Puan

810 üzerinden
3 kişi
2022 168. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2022 00:00
Yükte hafif pahada ağır kitap J, Tugay Kaban’ın yayımlanan üçüncü eseri. Her bölümü, sorgulayan-sorgulatan içeriğiyle “bir kitap” . Evet, doğru anladınız! Her bölümü, bir kitaptan alacağınız öz düşünceye haiz on bir kitap. Ölüm, yaşamın döngüsü, kaçınılmaz gerçek. Ölümle nihayete erecek hayatlarımızda aradıklarımızı, bulduklarımızı, bulamadıklarımızı, “yaratıcı tarafı daha baskın olan kişilerin” favori rengi olan #sarı iki kapak arasına sığdırmış. Her şeyin “geçici” olduğunu görsel algımıza bir kez duyumsatarak. İster kişinin her daim handikapı olan “çelişki” deyin -ki kendisi böyle isimlendirmiş- ister iç ses ya da felsefenin en temel sorunu olan 'öteki' Jung ile olan diyaloğuyla kapandı kitabın perdesi, özlemini duyduğumuz, ulaşmak istediğimiz üst kimlik arayışımızla… Üzerine saatlerce konuşulacak, sayfalarca yazılacak bu minimal görünümlü dev eseri #okuyunuz ! J Tugay Kaban
2023 10. kitabı
“Bir mezarın derinliği nedir ki bir insanın derinliği yanında. Fakat yine de bir mezarı bir insana gömemezsin.” "Ölüm, her insanın gizli yeteneğidir fakat kimse onu gizlememiştir." Jung da gizlemeyenlerden hatta başkalarının ölümlerini görmek için büyüyen biriydi. Ve henüz kendi ölümüyle ilgilenecek vakti yoktu. Çünkü Jung'un küçük bir noodle dükkanı vardı ve şehrin o yakasında çok meşhurdu. Kıvırcık saçlarını sımsıkı bir biçimde toplayıp, kıvırcık hamur parçalarını suyun içinde, tahta kaşıkla daireler çizerek pişirirdi. Onun için "Kıvırcık saçlı kız, kıvırcık hamur parçalarını pişiriyor" derlerdi. Jung'da onları göz ucuyla süzerdi. Jung, neden onları göz ucuyla süzerdi? Gündüzleri noodle dükkanında çalışan Jung akşamları ne yapardı? Peki, neden Tugay Kaban "Kıvırcık saçlı bir kızın, kıvırcık hamur parçaları ile ilgilendiğini gördüğün an, oradan uzaklaş" diye bizleri uyarıyor? Ve neden kuyruklu yıldızı bize anlatıyor? Postmodern türüne aşina olanlar bu kitabı büyük bir keyifle kısa sürede okuyabilir. Ama benim gibi postmodern türünü yeni yeni okumaya başlayanlar için saatlerce sürecek bir okuma olacaktır. Bu lafımı sakın yanlış anlamayın. Ben de çok keyifle ve yine Google 'dan araştırmalar yaparak okudum. Üst kurmaca, metinler arasılık, çoğulcu bakış açısı gibi bileşenler üzerinde durarak metinsel yapıyı nasıl incelemem gerektiğini öğrenmeye çalıştım. Ölümle sonlanacak hayatların, iki sarı kapak arasına sıkıştırılan, her bir kitabın ana teması ölüm olan on bir kitap okudum. Jung'un üst kimlik arayışını, öteki Jung ile aralarında geçen diyolagları okurken, kendi üst kimliğimi sorgulamaya başladım. Sorgulatan, düşündüren ve araştırmaya sevk eden bu harika eseri herkese canıgönülden tavsiye ederim.
Anlatı Edebiyat
JTugay Kaban · Metinlerarası Kitap · 202216 okunma
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
2022 105. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2022 13:47
Yazarın basılmış 3. kitabı J’nin yorumu ile geldim Yine bir postmodern anlatı ile karşımızda. Daha önceki iki kitabını da büyük bir keyifle okumuştum. Kitaplarının kısa olmasına aldanmayın sakın. Her biri sizi düşündüren cinsten. Okuyup geçemiyorsunuz asla, okuyup düşünüyor ve sorguluyorsunuz. . . Yazarımız kitap içinde kitap yazmayı seviyor. Yine bir kitap içinde 11 kitap yazmış Yine karakterler kafanızı karıştırıyor. Bu seferki anlatımızın konusu ise ‘ölüm’. Hayatın en büyük gerçeği. Ana karakterimiz Jung. Etrafında gerçekleşen ölümler ve yıkımlar. Peki kimdi Jung? Neydi? . Ölümle sonlanacak hayatların aradıklarını bulduğu fakat bulduklarına ulaşamadıklarının anlatıldığı ürkütücü kısa kitaplardan oluşan bu postmodern anlatıyı türü severlere tavsiye ediyorum.