Kapıya Not Bıraktım

2018
Ayizi Kitap

·168 syf.·
2019 3. kitabı
Okuduğum farklı kitaplardandı. Bu farklılığın en büyük sebeplerinden birisi fikrimce yazar Sevgi Can Yağcı Aksel'in Hungaroloji bölümü mezunu olması. Açık konuşmak gerekirse, Macar kültürü ya da edebiyatı hiçbir zaman merak ettiklerim arasında olmadı. Şimdiye kadar da bu kültürü ve edebiyatı öykülerinde kullanan bir yazarla karşılaşmamıştım. Dünyayı sadece Amerika ya da "güçlü devletler" Avrupasından ibaret gören anlatılar, mükerrir vasatlıktan kaynaklı bir sıkılmışlıkla doldurmuştu içimi. Bu yüzden Sevgi hanımla ve ilaç gibi hikayeleriyle iyi ki tanışmışım diyorum. Kitap başlangıç ve bitiş kısımları hariç olmak üzere 4 ana bölümden oluşuyor. Macar Biberi, Ömrümüzün Birinde, Aşık Oldum Ben Sana ve Çekirdek Aile. Kitapta yazarın hayatına ve deneyimlerine ait birçok ayrıntıyla karşılaşabiliyorsunuz. Özellikle Macar Biberi kısmında Macaristan'da yaşadığı döneme ait alıntılar dikkat çekiyor. Ömrümüzün Birinde isimli kısımda da yazarın solculuğuyla birleşmiş hiciv havası ağır basıyor. Aşık Oldum Ben Sana kısmında da biz kadınları bize, görebildiği gözlerden yani kadın gözünden bakarak anlatan samimi hikayeler mevcut. Usluba gelecek olursam; dili anlaşılır ve imla kurallarına uyulmaya dikkat edilmiş. Ayrıca kitabın sistematiği de çok güzel oluşturulmuş. Kitaba verdiğim puanın vasat olmasının nedeni ise, tamamen beğendiğim ve beğenmediğim öykülerin yarı yarıya olması. Başka birisinin, aynı kitabı okuyup tüm hikayeleri beğenmesi de büyük olasılık dahilinde. Yazara, beni Peter Halasz ve Ural Armay'la tanıştırdığı ve Gloomy Sunday isimli şarkıyla buluşturduğu için teşekkürlerimi sunuyor, kitaba ismini de veren ve Macar misafirperverliğini ürkütücü bir tatlılıkla anlatan hikayeyle sizi baş başa bırakıyorum: "Sevgili Hırsız, Bu eve kaçıncı gelişiniz? İçeride işe yarar bir şey
Kapıya Not BıraktımSevgi Can Yağcı · Ayizi Kitap · 201812 okunma
2018 156. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2018 00:11
Bıraktığınız notlar kadar net ve bir o kadar sade.Fazlasıyla hüzünlendiren öyküler nasıl bir dil sayesinde gülümsetmeyi de becerebilir? “Evet evet işte bu benim de başıma geldi.” cümlesini istemsizce kurup,kendisiyle sohbet ettiğim bir kitap oldu kendileri.Ayrıca kadınlık halleri üzerine düşünmemi de sağlayan.. Bir alıntı da iliştireyim şuraya: “Her suskunluğun kendine has sarmal bulutları ve onların ardına gizlediği keskinleşmiş köşeleri vardır.Bu sivri uçlar kalbe temas ederse eğer,kağıt kesiği gibi hem yakar hem kaşındırır.”
Kapıya Not BıraktımSevgi Can Yağcı · Ayizi Kitap · 201812 okunma

Sevgi Can YağcıYazar · 1 kitap
1998 yılında A.Ü. DTCF. Hungaroloji Anabilim Dalından Mezun oldu. um:ag Araştırmacı Gazetecilik Vakfında Eğitim Yöneticisi olarak çalıştı (1999-2003). 2004 yılında Macar ve Türk Çocuk Programları konulu yüksek lisans tezi için Macar Televizyonu MTV’de konuk araştırmacı olarak bulundu. 2005-2006 eğitim döneminde Macaristan-Budapeşte’de BBI Enstitüsünde edebi çeviri ve karşılaştırmalı edebiyat uzmanlığı eğitimini tamamladı. 2010 yılında Macaristan’da rejim değişimi ve medya konulu doktora tezini yazdı. 2005-2012 yılları arasında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2012’den itibaren Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde görev yapmaktadır. Siyasal rejim ve medya kültürleri, Orta Avrupa Medyası, gündelik yaşam, müzik ve edebiyat konularında makaleleri, derlemeleri ve edebi çeviri kitapları mevcuttur.