Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İzmir'de Yunanlılar'ın Son Günleri

Bilge Umar

İzmir'de Yunanlılar'ın Son Günleri Sözleri ve Alıntıları

İzmir'de Yunanlılar'ın Son Günleri sözleri ve alıntılarını, İzmir'de Yunanlılar'ın Son Günleri kitap alıntılarını, İzmir'de Yunanlılar'ın Son Günleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eskiye dönüş umudu bulundukça, bir vatan asla yitirilmiş olmaz. Kòstas Khatzèantòniou, Küçük Asya-Kurtarma Savaşı, 1919-1922, Pelasgos Yayınları, Atina 1995
Sayfa 83 - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent KitaplığıKitabı okudu
Daha mektepten çıkarken, bir Türk kadınının kucağında yavrusuyla öldürülmüş olduğunu gördük. O vakit Hükûmet Konağı önünde havuzlar vardı. Havuzun kenarına yüzükoyun düşmüştü. ... Kordon'a çıktık; yerler Türk askerlerinin ve sivil halkın ölüleriyle dolu idi.
Sayfa 171 - İzmir Büyükşehir BelediyesiKitabı okudu
Reklam
Hacı Hasan Paşa, işgal yıllarında Yunanlılarla işbirliği etmiş; Türk ordusunun İzmir'e girişinden önce onlarla birlikte kaçmış ve Türk zaferinden sonra yurttaşlıktan çıkarılmıştır.
Sayfa 70 - İzmir Büyükşehir BelediyesiKitabı okudu
Kışladakiler, hayli zaman, kurşun yağmurunun dinmesini beklediler. Fakat bekleyişin sonu gelmiyor, Yunanlıların ateşi kesilmek bilmiyordu. Ali Nâdir Paşa, Telgraf Subayı Teğmen Celâl Dinçer Bey'e, bir pencereden dışarıya beyaz mendil sallamasını emretti. Teğmenin, mendil tutan kolunu pencereden çıkarması ile yaralanması ve yaralanan kolunu çekmesi bir oldu.
Sayfa 172 - İzmir Büyükşehir BelediyesiKitabı okudu
Yoran Rumlarından biri, Türk jandarma subayı Teğmen Sıtkı'yı öldürdü; katil yakalandığı halde, bir İngiliz subayının işe karışması üzerine serbest bırakıldı ve Ege adalarından birine kaçtı. Yoran köyündeki olayları incelemeye gelen Türk jandarmaları, buradan dönerken, Akköy yakınında ateşe tutuldular. İzmir Vâlisi Nurettin Paşa'nın 22 Şubat 1919 tarihli bir yazı ile Harbiye Nezareti'ne bildirdiğine göre, Yunan ve İngiliz askeri üniforması giymiş bazı kişiler önde olarak bütün köy halkının şiddetle ateş açması sonucunda çatışma başlamış; Türk jandarmalarından dördü yaralanmış, sekizi kaybolmuş, köydeki karakol yağma edilmiştir.
Sayfa 67 - İzmir Büyükşehir BelediyesiKitabı okudu
17. Kolordu kaldırılmıştır. Bu Kolorduya bağlı olup işgal sırasında İzmir dışında bulunan 56. Tümen'in Komutanı, Ali Nadir Paşa'nın Yunanlılara esir olmasından sonra yüklendiği 17. Kolordu Komutan Vekilliğini artık ifa etmeyecek ve tümeni ile, 14 Kolordu emrine girecektir. (Kaldırılmasa idi, daima “İzmir'i tek kurşun atmadan Yunanlılara teslim eden Kolordu” diye anılacaktı.)
Sayfa 181 - İzmir Büyükşehir BelediyesiKitabı okudu
Reklam
İzmir'deki Damat Ferit kuklası vâli Kambur İzzet ve sonradan Kuva-yı inzibatiyeci olmak haysiyetsizliğine dahi düşerek 150'likler arasına giren Kolordu Komutanı Ali Nâdir Paşa, işgalin yapılacağı kendilerine resmen bildirildikten sonra bile, söylentileri duyup gerçeği öğrenmek isteyen Türklerden o gerçeği saklamışlardır ve hatta vâli, işgal günü yayınlanan gazetelere bir gün önceden yaptığı bildiri ile, “İzmir'in işgal edileceği söylentisi kötü niyetli kişilerce çıkarılmıştır, asılsızdır” demekten utanmamıştır. Böylece, İzmir'deki Vâli ve Kolordu Komutanı da, Venizelos'a hizmet etmiştir.
Sayfa 172 - İzmir Büyükşehir BelediyesiKitabı okudu