Sevgili kitap dostlarım,
Bugün sizlerle Adem Noah’ın derin anlamlar ve simgelerle örülü eseri “İxib Adası” üzerine birkaç satır paylaşmak istiyorum.
Bu kitap, bir adanın sınırlarında geçen bir hikâyeden çok daha fazlası. Aslında insanın kendi içine yaptığı uzun, sessiz bir yolculuk…
Adem Noah, kelimeleri adeta birer dalga gibi kullanıyor. Her cümle, okuru iç dünyasının kıyılarına çarpıp geri dönmeye zorluyor. Daha ilk sayfalarda şu cümleyle karşılaşıyoruz:
“İnsan bazen bir adaya değil, kendi yalnızlığına sürgün edilir.”
İşte bu cümle kitabın özünü özetler nitelikte. İxib Adası, dış dünyadan kopuşun değil, iç dünyayla yüzleşmenin simgesi. Ana karakterin adaya sığınışı, bir kaçıştan çok bir fark edişin başlangıcı gibi.
Yazar, doğayı sadece bir fon olarak değil, insanın ruh hâlinin aynası olarak kullanıyor. Deniz bazen hırçın bir geçmişi, bazen de sessiz bir kabullenişi temsil ediyor. Şu satırlar, o içsel çalkantıyı mükemmel anlatıyor:
“Rüzgârın yönü değiştiğinde, ben de içimdeki denizi tanıyamaz oldum.”
Kitap boyunca hissedilen bir melankoli var, evet; ama bu melankoli bir yıkım değil. Tam tersine, insanı kendiyle barıştıran bir derinlik taşıyor. Yazar bunu şu cümleyle taçlandırıyor:
“Yalnızlık, bazen Tanrı’nın insana kendini duymasını sağlamak için verdiği en sessiz hediyedir.”
Romanın sonunda, kahramanımızın dönüşü bir kurtuluş değil; bir kabulleniş. Çünkü İxib Adası’ndan kurtulmak, aslında kendini bulmakla eşdeğer.
“Ada değişmedi; ben değiştim. Ve belki de, bu değişim benim en büyük kaçışım oldu.”
Sevgili kitap dostlarım, İxib Adası yalnız kalmaktan korkan ama sessizliğin içinde kendini duymayı özleyen herkes için bir rehber niteliğinde. Yazar, bize şunu hatırlatıyor:
“Kurtuluş, çoğu zaman bir adada değil; kalbimizin en ıssız köşesinde başlar.”
Bu kitap,