Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadın Filozoflar 1

Marit Rullman

Kadın Filozoflar 1 Sözleri ve Alıntıları

Kadın Filozoflar 1 sözleri ve alıntılarını, Kadın Filozoflar 1 kitap alıntılarını, Kadın Filozoflar 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İskenderiyeli Hypatia
"Hypatia, sonradan cadı kovalamaları ile kana susamışlık derecesine varan kadın düşmanlığının ilk kanlı kurbanı olmuştu. Hypatia, adsız yüz binleri temsil ediyor. Bu yüzden onun adının tarihten silinmemesi gerekir."
"iyi niyetli, güçlü ve yetenekli bütün ruhların, artık kadın oldukları için geri itilmeyecekleri zamanın gelmekte olduğunu görüyorum."
Sayfa 162Kitabı okudu
Reklam
Thales, anlatıldığına göre, bir kez gözlemlerine öyle dalmış ki, gökyüzüne bakarken bir çeşmeye düşmüş; o sırada tesadüfen orada bulunan Trakyalı bir hizmetçi kız, onun bu haline çok gülmüş. Elimize geçen Platoncu yazılarda, bu fıkra, sıradan insanlann filozofun kontemplativ davranışını anlamayıp alaya almasının bir simgesi olarak ele alınır. Modern "dalgın profesör" deyimi, aslında buradan gelir.
Manastırlarda, hayret edilecek başarılı kadınlar yanında, çok sayıda da dünyevi kadınlar vardı. Bunlar kocalarından daha kültürlüydüler. Çünkü 12. yüzyıla kadar, okumak-yazmak, "papaz ya da kadın işi" sayılıyordu,
Kynizm, gereksinimsizlik öğretisini temil eder. Kynikler içinde en ünlü olanı, isteyerek dilenci hayatını seçen, "fıçıda yaşayan Diogenes"tir. Toplumsal bağlara karşı çıkmaları, kişisel bağımsızlığa ça-balamalan ile, Kynikler, ilk dünya vatandaşları idiler. Ayrıca onlar, kışkırtıcı davranışlarla, toplum içinde insanları şaşırtmayı severlerdi. Bizim bugün kullandığımız "sinizm" kavramı, Kyniklere kadar geri gider.
"cesaret et, kendi anlayış yeteneğini kullanmaya! aydınlanmanın sloganı işte budur."
Sayfa 203Kitabı okudu
Reklam
Özetlersek, Pitagorasçı kadınların, çok akıllı ve eğitimli oldukları; fakat işte aynı zamanda "çok dindar ev kadınları" olarak, geleneksel kadın anlayışını ciddi şekilde sorgulamadıkları söylenebilir,.
Hildegard Von Bingen
Hildegard von Bingen, vizyonlarını, Meister Eckhart dışındaki mistik erkeklerin ve kadınlann tersine, asla ekstaz (kendinden geçme) halinde değil, daima "uyanık bir görü" olarak anlatır. Tann ile karşılaşmada, Tann, onun "sübjektif ruhsal eşi" değil, daima yaraücı Tanrıdır. Bu yüzden yazıları, daima kosmosun bütünü ile ilgilidir ve başka birçok mistik kadının sırf sübjektif olarak yaşanmış vizyonlarım çok aşar. (bkz. Schipperges, iç. Gott seken (Tanrıyı Görmek) 1985, s. 19).
"Bir şey hakkında konuşmak güzelse, susmak çirkindir; ve hakkında konuşmanın çirkin olduğu yerde, susmak daha iyidir." ~Theano
Mechthild von Magdeburg
"Aptallık, kendi halinden memnundur; bilgelik, soruları sormakla bitiremez."
Reklam
Hypatia'nın Katli ve Bağnazlığın Yükselişi
Bugüne kadar bu cinayetin politik arka perdesi, Kyrill'in buradaki rolü aydınlanamadı. Fakat Hypatia'nın ölümünün, Roma Imparatorluğu'nun Hıristiyanlaşmasının işaretini verdiği de kesindir. Bu, aynı zamanda, Antik bilimlerin ve "pagan" denen felsefenin, son bulması anlamına geliyordu. Bu gelişme, doğa bilimleri ve matematiğin büyük ölçüde gerilemesi sonucunu doğurdu. Çünkü din bağnazları, bu aydınlatıcı bilimleri, şeytan işi olarak görüyorlardı. Onlarla uğraşanlar, çok kez ya yakılıyor ya da vahşi hayvanlara yem yapılıyordu.
Ancak hiçbir gereksinimi olmayan insan, kendisine özgür diyebilirdi. Çünkü gereksinimler insanı toplumun kurallarına ve zorlamalarına bağlar.
Hypatia
Eğer Hypatia'dan bugün hâlâ bu çağın biricik kadın bilimcisi olarak söz edilebiliyorsa, bu, onun, ölümünden sonra bir-destan kahramanı haline gelmesindendir,
Felsefeciler, bugüne kadar, tutarlı bir şekilde, Aspasia'nın felsefe tarihi bakımından önemi karşısında suskun davranmışlardır: "Sokratik" diyalog onun buluşudur. Ne Aspasia ne de Sokrates, geriye, yazılı bir tek saür bırakmıştır. Diyalog'ları sonradan Platon tarafından yazılmış olan filozof Sokrates hakkında, kitaplıklar dolusu ikinci el literatür vardır. Aspasia hakkında ise, Platon ve başka iki Sok-ratesçinin yazdığı iki diyalog dışında, bir bilimsel araştırma (Ehlers, 1966) ve Taylor Cakhvell'in yazdığı bir roman vardır.
Katharina von Siena
Onun mektupları ve kitabı, bir ana konu etrafında dönüp dolaşır: Tanrıyı sevmek ve yüceltmek demek, aynı zamanda insanları sevmek demektir. Bu buyruğun yerine getirilmesi, inancın gücünün ölçütüdür onun için. Bununla birlikte burada bir ayırım yapılmalıdır: Bu yakınını (insanı) sevme (Nâchstenliebe), "barbarlar" için geçerli değildir. Katharina, sınırlı da olsa, Haçlı Seferleri idesinin, Hıristiyanların "inançsız" Türklere karşı savaşmasının savunucularındandı.
79 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.