsanız onlardan korkmayın benden korkun.” (A-li İmran: 175) ▪️Yalnız Allâh-û Teâlâ’nın elinde olan şeyler hakkında Allâh-û Teâlâ’dan başkasından korkmak büyük ŞİRK'lerdendir. Örneğin;  Neslini kesebileceği endişesiyle insan veya cinden korkmak. Çünkü bu, sadece Allâh-û Teâlâ’nın elindedir. ▪️Hastalık, fakirlik veya sakatlık verebileceği zannıyla insanlardan veya cinlerden korkmak da böyledir. ▪️Ölüden veya cansız bir varlıktan zarar geleceği zannıyla korkmak büyük şirktir. Velev ki bu, ölünün hayatta iken yapabileceği şeylerden olsun. Örneğin; Bir ölünün kendisini dövebileceğinden korkması gibi... Bu, büyük ŞİRK'tir. Çünkü ölünün bunu yapmaya kudreti yoktur. ▪️Bir mahlukattan korktuğundan dolayı ona ibadet etmek büyük ŞİRK'tir. Örneğin; Korktuğundan dolayı bir kişi için kurban kesmek gibi... ▪️ Oturacağı yeni bir evde cinler kendisine zarar vermesinler diye, onların şerrinden korunmak amacıyla cinler için kurban kesmek de büyük ŞİRK'tendir.
Hak Yayınları
Zat-ı İçin Sevilecek Varsa O da O'dur (cc)...
Zatı için sevilen sadece Allâh-û Teâlâ’dır. O’ndan başkaları ise ancak O’nun için sevilirler, O’nunla beraber sevilmezler. Allâh-û Teâlâ’dan başkası, şekli ve mertebesi ne olursa olsun, doğruya ister isabet etsin ister isabet etmesin, ister hak ister batıl üzere olsun zatı için veya Allâh-û Teâlâ ile beraber sevilirse, onun zatı için dostluk veya düşmanlık gösterilirse Allâh-û Teâlâ’dan başka RAB ve İLÂH edinilmiş olur. Allâh-û Teâlâ şöyle buyuruyor: “İnsanlardan, Allâh’dan başka edindikleri denkleri Allâh gibi sevenler vardır. Oysa iman edenlerin Allâh’ı sevmeleri daha şiddetlidir.” (Bakara: 165)
Hak Yayınları
Büyük Şirkin Türleri...
4) — Sevgide ve Muvalatta Şirk : Her kim, sadece Allâh-û Teâlâ için sever ve buğzeder, dost ve düşman olursa; Allâh-û Teâlâ’nın sevdiğini sever, sevmediğini sevmezse; Allâh-û Teâlâ ve rasûlüne dost olana dost, düşman olana düşman olursa; Allâh-û Teâlâ’nın razı olduğu şeylerden razı olur, buğzettiği şeylere buğzederse, işte o kimse sadece Allâh-û Teâlâ’ya kul olmuş ve imanı tamamlanmış olur. Her kim de şekli ve resmi ne olursa olsun, Allâh-û Teâlâ’dan başkası için sever ve buğzederse veya dostluk ve düşmanlık gösterirse, işte o kimse de ister kabul etsin veya kabul etmesin, bunlara kul olmuş ve ibadet etmiştir. Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Allâh için seven, Allâh için buğzeden, Allâh için veren, Allâh için vermeyen kimsenin imanı tamamlanmıştır.” (Ebu Davud sahih senedle) Rasûlullah (sav) şöyle demiştir: “İmanın en sağlam kulpu; Allâh için dost olmak, Allâh için düşman olmak, Allâh için sevmek, Allâh için buğzetmektir.” (Ahmed sahih senedle)
Hak Yayınları
Büyük Şirkin Türleri...
3) — İtaatte Şirk : Allah’ın itaat etmeyi yasakladığı bir konuda birisine itaat etmek veya kendisine itaat edilmeyi yasakladığı birisine itaat etmek demektir. Allâh-û Teâlâ şöyle buyuruyor: “Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allâh’tan başka rabler edindiler. Oysa tek olan Allâh’a ibadet etmekle emrolunmuşlardı. O’ndan başka ibadete layık ilah yoktur. O, onların ortak koştuklarından münezzehtir.”  (Tevbe: 31) Bir gün Rasûlullah (sav) bu ayeti kerimeyi okuduğu sırada içeriye daha evvel Hıristiyan iken İslam’la şereflenen Adiyy İbn Hatem radıyallahu anh girdi ve bu ayeti kerimeyi duyunca Rasûlullah (sav)’e: “Onlara ibadet etmiyorlar ki” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Onlar Allah’ın helal kıldığı bir şeyi haram, haram kıldığı bir şeyi helal kıldıkları zaman onlara itaat etmiyorlar mı?” diye sorunca Adiyy b.Hatem: “Evet” diye cevap verdi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de: “İşte böylece onlara ibadet ediyorlar” buyurdu. ([2])                                             
60 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.