30 Ekim 2020
1950
Dedalus Kitap

Puan vermedi·168 syf.·
2025 805. kitabı
"1940’lı yıllar. Japonya’nın, Endonezya’yı işgali on binlerce kişinin ölümüne, yüz binlerce kişinin yoksulluk ve çaresizlik içinde kalmasına yol açar.Japon işgalinden sonra patlayan Endonezya Devrimi sırasında, Bukit Duri Cezaevi'ne hapsedilen Toer, bu romanı 1949 yılında kaleme alır. Bir mahkûm tarafından yazılan Kaçak, kahramanlığı, hainliği, yoksulluğu ve aşkı yeniden yorumluyor. Endonezyalı Komutan Hardo ve Komutan Dipo, müfrezelerini örgütleyerek işgalcilere karşı harekete geçerler ancak başka bir komutan olan arkadaşları Karmin’in onları yarı yolda bırakması her şeyi alt üst eder. Kaçak, işte bundan sonrasında yaşananları, mağlup komutanların başlarına gelenleri, işgal altındaki Endonezya’yı konu edinir. Ama bir hükümet olmazsa denetim haydutların eline geçer." "Nereye gidersen git haydutları göreceksin. Hükümet olan her yerde soğukkanlı cinayetler de vardır. Durum böyleyken hükümetin yararı nedir? Toplum için hangisi daha iyi, bir sürü küçük hırsız mı, yoksa hükümetin kişiliğinde bir büyük hırsız mı? S:34 Japon işgalinden sonra patlayan Endonezya Devrimi sırasında, Bukit Duri Cezaevi’ne hapsedilen Toer, bu romanı 1949 yılında kaleme alndı Bır bakın derim Kaçak
Roman-Edebiyat
2024 19. kitabı
bazen kendime çok kızıyorum. toplumun ezberlettiği şekilci tutuma kapılmaktan kendimi alamadığımda mesela. bu kitabı hep kapağı pek de hoş gelmediği için erteleyip durdum. peki bunca yıllık okurluk mertebesinin gerektirdiği "kitabı kapağına göre yargılamamak" tecrübesi nerede kaldı? şu sıralar mevcûdiyetimi yöneten arabesk duyguyu görüyor musunuz........ bunca laf kalabalığı maalesef ki bundan hsqbxh. nasip. sözün özü kaçak beni etkiledi. beklenmedik bir şekilde akıcı bir üslup ve kurguyla karşılaştım. savaş işleyen metinlere temkinli yaklaşırım normalde, muhtemelen uzak durmamın sebebi yalnızca kapak değil, biraz da buydu. neyse aşk falan da yazıyo arka kapak yazısında, bi bakayım dedim, iyi ki demişim. japonya'nın endonezya'yı işgali döneminde küçük bir kasabaya konuk oluyoruz. savaşın verdiği fiziksel hasardan öte insanî yozlukları, zayıflıkları görüyoruz hikayede. görünürde sakin ama içten içe kaynayan seyre sahip bu kitap ve böylelikle yazarın savaşın etkilerini yansıtmaktaki başarısı hissediliyor. kaçağımızın insanlığa, sevdiklerine dair duygularını ifade edişi oldukça hoşuma gitti. eleştirilerinde saf öfkeyi ve suçlamayı değil -ki bunları görmek de halihazırda çok tabii olurdu, zira işgal edilen yer evin ve sen onu savunduğun için kaçaksın- hakikati, yüksek anlayışı görüyoruz. kitaba dair sevmediğim tek şey yayınevinin redaksiyon konusundaki özensizliği oldu ki bu dedalus yayında rastladığım ilk örnek değil. ne diyim tatsız. işte böyle. tavsiye ederim.
Endonezya Özgür!
2025 19. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2025 14:11
Endonezya Edebiyatı denince akla gelen ilk isimlerden Pramoedya Ananta Toer, bu kitabında adanın Japonya tarafından işgalini, bu süreçte halkın çektiği maddi ve manevi yoksulları ele almıştır. Müttefiklerin başarılı olmasına kadar geçen sürede Endonezyalı bir direnişçi olan Hardo'nun mücadelesine değinmektedir. Yüz binlerce insanın acı çekmesine neden olan bu işgali, yazar, 1949 yılında hapisteyken yazmıştır. Kırmızı-beyaz, istasyonun üzerinde Doğan Güneş'in yerinde gururla dalgalanıyordu. (161)

Pramoedya Ananta ToerYazar · 2 kitap
6 Şubat 1925 yılında günümüz Endonezya’sı, o zamanla­rın Hollanda sömürgesi Hollanda Doğu Hint Adaları’nda doğdu. Soylu bir aileden gelen Pramoedya, Surabaya’da­ki okulundan mezun olmak üzereyken II. Dünya Sava­şı güçlerinden Japonya, Surabaya’yı işgal etti. II. Dünya Savaşı’nda Müttefik Devletler blokunun Japonya’ya karşı kazandığı galibiyetin ardından Endonezya bağımsızlığı­nı ilan etti ve Endonezya Ulusal Devrimi başlamış oldu. Batı Cava’da bir milis kuvvete dahil olan ve Jakarta’da ko­numlandırılan Pramoedya, kitaplarının yanı sıra Bağım­sızlık hareketi için propaganda yazıları da kaleme aldı ve 1947 yılında Hollanda tarafından Jakarta’da tutuklanarak Hollanda’nın Endonezya’nın bağımsızlığını kabul ettiği 1949 yılına kadar hapis yattı. 1965 darbesinde Endonezya Komünist Partisi’yle bağlantıları olan bir edebiyat grubuna dahil olduğu için tutuklanan Pramoedya, Suharto hükü­meti tarafından siyasi mahkûm olarak adlandırıldı ve tüm kitapları yasaklandı. Buru adasındaki tutukluluğu süresin­ce yazması da yasaklanan Pramoedya, kitaplarını mahkûm arkadaşlarına sözel olarak aktararak üretimini sürdürdü. 1979 yılında hapisten çıkan Pramoedya, 1992 yılına ka­dar Jakarta’da ev hapsinde kaldı. Kitaplarını nihayet yazıya döken Pramoedya, bu kitaplarını da Buru Dörtlemesi adı altında topladı. Pramoedya Ananta Toer, 30 Nisan 2006’da diyabet ve kalp hastalıklarının, uzun süreli Kretek sigarası tüketiminin ve tutuklu yıllarında göğüs gerdiği istismar­ların nihayetinde, kızının evinde hayata gözlerini yumdu.