Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

CIA İran'da

Karşı Darbe

Kermit Roosevelt

Karşı Darbe Gönderileri

Karşı Darbe kitaplarını, Karşı Darbe sözleri ve alıntılarını, Karşı Darbe yazarlarını, Karşı Darbe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eylül 1951'de İran Başbakanı, AIOC'taki bütün İngiliz görevlilerin İran'dan çıkarılacağını açıkladı. Aynı yılın 27 Eylül'ünde İran kuvvetlerine Abadan rafinerisini işgal etme emrini verdi. İngilizler, önce zor kullanarak karşılık verecekmiş gibi göründüler. Bir kruvazörü, Mauritius'u İran sahili açıklarında yatan diğer küçük gemilere katılması için yolladılar. Mauritius'un Abadan'ı bombalamasından vazgeçilmesi için Sovyet tehditleri ve Amerikan bahaneleri etkili oldu. AIOC'un İngiliz personeli, Musaddık'ın emrettiği gibi boşaltıldı, bu çok üzüntülü bir törendi. İngiltere’nin en büyük denizaşırı işletmesi sekteye uğramıştı.
Yeni Başbakan doğum tarihini sadece yaşlı ya da gerçekten kadim görünmek isteyişine göre 1871 ya da 1881 olarak veriyordu. 1881 doğru tarihti; buna göre göreve geldiğinde 70 yaşında oluyordu. Zengin bir toprak sahibi ailenin oğlu olarak doğmuş, Fransa ve İsviçre'de eğitilmişti. Bu sırada İran üzerindeki çekişme İngiltere ve Çarlık Rusyası arasında cereyan ediyor, Musaddık ise İngiltere’yi tercih ediyordu. İngiliz desteğiyle 1915'te Meclis'e seçildi. Beklenenden daha kısa bir sürede önce Fars, daha sonra da Azerbaycan Valisi oldu. Büyük gücü, hitabetiyle kalabalıkları adeta hipnotize etmesine dayanıyordu. Dinleyici kitlesini bir dua meclisine ya da kudurmuş bir kalabalığa çevirebilirdi. Yaptığı mübalağalar hemen kabul görüyor ve dinleyenleri neredeyse bir histeriye sürüklüyordu. Başbakan olarak Şah'ı çok zor durumlara düşüreceğine -büyük olasılıkla da petrol işinde- dair her türlü belirti vardı. Uzun zamandan beri İngiltere'ye sırtını dönmüştü, Ruslarla ittifak yapmak üzereydi. Amerika Birleşik Devletleri'ni ise her iki ülkeye de karşı kullanabilecek bir araç olarak görüyordu. Sonraki iki yılda tüm bu tahminler can sıkıcı bir açıklığa kavuşacaktı.
Reklam
Musaddık halka çok şey vaat etmişti. Aslında, Şah'ın daha sonra yazdığı gibi: "Musaddık'a nasıl karşı olunabilirdi? Herkesi zenginleştirmek, yabancılarla savaşmak, haklarımızı güvence altına almak istiyordu. Öğrencilerin, entelektüellerin, toplumun her kademesinden insanın onun bayrağı altına akın etmesine şaşmamak gerekir”di
Pek çok İranlı, sadece işgalcilerden hoşlanmamaları sebebiyle, Ruslar ve İngilizler tarafından "Alman yanlısı" diye damgalanıyordu.
"Tanrı'nın belası Musaddık'ı başımızdan böyle defedeceğiz ha!"
Sayfa 17 - John Foster DullesKitabı okudu
Operasyona verilen şifre ad AJAX idi. AJAX ortaklaşa bir operasyon olacak; İran Şahı, Winston Churchill, Anthony Eden ve öteki İngiliz temsilcileri, Başkan Eisenhower, John Foster Dulles ve CIA, müttefik olarak çalışacaktı. İttifakın hedefi İran Başbakanı Dr. Muhammed Musaddık'ı devirip yerine bir başkasını getirmekti.