Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hasan Kayalı

Hasan KayalıJön Türkler ve Araplar yazarı
Yazar
5.8/10
5 Kişi
27
Okunma
1
Beğeni
1.210
Görüntülenme

Hakkında

19 Haziran 1955 Kaliforniya Üniversitesi (San Diego) Tarih Bölümü'nde görevlidir. Ortaöğretimini Avusturya Lisesi ve Robert Kolej’de, yüksek ögrenimini Harvard Üniversitesi’nde yapmıştır. Arabs and Young Turks (California University Press, 1997) adlı kitabının tercümesi Tarih Vakfı Yayınları’ndan Jön Türkler ve Araplar olarak (1998) çıkmıştır. J. Esherick ve E. Van Young ile beraber Empire to Nation (Rowman and Littlefield, 2008) adlı kitabı derlemiştir.
Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
27 okur okudu.
20 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Abdülhamid dönemi süresince Batı, bir model olmaya devam etti. İmparatorluk, dünya siyasi ve ekonomik sistemiyle iyice bütünleşti. Batı’nın İslam uygarlığından ödünç aldıklarıyla kurulduğu, böylece Batı'dan ödünç almanın da mubah olduğu vurgulanıyordu. Genç Osmanlıların aksine Abdülhamid, ortaçağ İslam uygarlığını yüceltmişti. Müslüman Osmanlıların çoğunluğu, bir Arap geçmişiyle özdeşleşmekte sıkıntı çekmediler. 1878 meclisinde Yanya mebusu Abdül Bey, o dönemdeki birçok Osmanlı'nın görüşünü yansıtan bir biçimde kendini nasıl gördüğünü ifade ediyordu: "Madem ki Arap milletinden neş'et etmiş bir milletiz; elbette medeniyiz ve biz maarif ve medeniyeti Yunanlılardan aldığımız gibi Avrupalılar dahi bizden aldılar... Arap-İslam mirasıyla özdeşleşmek, özellikle Osmanlı sultanlarının halifelik unvanını benimsemeleri müphem hatta tartışmalı görüldüğü için, Osmanlı'nın bu unvandaki iddiasını meşrulaştırmış ve güçlendirmişti.
Jön Türklerin istediği devlet sistemi
Jön Türkler, padişah aracılığıyla devlet ve ülkeyle özdeşleşmeyi destekleyerek ve temsili bir hükümet kurarak, yurttaşlık ve toprağa dayalı, hatta devrimci-demokratik bir Osmanlı siyasal toplumu yaratmayı düşlüyorlardı. Monarşiye anayasal çerçevede bağlı kalmakla birlikte, Fransız örneğindeki gibi, “devlete dayalı bir yurtseverliğin”’ din ve etnisitenin yerini aldığı bir Osmanlı devleti ve toplumu tasarlamışlardı.
Sayfa 11 - 1.Basım Ocak 2018Kitabı okudu
Reklam
Gerçek iktidarın, İTC'nin Talat, Enver ve Cemal paşalardan oluşan "triumvira”sında olduğuna ilişkin yaygın kanıya güvenilecek olursa, onlara kişisel entrika planları atfetmenin daha kolaylaştığı görülecektir. Oysa, savaş yıllarında bu üç adamın nazırlık yetkileri içinde izledikleri politikaların büyük çapta, çoğu perde arkasında kalan birkaç güçlü İttihatçının ortak iradesiyle belirlendiği görülmektedir. Talat, Enver ve Cemal arasında olduğu gibi İttihat ve Terakki liderleri içinde de hizipleşmeler olmuştu. Eğer bir hizip ya da kişi daha fazla iktidar peşindeyse, diğerleri hemen bunu denetim altına almıştı, dışarıdan yardımla dahi bağımsız davranmaları için herhangi bir zeminin oluşması söz konusu değildi.
Sayfa 227Kitabı okudu
Arapçanın resmi dil olması hakkında
Araplardan Jön Türk merkeziyetçiliğine karşı ilk ve en kalıcı tehdit dil konusunda ortaya çıktı, Arap vilayetlerinde Arapçanın kamusal alanda edineceği konum, Araplar ile Jön Türkler arasında gittikçe siyasileşen bir anlaşmazlık konusu olmuştu.
Sayfa 94 - 1.Basım Ocak 2018Kitabı okudu
Genç Osmanlılar, Osmanlıcı fikirlerin yaygınlaştırılması açısından etkin bir araç olacağına inandıkları sadeleştirilmiş bir Osmanlı Türkçesini savunmuşlar, fakat bütün Türklerin ırk, hele de siyasi olarak birleşmesi fikrini de şovenizm olarak görmüşlerdi.
Sayfa 44 - 1.Basım Ocak 2018Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
315 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Meşrutiyetin getirdiği yenilik hareketlerinin olumsuz sonuçları ve ademi merkeziyeti görüşe sahip Arapların zamanla nasıl özgürlük istekleri olduğunu ilmek ilmek işleyen değerli bir araştırma bu kitap. Jön Türkler ve İTC'nin uyguladığı özellikle 1912 sonrası baskı rejimi, sadece Arapları değil diğer azınlıkları da Osmanlı'ya iyice küstürmüş ve ulusal çıkarları ön planda tutmayı zaruri kılmıştır. Cemal Paşa ve faaliyetleri, Mekke Emirliği, Şerif Hüseyin'in İngilizlerle yakınlaşma süreci ve oğullarını devreye sokarak kullanışı, Suudi-Reşidi aşiretlerinin çekişmesi ve Suudilerin yükselişi gibi konulara değinen kitap, alana ilgi duyanlar için oldukça doyurucu bilgiler vermektedir. Kaynak bakımından da zengin olmasından dolayı derinlemesine inceleme için bibliyografyadan bolca kitap edinebilirsiniz.
Jön Türkler ve Araplar
Jön Türkler ve AraplarHasan Kayalı · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201928 okunma
315 syf.
1/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Kapakta bahsi geçen zaman diliminde Arap dünyasında yaşanan çıkar savaşlarını anlatan, bunun yanında milli mücadele ve Atatürk'e neredeyse hiç değinmeyen, olayları tarafsız olarak yansıtmaya çalışırken birden dengesini kaybederek Arap tarafına düşüveren yazarımızın orta halli eseri. Kitapta sürekli kendi çıkarı uğruna iki tarafa da yönünü dönen oynak bir şerif Hüseyin vakaası var. Bu şahıs dahi büyük bir dava adamı gibi anlatılmaya çalışılmış. Bence oldukça taraflı Türklerden ve göstermiş oldukları milli mücadeleden daha fazla Arap taraftarlığı ve sempatisi mevcut. Tarafsız bir anlatım yapmadığı için kitap beni kendine çekemedi. :(
Jön Türkler ve Araplar
Jön Türkler ve AraplarHasan Kayalı · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201928 okunma
248 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Tarihe farklı bir açıdan yaklaşmak…
Arapların imparatorluk’tan ayrılma öyküsünün bambaşka bir tarihi. Okurken şaşıracağınız tarihi anektodlar ile Osmanlı’nın son Dönemine bakış açınızı değiştirecek muhteşem bir eser. Önerim kitabı okurken bir taraftan da araştırma yaparak farklı kaynaklar ile dönemi tarafsızca anlamaya çalışmanız olacaktır.İyi okumalar…
Jön Türkler ve Araplar
Jön Türkler ve AraplarHasan Kayalı · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201928 okunma