Concini'nin Sonu

Orijinal Adı:
Le Capitan: L'héroïne

2025 9. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2025 00:00
Kitap, 1907 yılında gazete tefrikası olarak yayınlanmıştır. Yayıncı gazetenin tiraj kaygıları eserde apaçık hissedilmekte. zorlama bir heyecan, yine yine karşımıza çıkan o sihir dolu çocuksu tesadüfler, Abartılı ve gereksiz fedakârlıklar, mantık sınırlarını zorlayan vefa çabaları, toplu duygu fırtınası odağında tekdüze aksiyon gösterileri... 10 ciltlik muhteşem Pardayanlar serisi ruhunun tek bir kitapta toplanma hezeyanı.
KapitanMichel Zevaco · Baskan Yayınları · 197316 okunma

Michel ZevacoYazar · 41 kitap
Michel Zevaco, 1860-1918 yılları arasında yaşamış Fransız gazeteci, yazar, film yönetmenidir. Michel Zevaco, 1860 yılında Korsika adasının Ajaccio kentinde dünyaya gelmiştir. Edebiyat Fakültesi’nde okurken başarılı bir öğrenci olan Zevaco, daha sonra Fransa’nın Vienne kentindeki Isère Koleji’nde retorik (güzel söz söyleme sanatı) profesörü olmuştur. Ancak dönemin hükûmeti, ilerici düşünceleri nedeniyle onu görevden uzaklaştırınca profesörlük yaşamı kısa sürer. Bunun üzerine Paris’e giden Zevaco, Jules Ragues tarafından yönetilen dönemin anarşist yayın organı L’Égalité’nin yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başlar. 1890 yılından itibaren daha çok polemikçi kimliğiyle ün kazanır. Devlet yöneticileriyle giriştiği mücadeleler sonucu bir süre Saint-Pélagie siyasi mahkûmlar hapishanesinde kalır. Dönemin politikacılarıyla yaptığı polemiklerde kullandığı sert ve alaycı üslup, daha sonra Pardaillan romanlarında Şövalye Pardaillan’ın ağzından yeniden hayat bulur. Bir dizi mahkeme kararı sonucunda L’Égalité kapanınca Zevaco, Courrier Français gazetesinde sanat ve edebiyat eleştirmeni olarak çalışmaya başlar. Kırk yaşına geldiğinde, evli ve beş çocuk babası olarak artık ailesine daha iyi bir yaşam sağlama arzusu ağır basar. Bu nedenle tarihî yazılar yazmaya yönelir. İlk büyük başarısı Borgia adlı yapıtıyla gelir ve popülaritesi hızla artar. Bu tarihî tefrikalar, bir süre sonra Le Matin gazetesinin en çok ilgi gören bölümleri hâline gelir. Ardından Pardaillan hikâyeleri ciltler hâlinde yayımlanır ve kısa sürede büyük bir okuyucu kitlesine ulaşır. Böylece 10 ciltlik Pardaillan serisi doğar. Michel Zevaco’nun olgunluk döneminde yayımladığı eserleri on sekiz yıla yayılmıştır ve toplamda otuz adettir. Pardaillan’ın maceraları, heyecan verici tarihî atmosferi, kesintisiz aksiyonu ve sürükleyici anlatımıyla bu serinin neden hâlâ önemli bir yer edindiğini açıklar. Michel Zevaco, yaratıcı gücünün en verimli çağında, 8 Ağustos 1918’de 58 yaşındayken vefat etmiştir.