Kendini Bulmak

Ketebe Yayınları

Kendini "Kendinde" Bulmak!
2023 2. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2023 18:26
Bir kez okumakla, sınırlı bir süre üzerine düşünmekle künhüne vâkıf olunamayacak derinlikli bir kitap. Beşeri ilimlere ilişkin asgari malumata sahip olunmadan okunmak istendiğinde oldukça zorlanabileceğiniz bir eser. Kendini bulma uğraşındaki insanoğlunun "beşerlikten insanlığa" doğru seyri esnasında kaçınılmaz olarak kendi içine bakma mecburiyetini anlamlandıran, yol gösterici bir teklif. Okurken birçok noktada hissettirdiği gönül ferahlığı için İhsan hocaya sonsuz teşekkürler! İyi ki var, iyi ki yazıyor! Kendini Bulmak İhsan Fazlıoğlu
Felsefe-Düşünce
Puan vermedi·224 syf.·
2024 38. kitabı
Selamlarrr İhsan Fazlıoğlu'nun okuduğum ikinci kitabı ve okurken sanki Türkçe bilmiyormuşum gibi hissettim. Birçok kez sözlüğe bakmam gerekti. Maalesef ki günlük konuşma dili o kadar sadeleşmiş ki bazı kelimeleri duyunca bile yabancı kalıyoruz. Ya da İhsan hocanın kelime dağarcığı, bilgisi o kadar yoğun ki okuyucuyu yormayı seviyor. Okurken bana birçok şey kattığını fark ettiğim ve bu yüzden beni yoran bir eserdi. Kitaba gelecek olursam insanın bu evrenin amacını bulabilmesi için kendisini anlaması kendisini bulması gerektiğini söylüyordu ve kendisini arayan insanın da evreni anlaması gerektiğini... Kitapta en çok hoşuma giden belli sorularla yola çıkıp o soruları cevaplandırmaya başlaması ve bölüm sonlarında ise idrakı kolaylaştırmak için kısa ve net ifadelerde özetlemesiydi. Her ne kadar araştırarak okuduysam da beni aştığını fark ettiğim ve buna rağmen çok sevdiğim bir eser oldu. Tamamıyla idrak edilebilmesi için Felsefi-Din alanlarında daha geniş okumalar yapılmış olması gerektiğini düşünüyorum.
·224 syf.·
2021 6. kitabı
Bir Fazlıoğlu klasiği... Öncelikle şunu belirtmek isterim ki yanınızda bir sözlük bulunması yahut telefonunuzda bir sözlük uygulaması şart. Klasik Türkçe'ye dâir çok fazla içerik var, benim Klasik Türkçe hâkimiyetim fenâ sayılmaz ama yine de eksik olduğum kelimelerden çok çuvalladım. Onun dışında eserin içeriğine gelecek olursak; Fazlıoğlu'nun daha önce "İtibar" isimli dergide yazmış olduğu yazıların konulara göre tasnif edilmiş ve basılmış hâlidir. Konular dergi yazıları derlemesi olduğu için oldukça yoğundur. O nedenle sindire sindire okunması gerekir. Yazar içinden çıktığı Türk milleti ve İslâm medeniyetini gerçekten takdire şâyan bir şekilde tanımış ve yıllarını buna çaba sarf ederek geçirmiş, en azından ben böyle anlıyorum. Türk milleti nereden geldi? Şu an nerede? İstikâmeti nereye gidiyor? Peki bu yolda olan millet kimdir? Türk ne demektir? Türk kendisini tanıyor mu? Ve sâir sorulara yanıt aramaya çalışan bir kitap. Soru örnekleri çoğaltılabilirdi ama temsil kabiliyeti yüksek sorularla kısa kesmek istedim. İş bu sorular ışığında Türklerin yaşadığı sorunları ele alan, bunda yine bu Türklerin kabahatlerinin neler olduğunu da çekinmeden yazmış yazarımız. Ayrıca Batı-Doğu ilişkileri ele alınmış ve kesinlikle kafadan bir Batı düşmanlığı da dile getirilmemiş, onların medenî ilerlemesi ile Doğu'da olan ilerlemenin farkları ele alınmış, farklı bakış açıları dile getirilmiş ve hepsini idrak ettikten sonra da bâzı teklifler dile getirilmiş. Tekliflere katılıp katılmamak okurun elinde, ben her kitabında olduğu gibi bu kitapta da yazarla bâzen tartışma içerisine girdim bâzen söylediklerinin altına imzâmı atacak kadar da katıldım. İğneyi hem kendinize batırmak hem de dış etkilere de objektif bakabilmeyi becerebilecekseniz okunması tavsiye edilir. Çünkü Fazlıoğlu hoşa
