Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kendini Aramak

İhsan Fazlıoğlu

Kendini Aramak Gönderileri

Kendini Aramak kitaplarını, Kendini Aramak sözleri ve alıntılarını, Kendini Aramak yazarlarını, Kendini Aramak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Düşünce, terimsiz ve yöndemsiz yapıldığında ise kaçınılmaz olarak ehil olmayanların, Tolstoy'un deyişiyle fikir fâhişelerinin, eline düşer."
Köklerini kurutma; iyi olanı al, kötü olanı terk et.
"Bir milletin tarihine ilişkin resmi, tasavvuru bilgiye değil de yalnızca övgü ya da sövgü içerikli duyguya dayanırsa o millet, tarihteki yönünü bulamaz."
Reklam
Duyguları tatminle yetinmek, idrâkın iflâsına sebep olur.
"...Tarihî kişiliklerin düşünceleri çoğaltılamıyor, tersine yalnızca övgünün nesnesi kılınıyor. Övgü, insanın duygularını tatmin eder; aklını değil çünkü akıl, ikna olmak ister; tatmin olmak değil. Duyguları coşturan konuşma, geçicidir; iz bırakmaz. Düşünceyi tırmalayan, rahatsız eden hatta sıkıntıya sokan bir sunum ise yeni sorular yaratır; soru, yanıt talep eder; yanıt arayışı yeni açılımlar doğurur; sonuçta araştırma konusu kılınan çoğalır; insanlara yeni ufuklar açar."
İhsâs, idrâke temel olursa istikâmet olmaz.
"İhsâstan idrâke taşındığında bilgisiz sevgi, ihmâle; bilgisiz yergi, ihânete neden olur... Tasavvur ve tasdikteki sıhhat ile istikamet, ne sevgi ne de yargıyla, kısaca ihsâsla değil ancak ve ancak idrakle, dolayısıyla bilgiyle kazanılır... Ancak bilenlerin bilgisi, sevgi ve yergiye temel teşkil ederse bir istikâmet hâsıl olabilir... Bilginin, idrâkin gerekli olduğu yerde sevgisine ve yergisine, kısaca ihsâsına göre eyleyen kişi, kudemânın deyişiyle: Ahmaktır."
"Sömürgeci için gerçeklik; doğru olan değil, sömürmeyi mümkün kılan tanımdır."
Kendinden emin olamayanlar başkalarının varlığını tehlikeli bulurlar
Sayfa 12 - Ketebe yayınları
Reklam
"Aklını tatile gönderen bir medeniyet, sürekliliğini muhafaza edemez. Akılda tatil olmaz; ibâdet, tatil kaldırmaz; ilim, tatile çıkmaz. Aklını, ilmini ve ibâdetini tatil eden, siyâdetini(efendiliğini) ve saâdetini de tatil etmek zorunda kalır."
"İnsanlar arasındaki fark,bu-arada(dünya hayatı), akıl ve irâdenin kullanımıyla elde edilen bilgidir. Başka bir deyişle, her bir insanın çıkış ile dönüş noktaları arasındaki mesafeyi süpürürken elde ettiği bilgi, insanlar arasındaki eşitsizliğin kaynağıdır. Bu kaynağın yarattığı farklılaşma(tefâvut) ise düzenin (nizâm) nedenidir."
"...meşakkat, bu yolun en önemli niteliğidir."
Aristoteles'in dediği gibi "Tanım özdür özü verir. " bir milletin tanımında tarihi yoksa Özü de yoktur Çünkü tarih özdür.
Reklam
Ait olduğu kültürü eleştirme bir özgüven işidir; O kültürü daha ötelere taşıma derinleştirme, zenginleştirme, sıkılaştırma, pekiştirme amaçlıdır. Hakaret ise Ancak ve ancak aşağıda görülen bir şeye yöneliktir hiçbir insan değerli bulduğu şeye hakaret etmez tersine ulular. İşte bundan dolayıdır ki mensubiyetini aşağılamak Öncelikle kendini aşağıda görmekle başlar
Soru da İnsandır, Yanıt da.
Her ne olursa olsun insan denilen soruya Verilen her yanıt, insana öngörülebilir bir hayat sunmak zorundadır. Canı, aklı, soyu, malı ve inancı koruyamayan bir yanıt, yanıt değil; Yanlış yola götüren daha karmaşık bir sorudur.
Yüz katlı bir gökdelenden, sağ salim aşağıya atlayabileceğini inanan bir kişi, zemine yaklaşma anına dek her şeyin çok güzel gittiğine inanır; zemine yaklaşma ve yere çarpma anında, o bir anlık sürede, inancının yanlışlığını idrak eder; ancak iş işten geçmiştir, çünkü sürecin son noktası, deyiş yerindeyse, inanç ile eylemin çakıştığı ve kapandığı biricik, tersinemez, tekrar edilemez bir noktadadır.
Kültürlerin eşyanın doğasına ilişkin belirli bir mekan ve zamanda geliştirdikleri bir davranış ve bilgi tarzı işe yararlılığını kaybettiğinde değiştirilmezse yeni durum o kültürü yok eder. Çözüm, sürekli/sabit ile değişeni görmekten, özellikle eşyanın doğasına uygun davranma ve bilme yeteneğini her zaman canlı tutmaktan geçer. Aksi halde sistem körlüğü hayatı kötürümleştir.
Metafizik güvenlik alanı mı? O, insanın bitmeyen bir arayışıdır; geçici olarak giderilir ama tüketilemez; çünkü arayış bizatihi ara-da olan insandır…
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.