Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alican Garip

Alican Garip
@alicangarip
İstanbul Üniversitesi
İstanbul
596 okur puanı
Ağustos 2020 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
Cehennem boşalmış, şeytanlar aramızda.
Sayfa 337Kitabı okudu
Reklam
çoğu ciddi öfke sorunlarının ardında yatan şey, benliksizleşmektir.
değiştirip kontrol edebileceğimiz tek insan kendimiziz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Etkisiz kavgadan uzaklaşmanın tek yolu, diğer insanı değiştirebileceğimiz ya da kontrol edebileceğimiz fantezisinden vazgeçmektir.
Düşündüğümüz ve hissettiğimiz her şeye hakkımız olduğunu-diğerlerinin de bu hakka sahip olduklarını-beynimizin yanı sıra yüreğimizle de öğrenmemiz gerçekten çok zor. Kendi duygu ve düşüncelerimizi açıkça ifade edip, kendi değer ve inançlarımıza uygun kararlar vermek görevimizdir. Diğer bir insanın bizim gibi ya da bizim istediğimiz gibi düşünüp hissetmesini sağlamak bize düşmez. Böyle bir şeye kalkışırsak, kişisel acıların ve duygusal sarsıntıların yaşandığı ve sonuçta hiçbir şeyin değişmediği bir ilişkinin içinde bulabiliriz kendimizi.
Reklam
Duygusal olgunluğun en önemli dönüm noktalarından birisi, çoğul gerçeğin geçerliliğini fark etmek ve insanların farklı düşünüp, farklı hissedip, farklı tepki verdiklerini anlamaktır. Çoğunlukla, “yakınlık”, ”aynılık” anlamına gelirmiş gibi davranırız. Özellikle de evli çiftler ve aile üyeleri, herkesin kabul etmesi gereken tek bir “gerçek” varmış gibi davranırlar.
Tıkanmışlık durumu
İlk olarak, yanlış bir konu için kavga etmişti. İkinci olarak da enerjisini, diğer bir insanı değiştirmeye çalışmak için kullanmıştı.
Kavga etmek ve suçlamak kimi zaman, bir yöne ya da diğerine doğru adım atmaya hazır olmadığımız zamanlarda, hem statükoyu korumak hem de statükoya baş kaldırmak amacıyla kullandığımız bir yoldur.
Neden sorunlarımızı ve seçeneklerimizi belirleyip konumumuzu açıklığa kavuşturmak yerine, kronik kavgacı ve şikayetçi kişiler oluyoruz?
Tüm çiftler ve hatta aynı çift için tüm zamanlarda geçerli olabilecek “doğru” bir birliktelik ve ayrılık formülü yok.
Reklam
Hepimizin, birbirini besleyip birbirine anlam katan birer “ben” ve “biz”e ihtiyacımız var.
Kadın kendi yeterliliğini ve gücünü göstermekten kaçındıkça, erkek kendini olduğundan daha büyük görmeye başlar. Ve yetersiz yüklenen taraf daha iyi görünmeye başlarsa, aşırı yüklenen taraf da daha kötü görünmeye başlar.
Erkek kendi zayıflığını, muhtaçlığını ve incinebilirliğini paylaşmaktan kaçındıkça, kadın bu duyguları kendi payına düşenden daha çok yaşayıp ifade eder.
Benliksizleşme, kişinin kendi benliğinin (düşünce, istek, inanç ve hırslarının), ilişkiden gelen baskılar altında çok fazla “tartışılabilir” hale gelmesi demek.
Çoğu zaman savaşın ne hakkında olduğunu bile bilmeden çarpışmaya girmemiz çok şaşırtıcı.
Yakın ailemizin üyeleriyle aramızdaki sorunların ele alınmaması ise, diğer ilişkilerimizdeki yangınların daha da körüklenmesine yol açar.
2.838 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.