2022 2. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 19:25
Kitap incelemelerinde hep dilinin ağır olduğunu duyunca kitaba başlamaya korkup birkaç ay geciktirmiştim ama başladığım vakit dil ağır olsa da cümleleri idrak etmekte zorlanmadım. Anlaşılması güç cümleleri tekrar tekrar açıklamalara girişmiş değerli yazarımız. Ben okumaktan çok büyük bir keyif aldım. Yazarımızın ilk okuduğum kitabıydı bu kadar değerli bir insanla bu kadar geç tanışmış olmanın burukluğu içindeyim yalnızca. Diğer kitaplarını da muhakkak okuyacağım.
Okumaya devam
2021 32. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2021 16:41
İhsan Fazlıoğlu'na ait iki kitabı okudum. İki kitabın türü felsefe ve bilim. Kitabların içeriği Fazlıoğlu'nun dergilerde yayınlanmış yazılarından oluşmaktadır. Fazlıoğlu yazılarına hikaye veya dikkat kesilebileceğimiz bir bilgi ile başlıyor daha sonra bilgiyi derinleştiriyor ve sonuç kısmında ise kendi yorumunu, düşüncesini ortaya koyuyor. İki kitap Fazlıoğlu okumalarımda iki kitabıyla kalınmayacağını öğretti.
Felsefe
2024 2. kitabı
Kendini Aramak kitabı daha güzeldi. Çünkü bu kitapta çok terimsel ve boğucu bir dili var. Daha çok felsefe, bilim tarihi okuyanlar okuyabilir. Tabi bazı anlaşılır cümleler ve alıntılar da yapmadı değil:) Mesela tekrar iyidir. Mevlana demiş ki bir çivi bile bir vurmayla girmez..
Hayata Dair
2024 13. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2024 09:14
Felsefe sevenler için mutlaka okunması gereken bir kitap ama sevmeyenlerın vay haline :) anlaşılması zor sakin ve aklı selim halde okunmasını tavsiye ederim .Kitaptan alıntı ıle kendilik arayisi içerisinde olan insan ermiş insandır bu anlamını yitirmiş olan dünyada kendi varlığını korumak için, kendi varoluşunu, hayatını nasıl olduğunu, idrak edebilmek için madde ile manayı anlamaya yardımcı olan bir kitap yazar çok derin çok ilimli çok da mütevazi …
2025 7. kitabı
İhsan Fazlıoğlu’nun Kendini Bulmak adlı eseri, bireyin kimlik inşası, düşünsel yolculuğu ve bilgiyle kurduğu ilişki üzerine derinlemesine bir sorgulama sunuyor. Yazar, kendini bulmanın sıradan bir içe dönüş değil, bilinçli bir keşif süreci olduğunu vurguluyor. Kitap, insanın varoluşsal sorularını merkeze alırken, tarih, felsefe ve bilim geleneği içinden cevaplar arıyor.
Düşünce
2019 34. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2019 00:16
Aslında geçtiğimiz ilkbaharda aldığım lâkin ancak okumaya fırsat bulabildiğim bir kitap bu... Kelimelerin, kavramların dünyasına, felsefik bir perspektifle dalıp, farklı bir yolculuk isteyenler için kitap oldukça keyifli... İnsanlar kavramlarla düşünür... Kavramların zihin dünyamızdaki karşılığıdır aslında hayatımızı şekillendiren... Çünkü her davranışın bir düşünsel altyapısı var... Bu sebeple kelimeler değerlidir... Kelimeleri Yaratıp, bize bunu kavrama kabiliyeti veren Rahman'a hamdolsun...
