Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jön Türkler ve Araplar/ Osmanlıcılık, Erken Arap Milliyetçiliği ve İslamcılık (1908-1918)

Hasan Kayalı

Jön Türkler ve Araplar/ Osmanlıcılık, Erken Arap Milliyetçiliği ve İslamcılık (1908-1918) Sözleri ve Alıntıları

Jön Türkler ve Araplar/ Osmanlıcılık, Erken Arap Milliyetçiliği ve İslamcılık (1908-1918) sözleri ve alıntılarını, Jön Türkler ve Araplar/ Osmanlıcılık, Erken Arap Milliyetçiliği ve İslamcılık (1908-1918) kitap alıntılarını, Jön Türkler ve Araplar/ Osmanlıcılık, Erken Arap Milliyetçiliği ve İslamcılık (1908-1918) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Genç osmanlılar - Jön Türk ayrımı nasıl yapılır?
Abdülhamit öncesiyle liberal muhalefeti Genç Osmanlı hareketi, onun saltanatı sırasındakine ise jön Türk hareketi diye tanımlamak adettir.
İlk Gensoru veren Mebus!
Osmanlı Mebusan Meclisinde, Halep'ten gelen Nafi, maliye nazırının hükümet harcamalarının genel durumu ve beklentiler üzerinde açıklama yapmasını isteyerek meclise gen soru önergesi veren ilk mebustu.
Reklam
Meclis Başkanının Genç olmasını isteyen Arap Mebus Halidi
Mart 1877'de birinci Mebusan Meclisi ilk defa toplandı. İstanbul'a gitmek için Kudüs belediye başkanlığını bırakan Yusuf Ziya El-Halidi otuz beş yaşındaydı. Halidi, meclisin ilk toplantılarından birinde, Osmanlı sosyal ve siyasal geleneğinde son derece yerleşmiş olan Ekberiyet ilkesine şiddetli saldırmıştı. En yaşlı olanın değil En yetkin olanın meclis komitelerinde lider olması gerektiğini ileri sürmüş, gençlerin daha iyi eğitim aldıklarını, liberal ve anayasa fikirlere, modası geçmiş düşüncelere sarılan yaşlılardan daha açık ve eğilimli olduklarını da eklemişti.
İttihad-ı İslâm
Dönemin modernleşmeci yazarlarından Celal Nuri (ileri) de pek çokları gibi 1913'te siyasi islamcılığa ilgi duymuş ve İttihad-ı İslam adlı bir kitap yazmıştı. kitap Araplarla Türkler arasında uyuşmazlık yarattığı gerekçesiyle emperyalist Avrupa'yı kınıyor, Bir müslüman Birliği içinde Türklerle Araplar arasındaki özel ilişkiyi teşvik edecek Adem'i merkeziyetçi önlemler alınmasını istiyordu.
Sayfa 168Kitabı okudu
Araplara göre Jön Türk'ler
İttihat ve Terakki cemiyetinin zorba tavrı, Türk-Arap ilişkilerinde huzursuzluk verici bir unsur olmuş, Arapların politize olmasını ve Araplarla Türklerin etnik ve dilisel çizgilerde birbirlerine giderek daha fazla yabancılaşmasına yol açmıştı. Hüseyin Cahit, türkleştirme iddialarına karşı ilk cevabını 1909 Ağustos'unda abartılı bir açık sözlülükle yazıyordu: "Genç Türklerde bir insandır, onlar da milliyetlerine son derece mertubattırlar; eğer ellerinden gelseydi, kendilerinin ihtiyarına bırakılmış olsaydı bugün Osmanlı imparatorluğu dahilindeki bütün akvamı bir dakika bile kaybetmeden Türk yaparlardı. Bunda hiç şüphe edilmemeli. Genç Türklerin yerinde genç Çinliler, Genç Hotantular olsa da böyle isterlerdi."
Sayfa 102Kitabı okudu
Osmanlı'da özgürlük var mı?
Alman büyükelçisi Marschall 1908 Eylül'ün de şu gözlemi yapmıştı: "1876 anayasası artık bazı liberal ilkeleri, "yasa çerçevesinde" şerhiyle, içermektedir. Bu durumda, Türkiye'de basın özgürlüğü vardır, ama basın yasası yoktur. Dernek kurma özgürlüğü vardır, ama işe yarar bir dernekler yasası yoktur.
Reklam
Zeine'ne göre, Arap milliyetçiliğinin gelişimindeki kritik evre, aşırı laik jön Türklerin yerleşik Osmanlı teamüllerinden kopup Türk milliyetçi politikalarına yürürlüğe koydukları ikinci Meşrutiyet dönemidir. Jön Türklerin basiretsiz ve şoven Pan-Turancı politikası yüzünden, bazı Müslüman Arap liderler ayrılmaya neredeyse zorlanmışlardır.
Hakim görüşe göre, İttihat ve Terakki cemiyeti, ikinci Meşrutiyet boyunca Türk milliyetçiliğini açıkça veya gizlice yüceltme kararlılığıyla hükümet eden bir askeri oligarşidir.
Geri14
68 öğeden 61 ile 68 arasındakiler gösteriliyor.