Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kendini Arayan İnsan

Rollo May

Kendini Arayan İnsan Gönderileri

Kendini Arayan İnsan kitaplarını, Kendini Arayan İnsan sözleri ve alıntılarını, Kendini Arayan İnsan yazarlarını, Kendini Arayan İnsan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Haddinden fazla kendini hor görmek, kendini beğenmiş­liğin başka bir ifadesidir. Gururunu aşağılama ile yenebilece­ğini düşünenler belki de Spinoza'ya kulak verseler iyi olur: ‘’Kendini hep küçük gören, kibirli olmaya en yakın insandır.’’
Nereye gideceğini bilememe korkusudur bizimkisi.
Reklam
"Kendimizi unutmaya çalışmamalı mıyız? Kişinin kendini bilmesi (self-conscious: özbilinç) onu utangaç, çekingen ve sosyal anlamda ketlenmiş kılmaz mı?" Hiç şüphesiz ki çok soru soran bazı kimseler "hangi ayağının hangisinden sonra geldiğini düşünüp durmaktan çukurdan çıkamayan o meşhur kırkayaktan bahsedeceklerdir. Bu kırkayak hikâyesinden çıkarılacak ahlaki ders elbette ki şudur: "Olanlara bir de yaptıklarınıza dair farkındalığınız arttığında bakın."
İçi boş insanların yaşadığı çağımızda kendi kendini suçlamaya verilen önem hasta bir atı kamçılamaktan farksızdır: geçici bir hareketlenme sağlasa da önünde sonunda kişinin saygınlığınm nihai çöküşünü hızlandırır. Özsaygının yerini kendi kendini suçlamanın alması bireye kendi yalnızlık, değersizlik sorunlarıyla açık, dürüst bir şekilde yüzleşmekten kaçınmak için bir yöntem sunar ve içinde bulunduğu durumla gerçekçi bir şekilde yüzleşip elinden geleni yaparak yapıcı bir uğraş vermek isteyen kişinin dürüst tevazuu yerine yalancı bir mütevazılık hali yaratır. Ayrıca kendi kendini suçlama tercihi kişinin kendinden nefret etmesini makulleştirerek zaten var olan bu eğilimi güçlendirir. Ve kişinin başkalarına karşı takınacağı tavırlar genellikle kendine karşı takındığı tavırlarla paralellik gösterdiğinden, başkalarından nefret etmeye karşı içinde barındırdığı gizil eğilim de makulleşerek güçlenmiş olur. Kendini değersiz hissetmekle kendinden ve başkalarından nefret etmeye uzanan yol fazla uzun değildir.
...kişinin kendi kendine yönelttiği suçlamaların çoğu küstahlıklarının üstünü örtmeye yarar. Kendi kendilerini suçlayarak kibirlerini alt ettiklerini belirten kimseler Spinoza'nın şu sözleri üzerinde düşünmelidir: "Gururlu bir insan olmaya en çok yaklaşanlar kendilerinden tiksinenlerdir."
...günümüzde kendini beğenmişlik ve kibre karşı vaazlar vererek bir kitle edinmek çok kolay, zira insanların çoğu kendilerini öyle boş ve değersiz hissediyorlar ki onları suçlayan biri çıktığında haklı olduğunu kabullenmeye hazırlar.
Reklam
Kendini güçsüz hisseden kimse zorbalaşır, daha da güçsüz olanlarsa kabadayılaşır, el kol oynaması, çok konuşma, ukalalık yapma ve işi yüzsüzlüğe vurma eğilimi bir kişi yahut gruptaki gizil endişenin başlıca belirtilerindendir. Kasıla kasıla yürüyen Mussolini ve psikopatik Hitler'in resimlerini gören herkesin bildiği üzere faşizmde muazzam bir kibir sözkonusudur; ancak faşizm boş, endişeli ve çaresiz olduğundan megalomanca vaatlere sıkı sıkıya sarılan insanlarda ortaya çıkar.
Nevrozun özünde bu yatar; potansiyeller çevredeki (geçmiş yahut gelecekte) düşmanca koşullar ve içsel çatışmalar tarafından engellenip kullanılmadığında kişinin içine dönerek onu hasta eder. "Enerji Sonsuz Hazdır" demiştir William Blake; "Arzulayıp da eylemeyen hastalık üretir"
Gerçekten de günümüzde kendini beğenmişlik ve kibre karşı vaazlar vererek bir kitle edinmek çok kolay, zira insanların çoğu kendilerini öyle boş ve değersiz hissediyorlar ki, onları suçlayan biri çıktığında haklı olduğunu kabullenmeye hazırlar.
Ölüm,en mutlak ayrılık,en sonsuz yalnızlık ve en kesin dışlamadır.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.