Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kalemden Kaleme Günyüzü Mektupları

Emine Azboz

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir kadının o mahzun anlaşılmazlığını hissettim içimdeki derinliklerde.
Güzel olduğu kadar cüretkar bir kadın olan Mihri Ha­tun, erkek meclislerine çekinmeden girer; gerek şiir, ge­rekse diğer bilimlerle ilgili erkeklerle boy ölçüşmekten ka­çınmaz.
Reklam
Cumhuriyet'imizin en büyük yeniliklerinden biri de yeni yazıya, yani Latin Alfabesi' ne geçişti. Bu alfabe ile insa­nımız, dilimiz Türkçe'yi daha kolay yazıp okuyabiliyor. Ülkede okuryazar sayısı yükseldi.
"Mektup yazdığın Mihri Hatun kimdir?" diyenlere, ben de diyorum ki; "Osmanlı döneminde Divan Edebiyatının ilk kadın şairlerinden biri olan Mihrf Hatun, 1460' da şehzadeler sancağı Amasya'da dünyaya geldi, 1506'da yine burada öldü. Asıl adı Mihrinnisa ya da Fahrünnisa'dır. Ama o Mihri mahla­sını, kendisi gibi şair olan, Belayi mahlasıyla şiir yazan babası kadı Mehmet Çelebi bin Yahya' dan (Belayi) aldı. Dedesi ise Hal­vetf şeyhlerinden Şücaeddin Pir İlyfıs'tır. Hiç evlenmedi."
Edebiyat yaratıcılıktır elbette! İnsan çekinerek yazıyor başlangıçta ... Adını, sanını, bedenini insanlardan kaçırı­yor. Bunakların bir yerleriyle oynadığı gibi adıyla-sanıyla oynuyor ve herkes bu çekingenlik devresini yaşıyor bence.
Ben, ne iş mi yapıyorum? Memleketime, anneme, ba­bama, sevenlerime, ülkeme, yoldaşlarıma, kalemdeşle­rime, hayat arkadaşıma ve çocuklarıma layık olmaya çalı­şıyorum kendi çapımda. Bir Diyarbakır kitabı yazarken, sizlerin sesini duyumsadım birden. Gogol'un "Ölü Can­lar" kitabı gelmişti aklıma. Kadınca sevgimle ...
Reklam
Keşke bir portreniz olsaydı elimizde sevgili Sırri Ha­nım. Anlaşılan o ki, sanatınız kadar güzelliğiniz de ön planda. Az bulunur niteliktir birçok artıları üstünde top­layıp kalıcı olmak.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.