Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kara Kitap Üzerine Yazılar

Kolektif

Kara Kitap Üzerine Yazılar Gönderileri

Kara Kitap Üzerine Yazılar kitaplarını, Kara Kitap Üzerine Yazılar sözleri ve alıntılarını, Kara Kitap Üzerine Yazılar yazarlarını, Kara Kitap Üzerine Yazılar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Böylece, ciddi edebiyat (Mevlana) okuyan Celâl, Celâl'i okuyan Galip ve dedektif romanı okuyan Rüya arasında bir özdeşlik ya da geçişlilik kurulur. Tıpkı okurları gibi, bütün kitaplar da harftir. Bu açıdan, Süha Oğuzertem'in Kara Kitap'ın yazarına yönelttiği 'seçkincilik' eleştirisi geçerli değildir. Postmodernizm eşitlikçidir, özdeşliklere inanır, farklılıktan söz ederken bile. Kuşkusuz, özdeşliği kuran, eşitliği yaratan şey, bazı hukuk kuralları değil, bu hukuk kurallarının da yazımında kullanılan harflerdir.
...her insaflı okur, Kara Kitap'ı elinden bıraktıktan sonra Pamuk'a gelişigüzel yöneltilen eleştirilerin önünde taş gibi bir metnin durduğu ve edebiyat dışı ölçütlerle bu gerçeğin değiştirilemeyeceğini görecektir.
Sayfa 25
Reklam
Bana göre Huzur ve Tutunamayanlar'dan sonra Kara Kitap da Türkçenin daima başucunda duracak "büyük roman"larından biridir.
Sayfa 20 - Handan İnci
Kara Kitap Türk edebiyatının klasiğidir ve Calvino'nun da dediği gibi "klasikler, insanların, hiçbir zaman 'okuyorum' demedikleri, genellikle 'yeniden okuyorum' dedikleri kitaplardır."
Sayfa 17
Neyse ki iki kere okudum
Kara Kitap tek okumayla üzerinde geçip gidebileceğiniz bir roman değil.
Sayfa 17
... Öyle ya, Tahsin Yücel'in hep dediği gibi, öyle ya, Celâl'in ardından İbn Zerhani, onun ardında Bottfolio onun ardında Fazlallah, onun ardında Pitagoras, onun ardında E. A. Poe, onun ardında gazeteler, onların da ardında U. Eco, onun ardında Calvino, onun ardında Marco Polo, onun ardında Doğu'nun anlatıları, onların ardında Galip, onun ardında Celâl ve hepsi üzerinde bir yeşil çizgi var değil midir?
Reklam
"..o kadar çok hayalini kurar, o kadar çok düşünürdüm ki seni, bir noktadan sonra, sanki ikimiz arasındaki kişilik çizgisi hayallerimin sisleri ve dumanları arasında kaybolurdu."
Sayfa 297Kitabı okudu
"..hepimiz bütünleşmek istediğimiz öteki benimizin arayışı içinde değil miyiz? Tematik olarak, Orhan Pamuk'un Kara Kitap'ı kendisi olma ve başkası olma paradoksu merkez alır. Bu paradoks, kendimizi anlamanın ve her şeyle herkesin temelini oluşturan hakikati ortaya çıkarmanın anahtarıdır; bir kişinin hem kendisi hem de başkası olması gerektiğini kesinler. Aksi takdirde insan, yaşamın yanılsamaları tuzağına yakalanıp, kendisi aldatmaya dayalı bir varoluşu sürdürür. "
Sayfa 226Kitabı okudu
"..her şeyin birbirine baktığı, birbirini yansıttığı, bir yerin her yer, her yerin de bir yer olduğu bu kurgusal uzam."
Sayfa 141Kitabı okudu
"..kaldı ki, başkasına benzeme, başkası olma tam anlamıyla gerçekleşebilir mi? Aynalar bile karşılarındakini hep bir ayrımla yansıtırlar. Bir nesne sonsuza dek çoğaltılır, gene de tam bir eşitlik sağlanamaz."
54 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.