2018 75. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2018 23:31
@hlsktp ınstagram adresimden İhsan Fazlıoğlu... Türk Felsefe-Bilim Tarihçisi... Genç Dergideki röportajı ile tanıdığım İhsan Fazlıoğlu kesin okumalıyım dediğim, seminerleri sonrasında anlamakta zorlanırım korkusuyla bir türlü okumaya başlayamadığım ama bugün gördüğüm kadarıyla daha önce okumadığım için pişmanlık duyulması gereken ve diğer kitaplarını okumak için sabırsızlandığım bir isim... Kitabında da kendini belli ettiği üzere önce bizim içinden çıkamadığımız olaylarda temele iniyor, sorunu bulup çözüyor ve bu konularda felsefe yapıp üst bir dille okuyucuya aktarıyor. Kitaba gelirsek; Yunanî düşüncenin mahkum insanı ve Hristiyanlık'ın mahzun insanı yerine İslam'ın mesul insanı kavramsallaştırmasından yola çıkılarak "amen-tu" eyleminin insan üzerindeki etkileri, bu eylemin akılla ama "hangi akılla" yapılacağı temel bahistir. Beşer, insan farkı ve insan olmanın yolda olmaklığı, bu süreçteki kendilik bilinci üzerinde durulur. Eman olmadan iman olmayacağı bu anlamda imanın ne gibi hallerde oluşacağı bir başka dikkatimi çeken husustur. Madde, mana, doğu,batı karşılaştırmaları ile bilinenin dışına yolculuğa çıktığımız yazılarda en etkilendiğim karşılaştırma hayat, yaşam mefhumları olmuştur. "Bir Müslüman yaşamını kaybeder; ancak hayatını kaybetmez." Kendimizi bulma yolunda bir adım atmak olarak yorumladığımız kapak resmi ile dahi başlı başına bir ders niteliği taşıyan kitap okuyanların başını ağrıtacak niteliktedir :)

İhsan FazlıoğluYazar · 14 kitap
İhsan Fazlıoğlu (d. 1966, Ankara), Türk bilim tarihçisidir. 1966 yılında Ankara'da doğdu. 1985'te Kadıköy İmam Hatip Lisesi'ni, 1989'da İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. 1990-1992 yılları arasında Amman'daki Ürdün Üniversitesi'nde ve Halep'teki Arap Bilim Tarihi Enstitüsü'nde, bilim ve matematik tarihi üzerine araştırmalar yaptı. 1993'te İ.Ü. Bilim Tarihi Bölümü'nde yüksek lisans çalışmasını tamamladı; aynı bölümde bir süre araştırma görevlisi olarak görev yaptı. 1987-1990 ve 1992-1996 yıllarında IRCICA yazmalar bölümünde araştırmacı olarak çalıştı. 1994'te Kısa bir müddet Kahire'de yazmalar üzerinde çalışmalarda bulundu (1994). 1996'da İ.Ü. Felsefe Bölümü'ne geçti ve 1998'de aynı bölümde doktorasını tamamladı. 2001-2002 yıllarında Oklahoma Üniversitesi'nde ABD ile ilgili araştırmalar yaptı. 2005 yılında üniversitelerarası Kurulu'ndan doçentlik unvanını aldı. "Felsefe-Bilim" tarihi ile matematik tarihi ve felsefesi üzerine yoğunlaşan İhsan Fazlıoğlu, özellikle bu yapıların İslam ve Türk Medeniyet Tarihi içerisindeki gelişmelerini el yazması kaynaklara dayanarak incelemekte ve yayınlar yapmaktadır. Fazlıoğlu İ.Ü. Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, Felsefe Tarihi Anabilim dalında öğretim üyeliği yapmıştır. 2012 yılından bu yana İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde görev yapmaktadır.