Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kendini Bulmak

İhsan Fazlıoğlu

Kendini Bulmak Gönderileri

Kendini Bulmak kitaplarını, Kendini Bulmak sözleri ve alıntılarını, Kendini Bulmak yazarlarını, Kendini Bulmak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
yaşam ile ölüm birbirini tamamlarlar; tamamlayıcı ikili kavramlar aynı zamanda simetriktirler; dolayısıyla yaşam ile ölüm simetriktir.
Bir Akaidimiz Var mı?
öte yandan ister siyasi ister iktisadi ister felsefi ister dini olsun hiçbir çerçeve, bireye sınırsız bir özgürlük alanı sunmaz. özgürlükün sınırı, dizgenin üzerine kurulu olduğu asgari/minimal metafiziğin doğal açılımı tarafından belirlenir, bu nedenle hiçbir dizge mensûbuna, doğal açılımın belirlediği sınıra tecavüz eden bir özgürlüğü vermez. benzer durum din için de geçerlidir; hiçbir din üzerine kurulu olduğu asgari/minimal metafiziği çiğneyen bir özgürlük içermez; kaldı ki böyle bir özgürlük, bizâtihi özgürlüğün tanımında da içerilmez.
Reklam
örnek olarak gazâli'nin Tanrı'ya ilişkin o günkü istidlâlî idrâki ile günümüzdeki istidlâlî idrâki arasında bir fark olması son derece doğaldır. burada iki noktayı tekrar vurgulamakta fayda var: ister aynî ister vahyî olsun hakikat, hakikat olarak değişmez, değişen itibari idrâkleridir, ikinci olarak, farklılaşmanın vukû bulduğu zemin istidlâlî içerik ve derinliktir; bizâtihi akîdevî eylem değil.
Why is there something rather than nothing?
"neden hiçlik değil de bir şeyler var?" [why is there something rather than nothing?] sorusunu soran yeryüzünde bir akıl sahibi var olduğu sürece halife yani anlam var olmaya devam edecektir. bazı sorular, bir kez yanıtlanmak için değil, her an yanıtlanmaya çalışılması içindir; çünkü bu sorular bizi insan kılar, sürekli ayık ve uyanık tutar...
Kendilik - Bilinci Üzerine
Oda, Mahremiyet kavramının maddi bir ifadesidir. Oda bizi sınırlar; dışarıdan, namahrem olandan ( yani sınırlanmayandan ) ayırır . İlginçtir ki 18. Yüzyıla değin , Batı Avrupa ‘da evlerde oda yoktur ; büyük bir salonda yaşanmakta ve yatılmaktadır ; salonda kullanılan eşyaya Fransızcada mobilya denilmesinin nedeni budur ; mobilya, sabah akşam mobil hâlde yani hareketli hâlde olan şeyler… Odalarda ise temel eşyalar sâbitti; bu nedenle mobilya da yoktu.
Sayfa 44
Reklam
Makûlât
nazar [düşünme]: umûr-i âmme [metafizik] <--> muhdes [evren] <--> sânî [Allah] <--> nübüvvet [peygamberlik] <--> meâd [el-hayat el âhire]... bilgi özellikleri itibarıyla: mukaddemât [ilkeler] <--> makûlât [itibârlar] <--> mahsûsât [duyulur âlem] <--> itikâd [inanç] <--> mütevâtirât [tarihî bilgi] <--> semîyat [vahyî bilgi]...
eşref-i mahlûkat / esfel-i sâfilîn
hayatı, dolayısıyla insanı anlamdan arındırmak ise daha zordur; zira bunun için yapılması gereken ilk şey, ölümü gözden düşürmektir. ölümü gözden düşürmek kolay bir işlem değildir; çünkü bunun için de ölümden sonrasının, dolayısıyla yeniden dirilişin ve hesap gününün, daha derin bir deyişle herkesin yaşamında yürüdüğü yolun, din gününün ve bunlara ilişkin inançların itibarsızlaştırılması gereklidir. söz konusu itibarsızlaştırmanın gerçekleştirilmesi, lafzî anlamda kolay olsa da mefhûmu insan yaşamının mukavvin bir unsuru olduğundan, var olmayı, dolayısıyla varlık'ı ve buna bağlı olarak hayatı anlamsızlaştırmak, sonuç olarak da beni hem var olma hem de hayat yönünden metafizik (eşref-i mahlûkat) bir diğer olmaktan çıkarıp alelâde bir fizik (esfel-i sâfilîn) nesne derekesine indirmek düşürmek, demektir.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.