Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarikatlar - Temmuz 2013

Keşkül Dergisi - Sayı 27

Keşkül Dergisi

Keşkül Dergisi - Sayı 27 Sözleri ve Alıntıları

Keşkül Dergisi - Sayı 27 sözleri ve alıntılarını, Keşkül Dergisi - Sayı 27 kitap alıntılarını, Keşkül Dergisi - Sayı 27 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ünlü İslâm âlimi İmâm-ı Gazzâlî'nin dediği gibi; eğer insan, midesini, nefsanî isteklerini korumakla birlikte, gönlünü ve zihnini Allah'ı anmaktan alıkoyacak şeylerden koruyabilirse, işte o zaman irade ve öfkenin dizginlerini ele geçirir. Bu saatten sonra, yönetilen bir varlık değil, beden ülkesini yöneten bir varlık haline gelir. Merhum Aliya İzzet Begovic'in "Oruç, özgürlüktür." dediği, tam da budur işte. Evet, biz, bizi tutsun diye oruç tutarız.
Modern dünyanın kandırmacası budur işte: Her şeye yetişmek isterken hiçbir şeye yetişememek, her şeye sahip olmak isterken aslında hiçbir şeye sahip olamamak.
Reklam
Unutmayalım ki, herkes nefsiyle bir mücadele başlatabilir. Önemli olan, bu mücadeleyi, bu can beden kafesinde bulunduğu sürece sürdürebilme başarısını göstermektir.
"Osmanlı dönemi Ramazan hayatını ve Ramazan duygusunu anlayabilmemiz için Ramazaniyelerin mutlaka detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir."
Mutluluğu kendi iç dünyalarında arayanlar, kendilerini buldukları zaman onu da bulabilirler. Çünkü mutluluk, insanın kendi kendisiyle ve Yaratıcı'sıyla barışık olmasıyla elde edilir. O, bir rıza halinin neticesidir. Rıza hali de kanaat ehli olmayı gerektirir. Allah'a, Allah'ın sonsuz kudretine ve her şeyin O'ndan olduğuna inanan Allah ehlinin tesbitleri bu yönde bize ışık tutar. Onlar şunu diyorlar: "Avâm rızık peşinde koşar, havâss Rezzak'ın peşinde koşar."
"Kirli bilgiler düşüncemizi karartır, duygularımızı allak bullak eder."
Reklam
Hicret, insanın, içinde Müslümanca yaşayacağı yer oluşturma çabasıdır, diye bakıyorum ben. İllâ bir yerden başka bir yere gitmek değil, içimizde bir İslâm'ı yaşama alanı inşâ etme hassasiyetidir, arayışıdır. Onu kaybettiğimizde zaten hicret olmuyor.
"Tefekkür ruhumuzun harekete geçmesidir. Bu anlamda hareket, eşyanın yer değiştirmesi değil, insanın kendi kendisini değiştirebilmesidir."
"Keşkül, deniz Hindistan cevizi olarak bilinen ağacın meyvesinden yapılan, seyyah dervişlerin yiyecek ve içeceklerini saklamak amacıyla omuzlarını asarak kullandıkları bir kâse olup hem kulun kendini bilmesinin hem de birleştirici toparlayıcı bir mekân olmanın sembolüdür."
"insan olarak hepimizin, her şeyden önce, kendi değerlerimizi niçin yaratıldığımızı, niçin dünyaya gönderildiğimizi ve dünya hayatının neye yaradığını, yani bu hayattan neyi amaçladığını iyi bilmesi lâzım. Bunları mutlaka peygamber (s.a.s)'den öğrenmeliyiz."
19 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.