Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kelimelerin Seyir Defteri

D. Mehmet Doğan

Kelimelerin Seyir Defteri Gönderileri

Kelimelerin Seyir Defteri kitaplarını, Kelimelerin Seyir Defteri sözleri ve alıntılarını, Kelimelerin Seyir Defteri yazarlarını, Kelimelerin Seyir Defteri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
200 syf.
·
Puan vermedi
·
30 günde okudu
Dille, sözlüklerle, kelimelerle uğraşanlar kelimelerin tarih içindeki seyri konusunda az çok fikir sahibi olurlar. Diller de denizler gibi durağan değildir. Kelimelerin engin dil denizindeki seyri elbette merak konusudur. Bugünün insanı günlük hayatta kullanılan bir kelimenin tarih içindeki farklı anlamları olabileceğini pek düşünmez. İşte bu değişik anlamları merak etmeye başladığımız andan itibaren o durgun denizin hareket halinde olduğunu farkederiz. Kelimelerin takip ettiği seyir aslında bizim kültür tarihimizin, medeniyet tarihimizin değişimini ve gelişimini anlamamıza, açıklamamıza yardımcı olur. Kelimelerin kökenleri, yapısı, tarih içerisindeki değişimlerini, kültür dünyamızda ki değişikliklerini merak ederek, ilgi duyanların sıkılmadan okuyabileceği bir kitap.
Kelimelerin Seyir Defteri
Kelimelerin Seyir DefteriD. Mehmet Doğan · Yazar Yayınları · 201532 okunma
Dile müdahale günlük dili büyük ölçüde etkilemedi.Bazı kelimeler değişti ,kullanılan kelime sayısı azaldı.Asıl İlim ve edebiyat dili zarar gördü. Birçok alanda terimler latince kökenli dillerden alınmaya başlandı, ilmi ifadenin netliği kayboldu.Düz yazı akıcılığını yitirdi şiir ise ahengini...
Reklam
Savm bir maide-i rahmettir Nurdan saime bir hil'attir. (Oruç bir rahmet sofrasıdır ,oruçluya nurdan bir kaftandır.)
200 syf.
8/10 puan verdi
Kelime bir kabuktur. İçinde nice hazineler gizlidir. Bu hazineleri anlamak ve görmek için içinde heyecan duyan herkese bu değerli kitabı okumayı tavsiye ediyoruz.
Kelimelerin Seyir Defteri
Kelimelerin Seyir DefteriD. Mehmet Doğan · Yazar Yayınları · 201532 okunma
Türkiye'de kelimelerin seyir defterini tutan bir kimse, 1930'lu yıllara gelindiğinde bir korsanlık olayından bahsetmek zorundadır: Dil Devrimi. Dil, kelimeler 1930'larda tabiî seyrinin dışına çıkmaya zorlanmıştır. Dil okyanusumuzda serazad dolaşan kelime gemilerinin bir kısmı batırılmış, bir kısmı hasarlı olarak limanlara raptedilmiştir. Dil denizimizin büyük bir bölümü seyredilemez hâle gelmiştir. Adeta denizden vazgeçip tahditli bir su kütlesine, göle razı olmak zorunda bırakılmışızdır.
Ay adlarının çoğu süryanice: Şubat, nisan, haziran, temmuz, eylül. Bir kısmı latince: Mart, mayıs, ağustos. İki Osmanlıca isim değiştirilmiş, ekim ve kasımla aralık ve ocak kabul edilmiş. Madem ay isimlerini değiştiriyorsun, neden süryanice ve latince isimlere dokunamıyorsun? Madem 10. aya ekim diyorsun, neden hazirana söküm, eylüle hasat diyemiyorsun? Mayısa Fatih, ağustosa Alparslan demek neden aklından geçmiyor? Ekim, güzün ekim yapılan ay olduğu düşüncesiyle adlandırılmış olmalı. Ya kasım? Halk takviminde eskiden yıl ikiye ayrılırdı. Yaz ve kış. Yaz 6 mayısta hıdırellezle başlar, 6 , kasımda biterdi. İşte bu tarihten 6 mayısa kadar kıştır. Halk takviminde kasımın başladığı ay yeni adlandırmada esas alınmış. Ya aralık neyin nesi? Zilkade ayı yani, hicrî takvimin 11. ayına aralık denilirmiş. Muhtemelen ona atfen, 12. aya aralık denilmiş olmalı...
Reklam
Maarif'i kullanırsan, ârif de yaşar. Marifet de, irfan da! Yeni dilde "ârif"in karşıliği ne? TDK sözlükleri 1945'ten beri "çok anlayışlı ve sezgili kimse" diye açıklıyor. Maarif gibi, "marifet" de unutuldu, marifet iltifata tâbi oldugundan, "iltifat" da kalmadi!
"Egitim"in irfanına turp sıkmak! Türkiye'de eğitimin bir numaralı meselesi dil fakirliği... Maarif gibi bir kelimenin yerine geçmekle kalmayıp sahanın bütün kelimelerine karşılık kullanılan bu kelimeden kurtulmadan kafa karışıklığından halâs olmak mümkün değil. Türkiye'nin hafızası maarifi geri çağırabilir mi? Bu kavramları yerli yerine oturtmanın ilk adımı olur..."
"Türkiye'de eğitim sorunu, bir anlambilimi meselesidir."
Sayfa 116 - Yazar YayınlarıKitabı okudu
4/10 puan verdi
Kitap şuana kadar okuduğum kadarıyla türkçenin tarihi süreçlerini anlatıyor. Lakin bu kitabın yazarı sanki biraz fazla Osmanlı sevdalısı gibi (ki bu konuda kesinlikle onu eleştirmiyorum) lakin böyle bilimselliğe yakın bir kitabı yazarken içine duygu ve düşünceleri yerleştirmek ne kadar doğrudur bilemem
Kelimelerin Seyir Defteri
Kelimelerin Seyir DefteriD. Mehmet Doğan · Yazar Yayınları · 201532 okunma
Reklam
272 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Genel olarak kitabın içerisinde verilen bilgileri ufuk açıcı ve değerli olarak kabul edebiliriz. Kısa tutulan bölümler kitabı okumayı kolaylaştırıyor, daha uzun ve detaylı tutulsa belki sürekli okumak yorucu olabilirdi. Rahatsız edici yegane kısmın yazarın üslubu ve ünlem işaretini kullanım sıklığı olarak açıklayabilirim. Daha objektif bir dil kullanılmış olsaydı okumak çok daha keyifli olurdu diye düşünüyorum. Eksilerine rağmen okunmaya değer buldum.
Kelimelerin Seyir Defteri
Kelimelerin Seyir DefteriD. Mehmet Doğan · Muhit Kitap · 202132 okunma
Gelenek dildir. Bu dili kaybederseniz, her şeyi kaybedersiniz.
Sayfa 206Kitabı okudu
Dil açısından hiçbir kelime bitmez. Hafızamız var oldukça, kelimelerin orada bir yeri olur.
Sayfa 114Kitabı okudu
Dilin istikrarı bozulunca, yabancı dil istilası kaçınılmaz olur.
Sayfa 142Kitabı okudu
Osman Bey'in konuştuğu, Fatih'in, Kanunî'nin, Sultan Reşad'ın şiir yazdığı dile "osmanlıca" demek modern zamanların işidir.
Sayfa 141Kitabı okudu
71 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.