Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kelam Tarihinde Kadınların İzi

Melikşah Sezen

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dönemin en seçkin ilim ve fikir adamlarının başında gelen Ahmet Cevdet Paşa'nın kızı Fatma Aliye hanım genelde "ilk kadın filozof" ya da "ilk kadın romancı" olarak anılıyor olsa da onun kelamî bir bilgi seviyesine sahip olduğu eserlerinden hemen anlaşılmaktadır.
"Hikmeti aramak, erkek ve kadın her Müslümanın görevidir." İbn Mace
Reklam
İslami ilimlerin her şubesi ve dahi akaid ile kelam ilmi kadınların da bilmesi, öğrenmesi gereken bir ilimdir. Hele hele günümüz batıl cereyanlarının günden güne şiddetlendiği bir ahvalde akide bilgisinden mahrum bir kimsenin mevcut bulunması, tabir caizse tehlikeye davetiye çıkarmaktır.
Sayfa 114Kitabı okudu
Bugün, "başını örten kızlar felsefe bilmelidir" ifadesinin hakikatini "başını örten kızlar akidelerini bilmelidir" şeklinde çerçeveleyip ilan etmek gerekir.
İslâm tarihinde kadınların savaşlara iştiraki ve yalnizca cephe gerisinde destek sağlamaları değil bizzat kılıçlarıyla meydan yerine çıkmalarının Hâricîlerden evvel bazı örnekleri mevcuttur. Hz. Ömer (r.a.)'ın hilafeti döneminde Yermük'ün alınması için Romalılara karşı yapılan savaşta (15 / 636), Hz. Muaviye (r.a.)'ın annesi Hind ile kız kardeşi Cüveyriye'nin kahramanca cenk ettikleri bilinmektedir.
İslam her varlık, cins, cinsiyet hatta birey için, ona özgü bir mesuliyet ve memuriyet biçen, kişiyi ancak bununla mükellef kılan yani "eşitlik" değil "adeletçi" bir şekilde münasebet kuran bir nizamdır.
Reklam
Aktarılan satırlardan görüldüğü üzere Ahmed Midhat Efendi, daha evvel temas ettiğimiz “1861 tarihine kadar Osmanlılarda kızlarin eğitiminin tamamen ihmal edildiği" iddiasının aksine kendi döneminde kadınların tahsilden geri kalmasından hayıflanırken geçmiş dönemde bunun makul ve makbul olduğundan dem vuruyor.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.