Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kamuoyu: Suskunluk Sarmalının Keşfi

Elisabeth Noelle-Neumann

Kamuoyu: Suskunluk Sarmalının Keşfi Sözleri ve Alıntıları

Kamuoyu: Suskunluk Sarmalının Keşfi sözleri ve alıntılarını, Kamuoyu: Suskunluk Sarmalının Keşfi kitap alıntılarını, Kamuoyu: Suskunluk Sarmalının Keşfi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batı Almanların üçte birinden fazlası, " başkalarının benim hakkımda ne düşündüğü umurumda değil" demişti. İnsanların kendileri hakkında düştükleri yanılgı bundan daha büyük olamazdı.
Sayfa 34
Suskunluk sarmalı sürecinde bir insanın düşüncesinden ötürü mü, yoksa davranışından ötürü mü dışlandığının bir önemi yoktur.
Sayfa 85
Reklam
“Kamuoyu bir şeyin adı değil, bir dizi şeyin sınıflandırılmasıdır.”
Sayfa 83
Toplumsal kabuğumuz
İnsanın “karşı karşıya kaldığı”, etrafını saran toplumsal yapı karşısında sürekli tetikte olmasının nedeni nedir? Bunun nedeni, insanın dışlanma, dikkate alınmama ve sevilmeme korkusu, çevrenin onayına duyduğu gereksinimdir. Bu korkular ve gereksinimler insanı çevresini sürekli dikkatle gözlemlemeye zorlar; bu nedenle “kamu”ya bilinçli olma hali de diyebiliriz.
Sayfa 86
Bağımsız ve tek başına hareket eden insan idealinden büyülenenler, “kamuoyu” kavramındaki “kamu” sözcüğüne pek çok anlam yüklemişlerdir.
Sayfa 86
“Yasalara karşı gelmek hep çok kolaydır, ama çöldeki Bedeviler için bile kamuoyuna karşı gelmek imkansızdır.”
Sayfa 210Kitabı okudu
Reklam
Rousseau, başkalarının göstereceği saygıdan değil, insanın kendine duyduğu saygıdan kaynaklanan bir onur kavramı oluşturmaya çalışmıştır. “Ben insanın kendisine olan saygısından kaynaklanan onur ile kamuoyunun etkisinden kaynaklanan onur arasında bir ayırım yapıyorum. Kamuoyundan kaynaklanan onur dalgalar gibi oynaktır ve boş önyargılardan oluşur”.
Konrad Lorenz kargaların sürü içindeki davranış biçimlerini akustik sinyaller aracılığıyla ilettiklerini ve bu seslerle, eş zamanlılığı, ortak eylemde bulunmayı sağladıklarını saptamıştır: “Gündüz yiyecek aramak için tarlalara, geceleri de uyumak için ormana uçan kargalar, ortak bir rota çizebilmek için sürüdeki kargaların gaklamalarına göre hareket ederler. Sabah ve aklam saatlerinde kargaların rotası birbiriyle uyuşmadığında, kümenin bir süre oradan oraya uçup durduğu görülür: Eğer ‘gak’ sesleri ‘gok’tan daha baskınsa, sürü ormana doğru uçar ya da tam tersini yapar. Bu durum, tüm kargalar sonunda tek bir sesi çıkarana kadar devam eder ve kargalar hep birlikte ya ormana ya da tarlalara doğru uçarlar. O zaman sürü belirli bir eylemde bulunmaya, yiyecek aramaya ya da uyuyacak bir yer bulmaya hazır demektir. Sürüye ortak bir ruh hali ya da ortak bir duyguya benzer bir şey hâkim olur. Karga sürüsü referanduma dayalı bir cumhuriyettir.”
"Anlayışımız ölçümlerimizin çok gerisinden topallayarak gelmektedir."
27 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.