Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kelam Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Kelam Tarihi sözleri ve alıntılarını, Kelam Tarihi kitap alıntılarını, Kelam Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kelam ilmi, kesin delillerle dini akideleri bilmektir. Dini akideler kısaca Allah'ın varlığı ve birliği, sıfatları, peygamberler ve sıfatları, ahiret ve hallerinden ibarettir. Kelam ilmi, dini inaçlarda İslam'a göre bahseder ve bu yönüyle ilahyattan ayrılır.
Abdu'l Kahir El Bağdadi önce bütün devir Müslümanları Ehl-i Sünnet dairesi içine dahil ediyor, sonra Kelam, Tefsir, Fıkıh, Hadis, Lisan ve Tasavvuf gibi ilimlerle uğraşanları, İslâm’ın yayılması için savaşan mücahidleri Ehl-i Sünnet itikadından taviz vermemek şartıyla söz konusu akidinin bağlıları sayıyor, nihayet son grup içinde Ehl-i Sünnet itikadının yayıldıdığı ülkelerin ahalisine mütalaa ediyor.
Sayfa 128
Reklam
İman, bilgidir, tasdiktir ve ikrardır. (İmam Azam Ebu Hanife)
Sayfa 82
Şehristani
... Allah'ın kullarına en büyük kerameti hayır sebeplerini kolaylaştırması, şer vasıtalarını zorlaştırmasıdır.
Said Nursi
Keramet ;ikram, inayet ve muvaffakiyettir. Keramet, mucize gibi Allah'ın fiilidir ve bu ilâhî bir ihsândır.
Reklam
Gelenbevi İsmail Efendi
Cevdet Paşa "Eğer Gelenbevi hoca gelmeseydi, asrın malumatına dair ortada hiçbir şey olmayacaktı." dediği nakledilir.
Said Nursi
Velayet risaletin, tarikat da şeriatın bir delilidir. Sahabenin velayeti velayet-i kübradır. Zira onlar, nübüvvet nuruyla terbiye edilmişlerdir.
Taftazani
... İnsanın fiillerinin güzellik ve çirkinliği şeriat'le tayin olunur. Akıl, bir fiilin güzel ve çirkin olduğu hükmünü veremez.
Şerafettin Gölcük
Allah'ın varlığı düşünen ve aklını iyi kullanan insanlar için söz konusudur. Münkirin inkar etmesiyle varlığına halel gelmeyen Allah’ın zatını idrak etmekle varlığı, karıştırılan iki konudur. Allah'ı inkar etme gibi ucuz ve insan haysiyetine aykırı bir zihniyetin girdabına düşmektedir.
Reklam
İsmail Hakkı İzmirli
Cismani şer, elem demektir, âlemde elem vardır. Bu elem de aslında cüz-i iradeye dayanır. Lezzet ve elm incelendiğinde görülür ki ne zaman ilâhî kanunlara aykırı hareket edilirse orada bir elem vardır. Kısacası elem ilâhî eseri ihlal edip bozan fasit iradeden doğra. Çünkü alemdeki tabii düzen güzeldir, ondan elem, şer doğmaz. Netice itibariyle alemi güzel olarak yaratan Allahtan elem gelmez. Cismani şerrin kaynağı da insanın bizzat kendisidir.
"Besle kargayı gözlerin oysun" İbn Kemal'e ait bir darb-ı meseldir.
İsmail Hakkı İzmirli
Manevi şer günah demektir, bu gerçekten bir şerdir. Ancak bu şer insandaki cüz'i iradeden neş'et eder. İnsanın cüz' i irade sahibi olması, olmamasından daha iyidir. Aslında insanın cüz'i iradesi olmasaydı günah işlemezdi. Bu takdirde fazilete ve sevaba müstahak olmaz idi. Ancak cüz'i iradesini kötüye kullanarak suç işleyen, şerre sarf eden kişinin kusur kendisindedir, asla Allah'tan değildir. Şu halde şerr-i manevi Allah'tan olmayıp insanın kendisindendir.
Ebu'l Feth Abdu'l-Kerim Şehristani
Peygamber büyük günahlardan olduğu gibi küçük günahlarından da masumdur. Aksi takdirde çelişki meydana gelir. Zira küçük günah devam ederse büyük günah olur. Onlar için aklen ve şer'an caiz olan, birbirine tekabül eden, birbiriyle aynıdurumda olan iki işten birini terk etmektir. Ayrıca onların zelle, ayak sürçme türünden çok ufak hatalarında büyük sırlar gizlidir. Öyleyse durumların, hallerin oluşuna değil, sonun gizliliklerine bakmak gerekir.
Zatı muhterem İbni Kemal'dir.
Mısır seferine katılır. Mısır dönüşü, Şam'da Muhyiddin İbn Arabi'nin türbesinin yapımı için sultana fetva verir. Bu seferden dönüşte, atının ayağından sıçrayan çamurun Yavuz'un harmanisini kirletmesi üzerine Sultan : "Ulemanın atının ayağından sıçrayan çamurlar medarı ziynet ve bais-i mefharet olur." der ve bu çamurlu harmaninin ölümünden sonra sandukasının üzerine örtülmesi vasiyetinde bulunur.
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.