İstanbul Hikayeleri

Çiğdem Tan
2002
Cinius Yayınları

2021 21. kitabı
JAKUPİ "İnsanların acılarının çok konuştukları için uzun sürdüğüne inanıyordu." Jakupi, 40 yaşını devirmiş uzun boylu, hali vakti yerinde olan bir bey. Vaktiyle çok çalışıp, erken emekli olmak hayalini gerçekleştirmiş ve yalnız başına insanlardan soyutlanarak yaşayacağı o çok sevdiği İstanbul'un ücra bir semtinde bir ev almıştı. Yalnızlığına ortak olacak birini ararken bir internet sitesi sayesinde Rüya ile tanışır. Rüya; didiklemeyen, sorgulamayan, savaşmayan, kalabalıklarını yanında taşımayan, geçmişin hırsını kendinden çıkarmayan, bir kere olsun "hayır" demeyen; akıllı, güzel bir kadındı. Her şey yolundaydı yada öyle görünüyordu... Rüya ilişkilerinin sadece tensel bi çekimden ibaret olmaması için elinde geleni yapmıştı ama Jakupi kendini adeta kapattığı evinden dışarı çıkmamak için direniyor, Rüya konuşmak istediğinde ona sürekli hikayeler anlatıyordu, çünkü Rüya'nın buna dayanamadığını çok iyi biliyordu. Rüya bu güzel hikayelerle adeta büyüleniyordu ama bişey vardı içinde anlamlandıramadığı bişey ve Rüya Jakupi'nin haberi olmadan evi araştırmaya başladı. Ortada Sami amcasının yazdırdığı hikayelerden ve bir kaç karalamadan başka bir şey yok diye umudunu tam kesmişken gözüne ilişen ajanda Rüya'nın kafasındaki taşları yerine oturtmuştu. Peki o ajanda da bu kadar önemli ne yazıyordu? Jakupi kimdi ve neden bu kadar insanlardan kendini soyutluyordu? Tüm bu soruların cevabı kitabımızın içinde saklı tabiki @cigdemtan99 Vuslat teki @ciniusyayinlari #jakupi #istanbulhikayeleri #tavsiyekitap #neokudum #okudumbitti #kitapönerisi #keşfetteyiz #keşfet #takipet #okumaközgürlüktür #kitaplakal #okumakayrıcalıktır #okuyucukadınlar #okumaeyleminekatıl #hobimphoto #hobimstyle #hobimworld #hobimgruplar
2021 2. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2021 17:46
.Boşnak göçmeni olan dedelerinin verdiği adla Jakupi 40li yaşlarında artık sakin yaşamında ona destek olacak çocuklarını doğuracak bir eş ararken internetten tanıştığı Rüya ile yemek yer ve onun diğer kadınlar gibi olmadığını fark eder aradığı kadın Rüyadır. Rüya ise 30'lu yaşların sonlarında bir evlilik yapmış ilişkilerinde aradığını bulamamış bir kadındır. İlk andan itibaren aradaki boşluğu dolduramasada Rüya bir şans verir arkadaşlıklarına. Jakupi'nin anlattığı hikayeler ile hem Rüya'yı elinde tutar hemde gözlerden uzak yaşamlarını canlandırır. İstanbul ile ilgili hikayeleri dinlerken mutluluk duyan Rüya onun yanlız yaşamına dahil olmak isteyecek mi? Jakipi üniversitede okurken yanında kaldığı antika meraklısı Sami amcanın öyküleri ile Rüyayı daha ne kadar elde tutabilcektir? Herkesten soyut okan Jakupi kimdir? . . Çok güzel araştırmalar ile ortaya çıkan İstanbul'un güzelliklerini tarihi dokusunu hissetirdiği hikayeler çok sevdim. Türk ve dünya klasiklerinden kitaplardan kısa sözlerin hikayeye katılıp altta açıklamalarıyla bulunması ayrıca güzeldi. . .#alıntılar .Hiç kimse, bir gün ecelini beklemeksizin ölmesi gerekebilecek kadar büyük yükler altına girmemeli. . En güzel manzara neresiydi? En güzel manzara o an baktığın yerdir. En güzel an şimdidir.
2020 36. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2020 02:30
Artık belli yaşlara gelen Jakupi ile Rüya’nın internetteki bir tanışma sitesinde birbirlerini bulmaları ve birlikte bir ömür geçirebilir miyiz, sorusuna yanıt aramalarını konu alan bir roman. Jakupi Rüya’yı gördüğü anda kararını olumlu anlamda vermişti fakat Rüya’nın bazı şüpheleri vardı kadınlık içgüdüsü ile karışık. Romandaki olayları anlatarak süprizbozan vermek istemiyorum lakin bir iki konuya değinmeden edemeyeceğim. İlki yazarımızın, Jakupi’nin ağzından konuşarak, çokça roman okuduğunu romanlardan aldığı cümleleri roman içinde kullanmasıyla bizlere göstermesi. Bu cümleleri olayların akışıyla yoğurması bence büyük bir başarı. İkincisi, olaylar İstanbul’da geçiyor. Yazarımızın İstanbul’u tarihiyle ve coğrafi yapısıyla çok iyi bildiğini hem roman içerisindeki küçük hikayelerden ki ben bu hikayelere bayıldım hem de roman kahramanlarının gözünden anlayabiliyoruz. İstanbul’u çok seven İstanbullu bir yazarımız var karşımızda. Üçüncü olarak da biraz önce belirttiğim gibi bu romanda en beğendiğim bölümler, bazen Jakupi’nin Rüya’ya anlattığı bazen de Rüya’nın Jakupi’nin dosyalarını gizlice karıştırırken bulduğu Jakupi’nin herkesten gizlediği hikayeler. Romanın ilk bölümlerini okurken Jakupi’nin kendine ördüğü hayatı çok beğendim, zira böyle bir ömür gerçekten herkesin isteyebileceği türden. Sayfalar çoğaldıkça aklımdaki sorular da çoğalmaya başladı: İyi de nereye kadar? Rüya, mutlu olmayı istiyor, mutluluğu Jakupi ile bulur muyum düşüncesinde? Eski yaşadıkları kendisine çelme takmaya çalışsa da Jakupi’ye bir şans vermeli miydi acaba? Romanda karakterler, içine düştükleri aşk mı tutku mu sorusuna cevap ararken ben, İstanbul tarihinin anlatıldığı bölümlerle resmen bilgiyle doydum, bu bölümlerden çok da keyif aldım. Mesela Ayasofya’nın yapılış

Çiğdem TanYazar · 2 kitap
Anadolu Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Lisans, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Afet ve acil durum odaklı sivil toplum kuruluşlarında eğitim odaklı projeler geliştirmenin yanı sıra, KPSS, ALES, YKS sınav gruplarına Türk Dili ve Edebiyatı dersleri vermekte ve kitap editörlüğü yapmaktadır. 2018 ve 2020 yıllarında yayımlanan iki romanı bulunan Çiğdem Tan, çeşitli edebiyat yarışmalarında ödüller almıştır.