Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Karl Marx ve Doktrini

Vladimir İlyiç Lenin

Karl Marx ve Doktrini Sözleri ve Alıntıları

Karl Marx ve Doktrini sözleri ve alıntılarını, Karl Marx ve Doktrini kitap alıntılarını, Karl Marx ve Doktrini en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Antik devlet, her şeyden önce, amacı köleleri ezmek olan köle sahiplerinin devletiydi; feodal devlet, amacı angaryaya sürülen serf köylüleri ezmek olan soyluların devletiydi; modern temsili devlet de ücretli emeğin sermaye tarafından sömürülmesi aracından başka bir şey değildir.
Modern kapitalizmin yüksek biçimleri yeni bir aile şeklini, kadının durumu ve yeni kuşakların eğitimi konusunda yeni koşulları hazırlar: kadınların ve çocukların çalıştırılması, ataerkil ailenin kapitalizmin zoruyla çözülmesi modern toplumda ister istemez en korkunç, en yıkıcı, en tiksindirici biçimlere bürünür.
Reklam
"Ücretli köleliğe dayanan bir toplumda tarafsız bir bilim beklemek, fabrikatörlere işçilerin ücretlerini artırabilmek için sermayenin kirını azaltınanın yerinde bir önlem olup olmadığını sormak kadar safça ve çocukça bir davranıştır."
Bununla birlikte, "büyük sanayi, aile çevresinin dışında kadınlara, çocuklara ve yeni yetişen genç­lere. sosyal bir biçimde örgütlenmiş üretim faaliyetlerinde yüklediği yeni görevler sayesinde, üzerinde daha yüksek bir aile biçimi ve cinsler arasında daha sağlıklı ilişkilerin yük­seleceği yeni ekonomik temeli kurmaktan da geri kalmaz. Ai­lenin Cermen-Hıristiyan modeli kadar, Doğu, Greko-Romen modellerini de mutlak ve kesin bir biçim saymak kadar saçma bir şey olamaz: kaldı ki, bunlar aralannda birbirlerini izleyen bir dizi oluştururlar. Hatta kolekktif emekç_inin her yaşta, ka­dınlı erkekli bireylerden oluşması, kapitalist rejim altındaki bu ahlaksızlık ve kölelik kaynağı bile, sinesinde yeni bir sos­yal evrimin tohumlarını taşir." (Kapital, Kitap I)
"Üretimi, üreticilerin özgür ve eşit koşullar içinde birleşme­lerine dayanarak yeniden örgütleyecek olan toplum tüm devlet aygıtını bundan böyle layık olacağı yere, yani antikalar mü­zesine, çıkrıkla tunç baltanın yanına atacaktır
işçi sınıfı öğrenecektir, yeter ki istesin.
bütün yapıtlar, paris-moskovaKitabı okudu
Reklam
f.engels, anti dühring
devlet ortadan "kaldırılmamış", eceli ile ölmüş, kendiliğinden yok olmuştur.
Sayfa 42 - bilim ve sosyalizm yayınlarıKitabı okudu
Marks
günümüzde burjuvaziye karşı çıkan bütün sınıflar içinde, yalnızca proleterya gerçekten devrimci bir sınıftır.
Sayfa 27 - bilim ve sosyalizm yayınlarıKitabı okudu
"Paranın tarih sahnesine çıkabilmesi için, meta değişiminin meta dolaşımı biçimini almış olması gerekir. Basit değer ölçiisii, dolaşım a­racı, ödeme aracı, hazine, yedek akçe vb. gibi çeşitli görevle­ri, birinin ötekine gÖre nispi üstünlüğü sayesinde, sosyal üreti­min çok çeşitli ve. farklı evrelerine tanıklık eder" (Kapital;1)
"ide adı altında kişileştirdiği düşüncenin hareketi realitenin yaratıcısıdır..."
Reklam
üretim koşullarının giderek kötüleşmesi ve üretim araçlarının pahalılaşması küçük toprak mülkiyetinin kaçınılmaz bir yasasıdır.
Sayfa 39 - bilim ve sosyalizm yayınlarıKitabı okudu
artı-değer bireysel bir olgu değil, sosyal, ortalama, genelleştirilmiş bir olgudur.
" "Sosyalizm bir dindir" tezi kimileri için dinden sosyalizme geçişin, kimileri içinse sosyalizmden dine geçişin bir biçimidir."
Sayfa 110Kitabı okudu
1844 eylülünde frederich engels birkaç günlüğüne paris'e geldi ve ogünden beri marx'ın en içten dostu oldu.
Sayfa 15 - bilim ve sosyalizm yayınlarıKitabı okudu
"İnsanlığı, bugün belini büken. kötülüklerden iyi yürekli insanların iyi niyetli girişimlerinin değil, örgütlenmiş proletaryanın sınıf savaşımının kurtaracağını göstermişlerdir."
61 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.