Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kavramsal ve Olgusal Açıdan Sünnet-Gelenek İlişkisi

Selçuk Coşkun

Kavramsal ve Olgusal Açıdan Sünnet-Gelenek İlişkisi Sözleri ve Alıntıları

Kavramsal ve Olgusal Açıdan Sünnet-Gelenek İlişkisi sözleri ve alıntılarını, Kavramsal ve Olgusal Açıdan Sünnet-Gelenek İlişkisi kitap alıntılarını, Kavramsal ve Olgusal Açıdan Sünnet-Gelenek İlişkisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yapılan bir alan araştırmasında; namaz kılma sıklığını ölçen sorular sorulmuş, her gün beş vakit namaz kılanların oranı % 36 olarak tesbit edilmiştir 451. Aynı ölçüm bayram namazı için yapılmış, her bayram namazını kılanların oranı kentte % 71, kırsalda %95 olarak belirlenmiştir Sanayileşmenin dine etkisi konusunda ya-pılmış bir araştırmada ise, günlük namazları her zaman kılanların oranı kadın-erkek ortalama % 22 olarak, bayram namazını her zaman kılanların oranı, tarım kesiminde % 94.33 iken, sanayi kesiminde % 78.24 olarak belirlenmiştir. Üniversite gençliği üzerin- de yapılan bir araştırmada, günde beş vakit namazı sürekli kılanıların oranı % 27.9, bayram namazını devamlı kılanların oranı % 80.5 olarak belirtilmiştir.
İfav YayınlarıKitabı okudu
Burada teravih namazının kılınma süresiyle ilgili Anadoluda gelenekleşmiş ama aslında sünnete aykırı olan bir duruma da dikkat çekmek gerekecektir. Hulefă-i Râşidin döneminde bu namaz cemaatle kılınırken her rekâtta yaklaşık yüz ayet kadar okunduğu ve bundan dolayı çok uzun sürdüğü belirtilmektedir. Bazı rivâyetlerde ise Hz. Ömer'in her rekâtta yirmi ile otuz âyet okunmasını istediği kaydedilmektedir. Ancak ülkemizde teravih namazlarında zamm-ı sürenin olabildiğince kısa tutulup, kıraatin de çok hızlı icra edilmesinin nafile namaz, özellikle teravih namazı ruhuna aykırı olduğu da bir gerçektir. Yatsı namazının farzı normal şekilde kılınırken, terâvîhin neredeyse namaz sahih olmayacak, en zından sehiv secdesi gerekecek şekilde hızlı kılınması ve müteakiben vitir namazının yine normal bir tempoda kılnmasının fıkhen geçerli bir izahı mevcut değildir. Fıkhen geçerli bir izahı olmayan bu durumun gelenekle bağlantılı bir izahı vardır. İnsanlar her ne kadar bu namazın çok rahat bir şekilde kılınması gerektiğini biliyorlarsa da, aslında önemli bir bölümü namazı ramazanın bir parçası olarak algılayıp, ramazana ait bir gelenek olarak görmektedirler. Gelenek teravih namazının hızlı kılınmasını tayin etmiştir ve insanlar Hz. Peygamber'in ya da sahabenin "sünnetine değilde daha ziyade, "sünnet"in zamanla farklı bir şekilde gelenekleşmiş şekline uymaktadırlar.
Sayfa 435 - İfav YayınlarıKitabı okudu