Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kemal Atatürk'ü Anarken - Atatürk'ten Hatıralar 2

Afet İnan

Kemal Atatürk'ü Anarken - Atatürk'ten Hatıralar 2 Gönderileri

Kemal Atatürk'ü Anarken - Atatürk'ten Hatıralar 2 kitaplarını, Kemal Atatürk'ü Anarken - Atatürk'ten Hatıralar 2 sözleri ve alıntılarını, Kemal Atatürk'ü Anarken - Atatürk'ten Hatıralar 2 yazarlarını, Kemal Atatürk'ü Anarken - Atatürk'ten Hatıralar 2 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
O büyük Türk, bizzat kendisi milli şuura en fazla önem vermiş ve bütün hareketlerini bu prensip etrafında toplamıştır. Aynı zamanda ilme değer verdiği için gençliğin modern kültüre sahip olmasını istemiştir. Çünkü o, milleti için yaptığı inkılapların ancak kültür ve ilme sahip fertler tarafından tam manasıyla anlaşılıp korunacağına inanmıştır.
Atatürk, hayatı boyunca birçok prensipler tespit etmiştir. Bunlardan biri: " Yüksek tahsil gençlerinin milli şuurlu ve modern kültürlü olmalarıdır."
Reklam
178 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Atatürk'ün manevi kızı tarihçi Afet İnan'ın ömrü boyunca 10 kasımlarda Atatürk'ü anmak için yazdığı makalelerin toplandığı bir eser. Bizzat Atatürk'ten duyduklarını kaleme alması çok fazla bilinmeyen bilgilerin ortaya çıkmasını sağlamış. Dönemin sosyo-kültürel hemen her konusuyla ilgili bilgi bulabileceğiniz güzel bir eser.
Kemal Atatürk'ü Anarken - Atatürk'ten Hatıralar 2
Kemal Atatürk'ü Anarken - Atatürk'ten Hatıralar 2Afet İnan · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 202132 okunma
"Türklük için çalışmayanlar, Türk olmayanlardır." Dr. Reşit Galip
Sayfa 148Kitabı okudu
Bu itibarla Türk kadınları Atatürk devrine minnettardırlar. Çünkü dünyada kadın haklarının tanınması mevzusunda Türkiye Cumhuriyeti o tarihten itibaren ileri bir memleket addedilmiştir.
Büyük Türk milleti 15 yıldan beri giriştiğimiz işlerde muvaffakiyet vaat eden çok sözlerimi işittin. Bahtiyarım ki sözlerin hiçbirinde milletimin hakkımdaki itimadını sarsacak bir isabetsizliğe uğramadım.
Reklam
Bir başka günde Yalova'da iken Bursa yolunda eşkiya türediğini ve otobüslerin önüne geçtiklerini haber verdiler. Bu işten onun canı çok sıkılmıştı. Çünkü Atatürk devri Türkiye'de bilhassa eşkiyayı kaldırmış olmakla temayüz eder.
Herhangi bir şahsın, yaşadıkça memnun ve mesut olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelenler için çalışmaktır. Makul bir adam ancak bu suretle hareket edebilir. Atatürk
1934'de Büyük Millet Meclisi ona Atatürk soyadını bir kanunla vermiştir. Bu tarihten itibaren, Mareşal Gazi Mustafa Kemal, sadece "Atatürk" adı ile anılmaktadır.
Tarih,tarihte hizmet etmiş olanları yaşatmakla vazifesini görür.
Sayfa 64
Reklam
''Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Söz ve manayı, yani insan dimağında yer eden her türlü bilgileri ve insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dinleyenleri veya okuyanları çok alakalı kılacak surette söylemek ve yapmak sanatı...'' -Mustafa Kemal Atatürk
Tarihi kitapları daima harita ile takip ederek okur ve muharebeler için ayrıca krokiler çizerdi. En çok okumasını sevdiği mevzular: Tarih, hukuk, sosyoloji, ekonomi ve sanat meseleleri idi. Roman az okurdu fakat şiirden hoşlanır ve onları asıl şairlerinden ve güzel okuyan edip arkadaşlarından dinlemesini severdi.
Milli hissin yanında, insani hissin şeref payı çok büyüktür. Çünkü Atatürk için dünya milletleri içinde Türk milleti, medeniyet sahasına paralel yürüdüğü zaman büyük bir milli kudrettir.
O, 1923 yılında Afyonkarahisar'da gençlere hitap ederken aynen şöyle diyor: ''Bende fazla teşebbüs görüldüyse bu benden değil, milletin muhassalasından çıkan bir teşebbüstür. Sizler olmasaydınız, sizlerin vicdani temayülatınız bana noktay-i istinat teşkil etmemiş olsaydı, bendeki teşebbüsatın hiçbiri olmazdı.''
232 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.