Kanayan Bir Yara - Gönül Sızlatan Bir Facia

Ensar Neşriyat
Türler:

2016 34. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2016 18:28
Kitap üç bölümden oluşuyor diyebilirim. Kerbela öncesi, dönemde yaşananlar ve sonrası. Hz. Hüseyin'in döneme etkisi, şehit edilmesi, daha sonra yaşanan olaylar ince ayrıntılarıyla anlatılmış. İslamiyetin o dönemde nasıl karşılandığı ve tepkileri insanın dikkatini çeken bir yapıya sahip. Bir çok şahsın kitapta isminin geçmesi okumayı bazen zorluyor. Dili sade, destansı bir anlatımı var.
Din
KerbelaHüseyin Algül · Ensar Neşriyat · 201165 okunma
·248 syf.·
2024 6. kitabı
Kitap giriş kısmı ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Peygamberimiz Hz. Muhammed’in, Hz. Hüseyin’e ve ehli beyte olan sevgisinden bahsedilmektedir. Burada Hz. Hüseyin ve Hz Hasan’ın peygamberimiz için en değerlilerinden olduğu onlar için “Dünyada kokladığım iki reyhanımdır.” şeklinde hadisine yer verilir. Birinci bölümde Kerbela olayından önceki siyasi duruma değinilmektedir. Burada müslümanların dış siyasette başarılı oldukları iç siyasette ise karışıklıklar yaşandığı anlatılmaktadır. Hz. Ali Muaviye ile Sıffin’de karşı karşıya gelmiştir. Amr bin As’ın uyanıklığı ile halifenin şûra yöntemi ile seçilme girişimi başarısız olmuş ve hilafetin babadan oğula saltanat şeklinde geçmesi süreci başlamıştır. 661’de Hz. Ali’nin Kûfe’de (Necef) şehit edilmesinden sonra Hz. Hasan kısa süreliğine halifeliğe geçmiştir. Ancak Hz. Hasan müslümanlar arasında daha fazla ayrılık ve kargaşa çıkmaması için Muaviye lehine halifelikten çekilmiştir. 661’de Muaviye b. Ebu Süfyan halifeliği eline almış ve Emevi devleti Şam merkezli olarak kurulmuştur. Muaviye’nin halifeliğine başta Hz.Hüseyin olmak üzere birçok tanınmış isim biat etmemiştir. Ayrıca Muaviye’nin oğlu Yezid’i halife olarak veliaht tayin etmesi ve zorla biat istemesi İslam coğrafyasında sıkıntılara sebep olmuştur. 680’de Muaviye’nin ölümü ile halifeliğe daha önce zorla biat alınan Yezid geçti. Kitabın ikinci bölümde Kerbela olayı anlatılmaktadır. Hz. Hüseyin’e Kûfe’den gönderilen sadakat ve davet mektupları sonrası amcaoğlu Müslim b. Akîl’i durumu anlamak amacıyla Kûfe’ye elçi olarak gönderdi. Müslim b. Akîl Kûfe’de öncelikle mektuplarda anlatıldığı gibi bir durumla karşılaştı ve Hz. Hüseyin’i Kûfe’ye davet amaçlı mektup yolladı. Daha sonra Kûfe halkı ve Müslim b. Akîl vali tarafından Hz. Hüseyin’e destek verdikleri için
KerbelaHüseyin Algül · Ensar Neşriyat · 201165 okunma

Hüseyin AlgülYazar · 21 kitap
1945 Yılında Konya Bozkır’da doğdu. 1964 Yılında Konya İmam Hatip Lisesi’nden, 1968 yılında İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nden mezun oldu. 1968-1974 yılları arasında Çanakkale - Biga’da ve İstanbul’da İmam Hatip Liselerinde Meslek Dersleri ve bazı ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlâk Dersleri öğretmenliği yaptı. 1974-1975 öğretim yılında Bursa Yüksek İslâm Enstitüsü’nde "Siyer-i Nebî İslâm Tarihi ve İslâm Mezhepleri Tarihi" Öğretim Üyeliğine atandı. Yüksek İslâm Enstitüleri 1982 Yılında Yüksek Öğretim Kurumu’na bağlandıktan sonra Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi bünyesinde göreve devam etti. Bu süre içinde 1983’te İslâm Tarihi Anabilim Dalı’nda "Doktor", 1990’da "Doçent", 1996’da "Profesör" oldu. 1996-2000 Yılları arasında "Gazi Üniversitesi Çorum İlâhiyat Fakültesi’nde (Şimdi Hitit Üniversitesi Çorum İlâhiyat Fakültesi)", 2003-2007 Yılları arasında ise U.Ü. İlâhiyat Fakültesinde dekan olarak görev yaptı. Hâlen, Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde İslâm Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır. Yayınlanmış eserlerinden bazıları: "İslâm Tarihi, (I-III); Âlemlere Rahmet Hazreti Muhammed; Peygamber Efendimizin Şemâili Ahlâk ve Âdâbı; Rahmet Peygamberlerinden Esintiler; Hala Sultan ve Eyyûp Sultan; Mübarek Gün ve Geceler; Osmanlı Devletinin Kuruluşunda Temel Dinamikler; Bursa’da Medfun Osmanlı Sultanları ve Emir Sultan; İstanbul’un Fethi ve Fatih; Eyyûp Sultan’dan Fatih’e Kutlu Yolculuk" Ayrıca, "U.Ü. İlâhiyat Fakültesi Dergisi", "Diyanet İlmî Dergi" ve "İSTEM" başta olmak üzere çeşitli dergilerde ve "Sempozyum" kitaplarında makale ve tebliğleri vardır.